Marinela Dobrea, directoare pentru o secundă

Marinela Dobrea, directoare pentru o secundă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La prima şedinţă din an a Consiliului Judeţean, care se desfăşoară luni, consilierii judeţeni vor avea de votat repunerea în funcţia de director a Direcţiei Generale pentru Asistenţă şi Protecţia Copilului (DGAPC) a Marinelei Dobrea, dar şi… suspendarea acesteia din aceeaşi funcţie de conducere! Pentru cei care cred că este vorba despre vreo greşeală de scriere sau vreo fractură de logică, trebuie să explicăm: doamna Dobrea va fi repusă în funcţie, pentru că CJ este obligat de instanţă să facă asta, după care va fi suspendată din funcţie, pentru că este cercetată penal pentru abuz în funcţie şi spălare de bani. În consecinţă, Marinela Dobrea va fi directoare pentru câteva secunde.

Demisă pentru incompatibilitate, reabilitată de instanţă

Deşi pe numele său au existat mai multe plângeri pentru abuz în funcţie (atât din partea angajaţilor, cât şi a Ministerului Muncii, plus cele din partea jurnaliştilor agresaţi de directoarea scoasă din sărite de insistenţele lor), CJ Galaţi a decis, până la urmă, să o demită din funcţie, în februarie 2009, numai pentru incompatibilitate. Adică pentru că Dobrea era şi cenzor la Asociaţia Speranţa Danubiană, în timp ce era şi funcţionar public, şef la DGAPC. Decizia CJ a fost contestată de Dobrea în instanţă. În 2010, Tribunalul Mureş îi dă câştig de cauză, obligând CJ Galaţi să o reîncardreze pe funcţie, dar şi să îi plătească daune morale de 5.000 de lei, onorariul avocatului de 2.000 de lei, plus salariul, retroactiv pe un an şi 11 luni, adică din 26 februarie 2009 (de când a demis-o) şi până astăzi (când va fi repusă în funcţie). Conform estimărilor, vorbim de o sumă totală în valoare de 132.844,67 de lei (adică aproape 31.000 de euro), bani care vor trebui plătiţi acum de stat, adică de Direcţie (care primeşte finanţare de la CJ şi Guvern). Cu suma datorată ar putea mânca, o lună, cei 410 copii instituţionalizaţi.

A câştigat pe mâna CJ-ului?

Din lectura deciziei date de Tribunalul Mureş se poate trage concluzia că Marinela Dobrea a câştigat datorită cazului slab argumentat de CJ Galaţi. Vina (găsită de CJ) de a fi cenzor la Asociaţia Speranţa Danubiană a fost spulberată de instanţă, pe lege - căci funcţionarului public îi este interzis să aibă altă funcţie retribuită sau nu în orice unitate cu scop lucrativ, iar Asociaţia nu avea un astfel de scop lucrativ! Dobrea a mai reclamat că a fost nevoită să plece din Galaţi, pentru că i-a fost afectată imaginea, prin comunicatele de presă pe care le-a dat instituţia în timpul anchetei. În timp ce CJ Galaţi a spus că informaţiile de presă nu conţineau date confidenţiale, instanţa a obligat Consiliul să îi plătească Marinelei Dobrea 5.000 de lei daune morale! La fel de adevărat este că CJ a avut câştig de cauză în procesul cu Dobrea până când acesta a fost strămutat la Tg. Mureş, unde locuieşte şi Sandor Borsos, patronul firmei care le-a furnizat pantofi mărimea 45 copiilor din centrele gălăţene…

Dacă se câştigă penalul, despăgubirea va fi recuperată

Demiterea directoarei imediat după repunerea ei, astăzi, pe funcţie reaminteşte că Dobrea se află în prezent implicată într-un proces penal, instrumentat de DNA. În procesul penal cu termen pe 13 februarie, Marinela Dobrea, alături de fiica sa (care conducea o firmă ce a avut relaţii contractuale cu Direcţia) şi alte şase persoane sunt judecate pentru abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu, spălare de bani şi de fals. Din dosar reiese că inculpaţii au prejudiciat DGASPC cu 700.000 de lei, adică cu 162.000 de euro. Dacă acest proces va fi câştigat, iar banii vor fi recuperaţi de la inculpaţi, „gaura” de circa 31.000 de euro (ce trebuie plătiţi acum ca despăgubire) ar putea fi acoperită.

Citit 2801 ori Ultima modificare Duminică, 29 Ianuarie 2012 20:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.