CJ şi CL ştiu să scoată bani din informaţii!

CJ şi CL ştiu să scoată bani din informaţii!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pentru o copie a unui document de arhivă, CJ practică un preţ de zece ori mai mare decât în orice Xerox * Primăria cere şi mai mult!    

Consultând lista tarifelor aprobate de CJ Galaţi pentru eliberarea de copii, adeverinţe şi extrase după documentele din propria arhivă, se poate concluziona, simplu, că informaţia costă, într-adevăr! 

De pildă, pentru fotocopierea unui document alb/negru în format A 4, CJ cere nu mai puţin de trei lei pe filă, în condiţiile în care la un xerox privat din oraş, tariful este de 0,20 de lei pe filă, iar la Poştă (xerox „de stat”)  costă şi mai puţin – 0,17 lei! La fel, pentru fotocopierea unui document A 3, CJ cere cinci lei pe filă, pe la un xerox privat se cere 0,40 de lei!

La preţurile de mai sus  -  care pot fi consultate şi pe site-ul CJ-ului - să adăugăm şi cele practicate de CL; aici taxa pentru eliberarea unor copii după documentele existente în arhiva Consiliului Local Galaţi costă nici mai mult nici mai puţin de 5,25 de lei pentru un document cu o filă. Raportat la tarifele din oraş, preţul este de peste 20 de ori mai mare! 

Este adevărat că diferenţa dintre copiile de la CJ şi CL şi cele făcute în oraş este că la xeroxurile particulare poţi fotocopia documente pe care le deţii, în schimb, la aceste instituţii, xeroxul îl faci la documente pe care doar acestea le deţin, în arhivă! Problema apare atunci când realizezi că fotocopierea unei file A 4 la Tribunal – după hârtii de la dosar pe care, de asemenea, nu ai voie să le scoţi din instituţie! – costă la fel de puţin ca pe piaţa privată din oraş: între 0,30 şi 0,50 de lei.            

CJ Galaţi a mai stabilit tarife şi pentru informaţiile pe care instituţia ţi le pune la dispoziţie conform Legii privind liberul acces la informaţii de interes public costă: trei lei pe filă (pentru documente A4) şi 20 de lei, dacă vrei informaţiile pe DVD sau CD. 

Citit 1509 ori Ultima modificare Vineri, 30 Decembrie 2011 16:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.