După 22 de ani, blestem dezlegat pentru Centrul de Afaceri!

După 22 de ani, blestem dezlegat pentru Centrul de Afaceri!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În acest an există şanse reale să se finalizeze, în sfârşit, Centrul de Afaceri, construcţia neterminată care dăinuie de dinainte de Revoluţie lângă Prefectură, demonstrând că guvernele trec, dar neputinţa de a construi rămâne.

În bugetul aprobat, la începutul săptămânii, de către Consiliul Judeţean Galaţi, s-au alocat patru milioane de lei pentru Centrul de Afaceri. Preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac, a confirmat că banii alocaţi reprezintă contribuţia judeţeană pentru finanţarea pe care o va direcţiona la Galaţi Ministerul Dezvoltării, în vederea finalizării construcţiei. „Suma alocată prin proiectul de buget Centrului de Afaceri reprezintă cofinanţarea Consiliului Judeţului şi respectiv o condiţie pentru primirea resurselor financiare de la Guvern, prin Ministerul Dezvoltării pentru finalizarea proiectului”, a declarat preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac.

Iar dacă vi se pare mare suma alocată de CJ, adică cele patru milioane de lei - circa 930.000 de euro - aflaţi că potrivit listei obiectivelor de investiţii ale CJ pe 2012, suma totală necesară finalizării lucrărilor la Centrul de Afaceri este de 34,94 milioane lei, adică 8,12 milioane euro!

Încercări nereuşite de finalizare

După cum se ştie, Centrul de Afaceri a căpătat denumirea populară de „clădirea blestemată” după ce nimeni până acum nu a reuşit să o finalizeze. Început înainte de revoluţia din ’89, Centrul a fost preluat în administrarea CJ Galaţi pe vremea regretatului preşedinte Răsvan Angheluţă. Deşi s-au alocat fonduri (400.000 de lei vechi, care erau bani nu glumă pe acea vreme), lucrările nu au putut fi terminate. Preşedintele CJ Dan Lilion Gogoncea a alocat alte sume importante - zece miliarde lei vechi, cam 232.000 de euro - pentru refacerea proiectului, însă costurile prea mari au condus la abandonarea lucrării. A urmat altă perioadă de uitare, până în 2006, când CJ a câştigat, prin intermediul fostului Minister al Integrării Europene, finanţare din fonduri PHARE pentru finalizarea construcţiei abandonate. Finanţarea europeană s-a ridicat la 3,9 milioane de euro. Restul sumei, de până la 6,2 milioane de euro trebuia asigurată astfel: 1,3 milioane de euro din surse guvernamentale şi aproape un milion de euro din bugetul CJ. Din păcate, firma care a câştigat licitaţia - organizată de minister - consorţiul româno spaniol Brico - GTM a falimentat, iar lucrările s-au oprit, pierzându-se şi finanţarea europeană. Cum vina pentru acest ultim insucces nu a fost a autorităţilor locale, Guvernul a decis să aloce bani pentru finalizarea proiectului.

Citit 1332 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Februarie 2012 19:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.