Legi avem, amenzi sunt, dar … tot degeaba!

Legi avem, amenzi sunt, dar … tot degeaba!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nu de legislaţie ducem lipsă în privinţa amenzilor care se pot aplica pentru faptele care conduc într-un fel sau altul ca oraşul să arate atât de murdar. Problema este că amenzile sunt prea mici pentru a disciplina pe cei care greşesc, iar legea este permisivă pentru cei care nu le plătesc. Rezultatul: mizeria şi nesimţirea din oraş.

Cadrul legal care reglementează sancţiunile pentru aşa ceva se referă la două hotărâri ale Consiliului Local, nr. 79/2002 şi nr. 307/2006, dar şi a Legii 215/2001 a administraţiei publice locale, a legilor 61/1991, 12/1990, 2/2001 şi 371/2004. Circulaţia cu căruţele în oraş poate fi amendată cu 100 până la 800 de lei, murdărirea sau distrugerea mobilierului urban (adică a coşurilor de gunoi, inclusiv al igloo-urilor de mii de euro) poate fi sancţionată cu amenzi între 200 şi 1.500 de lei, pentru aruncarea la întâmplare, pe stradă sau teren viran a gunoiului, amenda este cuprinsă între 500 şi 2.000 de lei, iar această amendă este dublată de o alta, care prevede o amendă de 200-1.200 de lei. Pentru cei care aruncă la întâmplare, pe domeniul public, sacii cu moloz rezultat din modificările făcute prin casă, amenda este de 300 până la 1000 de lei. Pentru murdărirea străzilor, monumentelor, caselor cu grafitti amenda este de 200 la 1.200 de lei. 

Amenzi similare şi pentru gunoier şi pentru piţipoance

Sunt prevăzute sancţiuni chiar şi pentru cei care scotocesc prin gunoaie şi împrăştie mizeria jur împrejur, în căutarea deşeurilor reciclabile; ei pot fi amendaţi cu 40-50 de lei.

Pentru nesimţiţii cu ştaif, cei care pozează în domni sau doamne bine dar care „lasă” să le cadă din mână, pe stradă, ambalajul, cojile de seminţe sau chiştoacele de la ţigări există de asemenea o amendă cuprinsă între 40 şi 50 de lei. Deşi valoarea amenzilor este similară în cazul celor două contravenţii vorbim despre două categorii sociale total diferite: cei de la marginea societăţii, care caută în gunoi şi cei care, teoretic, au posibilităţi financiare. De ce ambele categorii sunt amendate cu aceeaşi sumă de bani – şi aceea modică – este o întrebare care ar trebui să dea de gândit autorităţilor locale, căci Consiliul Local poate majora cuantumul amenzilor.                

Cum valoarea acestor amenzi este mică, ea nu reuşeşte în nici un fel să-l  disciplineze pe nesimţitul de pe stradă. Ce contează 40 sau 50 de lei pentru o piţi sau un băiat de băiat care sparge seminţe, pe trotuar, în faţa propriului Mercedes? Cât priveşte amenda pentru cei aflaţi la extrema cealaltă (scotocitorii în gunoi), ea nu va fi plătită de aceştia, din motive pe care deja le-am explicat ieri: oamenii nu au bani, nu au acte iar legea nu îi constrânge în nici un fel să achite sancţiunea.

Când legea e proastă şi rezultatul e pe măsură     

Şeful Poliţiei Locale, Cristian Gîscă recunoaşte că valoarea amenzilor este mică dar şi că sistemul este greşit: „În alte ţări nu există ca amenzile să fie încadrate între un minim şi un maxim. Ai greşit, se aplică o amendă semnificativă, astfel încât să o ţii minte şi a doua oară să nu mai greşeşti”.

Anul trecut, Poliţia Locală Galaţâi a aplicat nu mai puţin de 633 de amenzi conform hotărârilor de Consiliu Local 307 şi 79, valoarea amenzilor fiind de 59.220 de lei. Din păcate, din cauza legislaţiei proaste, numai un procent de 15-20 la sută din ele se încasează efectiv, spune şeful Poliţiei Locale, Cristian Gîscă.

Citit 2160 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Ianuarie 2012 18:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.