Interviuri în oglindă: Duelul candidaţilor USL şi ARD

Interviuri în oglindă: Duelul candidaţilor USL şi ARD
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Un parlamentar nou pierde primii doi ani numai ca să înveţe holurile şi birourile Parlamentului, iar în următorii doi ani se pregăteşte pentru alegerile viitoare” * „Un parlamentar cu vechime are şi experienţă mai multă şi poate acţiona mai rapid instrumentele şi pârghiile pe care le are la îndemână în activitatea legislativă”


Parlamentar de cursă lungă, deputatul PSD Viorel Ştefan are la activ trei mandate consecutive de senator şi unul de deputat, adică 16 ani în Casa Poporului. Finanţist până în măduva oaselor, Viorel Ştefan este doctor în economie al Universităţii "Dunărea de Jos" Galaţi, a fost preşedinte şi apoi vicepreşedinte al Comisiei de Buget-Finanţe din Senat, iar în acest mandat a ţinut, până în mai 2011, frâiele aceleiaşi structuri din Camera Deputaţilor. Decorat cu Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Cavaler, Ştefan candidează pentru un nou mandat de deputat în Colegiul nr. 4 din judeţ, colegiu pe care, în anul 2008, l-a câştigat detaşat, rămânând în memoria alegătorilor cu ineditul slogan „Sunt activ şi vigilent, Eu nu dorm în Parlament!”.

- Domnule deputat, care este cea mai importantă realizare pentru Galaţi a mandatului dumneavoastră?

- Mandatul trecut a fost, din păcate, un mandat de opoziţie. De aceea este un mandat care nu poate fi caracterizat de succes, ci de eşecul politicii de dreapta. Sigur, cu armele opoziţiei, am atras permanent atenţia că ne îndreptăm într-o direcţie greşită, că ţara este guvernată prost, că românii au depăşit pragul de suportabilitate faţă de politica dezastruoasă a guvernelor PDL. Din păcate, tandemul odios Băsescu-Boc a condus ţara în dispreţ total atât faţă de români, cât şi faţă de opoziţia parlamentară, aşa că toate demersurile noastre au rămas fără nici un rezultat!

- Care este cel mai important proiect pe care doriţi să-l realizaţi pentru Galaţi, dacă veţi obţine un nou mandat de parlamentar?

- Nu este vorba despre un proiect sau obiectiv concret. Dacă voi obţine un nou mandat, cu siguranţă voi activa în acelaşi domeniu ca şi până acum, în speţă buget-finanţe. În acest fel, mă voi lupta să aduc cât mai multe resurse pentru judeţul Galaţi, resurse care vor fi alocate pe obiective concrete propuse de reprezentanţii administraţiei publice locale. Mandatul viitor îl văd ca un mandat de echipă, de la consilierii locali, primari, preşedintele Consiliului Judeţului, până la parlamentari şi membrii executivului, o colaborare care va contribui în mod concret la dezvolarea Galaţiului.

- Cum veţi dezvolta comunicarea cu gălăţenii şi în ce mod vă pot transmite cetăţenii ideile, propunerile şi sugestiile lor?

- Am avut tot timpul un program de audienţe la cabinetul parlamentar, dar cel mai mult mă bazez pe activitatea din teritoriu, din colegiu, unde pot intra mult mai uşor în legătură cu mai multe categorii de oameni şi pot intra mai uşor în contact cu problemele acestora.

- Ce aveţi în plus faţă de contracandidaţii dumneavoastră?

- Aş spune că experienţa! Deşi, în majoritatea dezbaterilor publice, vechimea în Parlament este prezentată mai degrabă ca pe o culpă, eu cred că experienţa mai multor mandate este un avantaj. Un parlamentar nou pierde primii doi ani numai ca să înveţe holurile şi birourile Parlamentului, iar următorii doi ani se pregăteşte pentru alegerile viitoare. Un parlamentar cu vechime are şi experienţă mai multă şi poate acţiona mai rapid instrumentele şi pârghiile pe care le are la îndemână în activitatea legislativă.


 

„Realizările mele sunt legate de educaţie”


Omul care a dat tonul camerelor video în sălile de examen la bacalaureat, ca şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean, candidează acum pentru un mandat de deputat în Colegiul 6


- Care este cea mai importantă realizare a dumneavoastră pentru Galaţi?

- Realizările mele sunt, în primul rând, legate de educaţie. Cea mai importantă realizare este că am reuşit pentru anul 2012 să introduc în bugetul local, la începutul anului, o sumă consistentă, de peste 10 miliarde [lei vechi], care a însemnat, de fapt, alocarea a aproximativ 8.000 de burse pentru elevi. Burse care nu au un cuantum foarte mare, dar e suficient să-şi cumpere o carte. Ele au rolul, pe de o parte, să disciplineze, pentru că presupun să aibă nota 10 la purtare, deci să nu facă absenţe - pentru că altfel ar însemna să aibă 9 la purtare - şi să vină la şcoală. Absenteismul este primul pas spre abandonul şcolar. Şi, în acelaşi timp, să creeze o întrecere între elevi, în sensul de a avea o medie peste 9,50. Toţi elevii care au peste 9,50 pot obţine astfel de burse.

- Care este cel mai important proiect/obiectiv pe care doriţi să-l realizaţi pentru Galaţi dacă veţi câştiga un mandat parlamentar?

- Sunt două obiective, legate tot de educaţie. Unul este de a implementa programul „Şcoala după şcoală” sau „after-school” pentru toţi elevii din ciclul primar, finanţat de către stat. Acest proiect este în proiectul de guvernare al ARD. Al doilea este de a implementa proiectul „Un elev - o tabletă”. Vreau ca într-un termen rezonabil, de câţiva ani, la nivelul educaţional - vorbesc de sistemul educaţional românesc - să digitalizăm tot curriculumul, adică să facem lecţiile pe suport informatic şi totodată fiecare elev să primească, atunci când intră în şcoală, o tabletă sau un laptop. Astfel tot acel ghiozdan plin de manuale se va transforma, de fapt, într-o simplă tabletă pe care o purta elevul la el. Toate lecţiile trebuie transformate în lecţii digitale şi apoi folosim tableta.

- Cum veţi dezvolta comunicarea cu gălăţenii?

- Există comunicarea pe internet, care este o comunicare în sistem de prieteni - de asta pe facebook e o comunicare foarte bună, dar nu putem spune că nu trebuie făcută comunicarea clasică. Aşa cum ea într-o lună de campanie se poate realiza door to door, este de necrezut cum un parlamentar în patru ani de zile nu se poate întâlni în cartiere cu oamenii. Eu cred că e simplu să te întâlneşti măcar o dată pe trimestru cu oamenii într-un cartier. Aşadar, o dată pe trimestru, sigur asta va fi soluţia - de a mă întâlni cu oamenii.

- Ce aveţi în plus faţă de contracandidaţii dumneavoastră?

- Am proiectele pe care le-am propus şi pe care le consider proiecte nu neapărat de interes local, ci de interes naţional. Ar fi proiectele propuse gălăţenilor împreună cu colegii mei. Primul dintre ele este modificarea statutului parlamentarilor, în sensul renunţării la imunitatea penală. Adică să nu mai fie nimeni protejat în cazul faptelor penale. De la accidentul de maşină, până la falsificarea listelor permanente la referendum. Avem un proiect dezvoltat de colegii mei şi sperăm că este foarte viabil, este vorba despre dezvoltarea economică dintre Galaţi şi Brăila. Totul a fost un dezacord permanent pe cine va construi în zona aia. Nu ştiu cât contează cine construieşte, cât să fie create locuri de muncă. Dacă nu se creează această zonă, Galaţiul rămâne în continuare izolat.

- Vă vor vota foştii subordonaţi din grădiniţe, şcoli, licee?

- Eu mizez, de ce nu, dar nu numai pe votul profesorilor, mizez pe votul mai multor gălăţeni care sunt în colegiu. Mizez şi pe votul părinţilor şi pe votul elevilor care au luat bacalaureatul. Nu mizez pe votul celor care nu au luat bacalaureatul pentru că au fost camere.

(Anca Melinte şi Nicoleta Onofrei)

 

 

Citit 2257 ori Ultima modificare Duminică, 02 Decembrie 2012 17:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.