Interviuri în oglindă: Duelul candidaţilor USL şi ARD

Interviuri în oglindă: Duelul candidaţilor USL şi ARD
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Un parlamentar nou pierde primii doi ani numai ca să înveţe holurile şi birourile Parlamentului, iar în următorii doi ani se pregăteşte pentru alegerile viitoare” * „Un parlamentar cu vechime are şi experienţă mai multă şi poate acţiona mai rapid instrumentele şi pârghiile pe care le are la îndemână în activitatea legislativă”


Parlamentar de cursă lungă, deputatul PSD Viorel Ştefan are la activ trei mandate consecutive de senator şi unul de deputat, adică 16 ani în Casa Poporului. Finanţist până în măduva oaselor, Viorel Ştefan este doctor în economie al Universităţii "Dunărea de Jos" Galaţi, a fost preşedinte şi apoi vicepreşedinte al Comisiei de Buget-Finanţe din Senat, iar în acest mandat a ţinut, până în mai 2011, frâiele aceleiaşi structuri din Camera Deputaţilor. Decorat cu Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Cavaler, Ştefan candidează pentru un nou mandat de deputat în Colegiul nr. 4 din judeţ, colegiu pe care, în anul 2008, l-a câştigat detaşat, rămânând în memoria alegătorilor cu ineditul slogan „Sunt activ şi vigilent, Eu nu dorm în Parlament!”.
- Domnule deputat, care este cea mai importantă realizare pentru Galaţi a mandatului dumneavoastră?
- Mandatul trecut a fost, din păcate, un mandat de opoziţie. De aceea este un mandat care nu poate fi caracterizat de succes, ci de eşecul politicii de dreapta. Sigur, cu armele opoziţiei, am atras permanent atenţia că ne îndreptăm într-o direcţie greşită, că ţara este guvernată prost, că românii au depăşit pragul de suportabilitate faţă de politica dezastruoasă a guvernelor PDL. Din păcate, tandemul odios Băsescu-Boc a condus ţara în dispreţ total atât faţă de români, cât şi faţă de opoziţia parlamentară, aşa că toate demersurile noastre au rămas fără nici un rezultat!
- Care este cel mai important proiect pe care doriţi să-l realizaţi pentru Galaţi, dacă veţi obţine un nou mandat de parlamentar?
- Nu este vorba despre un proiect sau obiectiv concret. Dacă voi obţine un nou mandat, cu siguranţă voi activa în acelaşi domeniu ca şi până acum, în speţă buget-finanţe. În acest fel, mă voi lupta să aduc cât mai multe resurse pentru judeţul Galaţi, resurse care vor fi alocate pe obiective concrete propuse de reprezentanţii administraţiei publice locale. Mandatul viitor îl văd ca un mandat de echipă, de la consilierii locali, primari, preşedintele Consiliului Judeţului, până la parlamentari şi membrii executivului, o colaborare care va contribui în mod concret la dezvolarea Galaţiului.
- Cum veţi dezvolta comunicarea cu gălăţenii şi în ce mod vă pot transmite cetăţenii ideile, propunerile şi sugestiile lor?
- Am avut tot timpul un program de audienţe la cabinetul parlamentar, dar cel mai mult mă bazez pe activitatea din teritoriu, din colegiu, unde pot intra mult mai uşor în legătură cu mai multe categorii de oameni şi pot intra mai uşor în contact cu problemele acestora.
- Ce aveţi în plus faţă de contracandidaţii dumneavoastră?
- Aş spune că experienţa! Deşi, în majoritatea dezbaterilor publice, vechimea în Parlament este prezentată mai degrabă ca pe o culpă, eu cred că experienţa mai multor mandate este un avantaj. Un parlamentar nou pierde primii doi ani numai ca să înveţe holurile şi birourile Parlamentului, iar următorii doi ani se pregăteşte pentru alegerile viitoare. Un parlamentar cu vechime are şi experienţă mai multă şi poate acţiona mai rapid instrumentele şi pârghiile pe care le are la îndemână în activitatea legislativă.


 

„Realizările mele sunt legate de educaţie”


Omul care a dat tonul camerelor video în sălile de examen la bacalaureat, ca şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean, candidează acum pentru un mandat de deputat în Colegiul 6


- Care este cea mai importantă realizare a dumneavoastră pentru Galaţi?
- Realizările mele sunt, în primul rând, legate de educaţie. Cea mai importantă realizare este că am reuşit pentru anul 2012 să introduc în bugetul local, la începutul anului, o sumă consistentă, de peste 10 miliarde [lei vechi], care a însemnat, de fapt, alocarea a aproximativ 8.000 de burse pentru elevi. Burse care nu au un cuantum foarte mare, dar e suficient să-şi cumpere o carte. Ele au rolul, pe de o parte, să disciplineze, pentru că presupun să aibă nota 10 la purtare, deci să nu facă absenţe - pentru că altfel ar însemna să aibă 9 la purtare - şi să vină la şcoală. Absenteismul este primul pas spre abandonul şcolar. Şi, în acelaşi timp, să creeze o întrecere între elevi, în sensul de a avea o medie peste 9,50. Toţi elevii care au peste 9,50 pot obţine astfel de burse.
- Care este cel mai important proiect/obiectiv pe care doriţi să-l realizaţi pentru Galaţi dacă veţi câştiga un mandat parlamentar?
- Sunt două obiective, legate tot de educaţie. Unul este de a implementa programul „Şcoala după şcoală” sau „after-school” pentru toţi elevii din ciclul primar, finanţat de către stat. Acest proiect este în proiectul de guvernare al ARD. Al doilea este de a implementa proiectul „Un elev - o tabletă”. Vreau ca într-un termen rezonabil, de câţiva ani, la nivelul educaţional - vorbesc de sistemul educaţional românesc - să digitalizăm tot curriculumul, adică să facem lecţiile pe suport informatic şi totodată fiecare elev să primească, atunci când intră în şcoală, o tabletă sau un laptop. Astfel tot acel ghiozdan plin de manuale se va transforma, de fapt, într-o simplă tabletă pe care o purta elevul la el. Toate lecţiile trebuie transformate în lecţii digitale şi apoi folosim tableta.
- Cum veţi dezvolta comunicarea cu gălăţenii?
- Există comunicarea pe internet, care este o comunicare în sistem de prieteni - de asta pe facebook e o comunicare foarte bună, dar nu putem spune că nu trebuie făcută comunicarea clasică. Aşa cum ea într-o lună de campanie se poate realiza door to door, este de necrezut cum un parlamentar în patru ani de zile nu se poate întâlni în cartiere cu oamenii. Eu cred că e simplu să te întâlneşti măcar o dată pe trimestru cu oamenii într-un cartier. Aşadar, o dată pe trimestru, sigur asta va fi soluţia - de a mă întâlni cu oamenii.
- Ce aveţi în plus faţă de contracandidaţii dumneavoastră?
- Am proiectele pe care le-am propus şi pe care le consider proiecte nu neapărat de interes local, ci de interes naţional. Ar fi proiectele propuse gălăţenilor împreună cu colegii mei. Primul dintre ele este modificarea statutului parlamentarilor, în sensul renunţării la imunitatea penală. Adică să nu mai fie nimeni protejat în cazul faptelor penale. De la accidentul de maşină, până la falsificarea listelor permanente la referendum. Avem un proiect dezvoltat de colegii mei şi sperăm că este foarte viabil, este vorba despre dezvoltarea economică dintre Galaţi şi Brăila. Totul a fost un dezacord permanent pe cine va construi în zona aia. Nu ştiu cât contează cine construieşte, cât să fie create locuri de muncă. Dacă nu se creează această zonă, Galaţiul rămâne în continuare izolat.
- Vă vor vota foştii subordonaţi din grădiniţe, şcoli, licee?
- Eu mizez, de ce nu, dar nu numai pe votul profesorilor, mizez pe votul mai multor gălăţeni care sunt în colegiu. Mizez şi pe votul părinţilor şi pe votul elevilor care au luat bacalaureatul. Nu mizez pe votul celor care nu au luat bacalaureatul pentru că au fost camere.

(Anca Melinte şi Nicoleta Onofrei)

 

 

Citit 2181 ori Ultima modificare Duminică, 02 Decembrie 2012 17:10

15 comentarii

 • postat de Basil
  Luni, 03 Decembrie 2012 18:43
  Viorel finantistul DOCTOR a fost unul din sustinatorii celebrei afaceri ''carnetul de marinar''. A solicitat si a obtinut un carnet pentru fratele [ tehnician la fabrica de bere ];dupa care l-a ambarcat pe un imbingator sa vada Germania.Un mic exemplu de aranjament tip INF.SUCCES TANARULUI RASMERITA !
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ionel
  Luni, 03 Decembrie 2012 18:09
  Au guvernat ei ceva?

  Ia uitati aici si sa spuneti de nu-i asa:

  https://www.facebook.com/photo.php?v=566454090038201&set=vb.491710134187688&type=2&theater
  0
  0
  Raportează
 • postat de mihai42
  Luni, 03 Decembrie 2012 17:44
  Cum veţi dezvolta comunicarea cu gălăţenii? Există comunicarea pe internet, ….??
  Refaceti Site-ul PDL;PSD ;PNL; sau adrese de internet ptr. toti dep. si sen. Pentru ca macar alegatorii care au Internet sa va poata pune diverse intrebari, transmite , nereguli ,abuzuri informari ,etc si in acest mod sa pastrati legatura cu cei care v-au trimis in parlament pentru ai reprezenta.Pina acum timp de 23 de ani discutati cu noi doar in luna de campanile electoral si nici atunci Aratati-mi citi din candidati au adresa de Email publica.Sint secretosi??
  0
  0
  Raportează
 • postat de Resmerita - un oportunist cu tupeu si relatii interlope
  Luni, 03 Decembrie 2012 17:02
  Ce mizerie de om e acest Resmerita ! Nerusinat fara capatai , cu un tupeu si comportament de valutist , incapabil sa comunice cu oamenii si nici sa-i asculte macar, cu ifose de priceput la toate etc. SPUNE-MI CUM ITI GESTIONEZI VIATA PERSONALA CA SA-TI SPUN DE ESTI IN STARE SA MI-O GESTIONEZI PE A MEA , CEL CARUIA II CERSESTI VOTUL . Vrei la Bucuresti ? Nu mai bine te duci tu pe Traian -Gl, dupa ce scoti 15-16% ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Alegator
  Luni, 03 Decembrie 2012 16:49
  " Domnule deputat, care este cea mai importantă realizare pentru Galaţi a mandatului dumneavoastră?
  Am atras permanent atenţia că ne îndreptăm într-o direcţie greşită, că ţara este guvernată prost, că românii au depăşit pragul de suportabilitate faţă de politica dezastruoasă a guvernelor PDL."
  Aceasta este marea realizare a deputatului Viorel Stefan, care doarme de 16 ani in Parlamentul Romaniei. Si mai doreste inca un mandat. Nerusinatule! Romani din colegiul 4, nu mai votati asemenea escroci!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Votaţi Resmeriţă!
  Luni, 03 Decembrie 2012 16:27
  Avem nevoie de schimbare, de oameni cu iniţiativă. Ce a fost până acum ne-am lămurit. Cred că domnul Doru Resmeriţă este o soluţie mult mai bună decât contracandidatul său. Din toate punctele de vedere.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Vali
  Luni, 03 Decembrie 2012 14:30
  Am gasit in posta de la o doamna candidat la Camera Deputatilor parca, o fituica in care promitea nici mai mult nici mai putin decat alegerea Galatiului drept capitala a viitoarei regiuni de sud-est in detrimentul Constantei :))))
  Apoi doamna, cu pretentii de profesor universitar, ce atu aveti dumneavoastra in fata Constantei?
  - numeric suntem mai mici
  - economic suntem la jumate
  - cultural nici nu ne putem compara
  - universitar am cam ramas in urma si aici
  - infrastructura e ca si cum n-ar fi fata de legaturile Constantei
  - turistic suntem 0 fata de ei
  Asa ca o intreb pe madam deputat, a gandit mult pana sa scoata gogoasa asta? Tanti, daca veneai inca de acum doi ani, impreuna cu un deputat de Braila si spuneati impreuna ca o sa va bateti pentru alegerea viitoarei metropole BraiGal drept capitala regionala atunci era cu totul alta poveste si poate, poate aveati vreo sansa in fata influentei lui Mazare (una mica ce-i drept) dar macar mai gaseai cate unu care sa stea de vorba cu dumneavoastra, asa ati ales sa cadeti in vesnicul penibil cu care ne-ati obisnuit de atatia ani ca toti alesii indiferent de culoare sau locatie de somn.
  0
  0
  Raportează
 • postat de alegatoru
  Luni, 03 Decembrie 2012 13:14
  Macar de ar fi facut jumatate ceilalti din cite a facut dl Stefan si acum eram departe Citi oameni au de lucru datorita acestui OM? Cred ca navromul,uzina de reparatii ,trecerea bac hotelul Mercur ofereau atitea locuri de munca? Putea sa fie ca la IMEH,APOLO,PESCOGAL,TRANSCOM,MOBILA etc,etc ? putea dar uite ca pavilionul romanesc flutura pe toata Dunarea cu succes,uzina de reparatii face nave noi,remotorizeaza flota ,intretine si repara la terti trecind si prin criza cu o echipa de oameni cu cap si cu suflet Cine credeti ca a coagulat aceste energii?Omul nu doarme fiti siguri dar nici nu se lauda ,de aceea scriu eu care chiar nu am nici un interes dar cunosc destul de bine situatia si-mi place adevarul. Pentru dl Rezmerita BRAVVVVVOOOOOOOOOOOOO pentru camerele video.Cind veti ajunge in parlament va rog sa initiati o lege care sa prevada camere la tot ce inseamna concurs,examen ,testare etc. unde sunt implicati bani publici.Si atentie cu cine va inconjurati in echipa sa nu se repete subiecte sensibile.
  0
  0
  Raportează
 • postat de maria
  Luni, 03 Decembrie 2012 10:57
  Domnul Viorel Stefan recunoaste ca nu a facut nimic pentruca a fost mandat de opozitie si mai spune ca in mandatul acesta voi actiona la fel Un tupeist neobrazat care vrea la parlament si oamenii din colegiu vor fi pacaliti iar de acest impostor Aveti grija cum votati.
  0
  0
  Raportează
 • postat de marian
  Luni, 03 Decembrie 2012 10:50
  DE VIOREL STEFAN AUZI NUMAI IN CAMPANIE .NICI MACAR ACUM SPUNE CA NU ARE NICI UN PROIECT , PROFITA CA UN NESIMTIT DE BANII GALATENILOR ,NU A FACUT NIMIC CONCRET TIMP DE 16 ANI SI MAI VREA , UN TUPEIST , NERUSINAT AR TREBUI SA NU-L VOTEZE DECAT FAMILIA LUI DAR PROFITA DE NESIGURANTA CELOR DE LA PDL CARE AU FURAT TARA .
  0
  0
  Raportează
 • postat de Munteanu
  Luni, 03 Decembrie 2012 10:19
  Din ce am citit din interviul lui Viorel Stefan, acest distins om nu prea a facut nimic pentru Galati. Pentru ce sa ii acord votul meu? Sa stea iar degeaba in Parlament, sa nu faca nimic?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Vlad
  Luni, 03 Decembrie 2012 08:30
  mare dobitoc e ala caruia i-a trebuit doi ani sa invete Palatul Parlamentului! Mie mi-a trebuit o luna sa invat tot Bucurestiul asa ca neica asta ori e cretin cu acte in regula ori se duce odata pe an la munca. In oricare caz e vai de capul lui si vai de mama noastra cu asemenea parlamentari de Galati.
  Cat despre contracandidatul lui pot spune doar atat: culegi ceea ce semeni! (sau din nimic, nimic rasare)
  0
  0
  Raportează
 • postat de Aiurea, voi vă faceți că munciți, legile promovate nu le respectați. Nu aveți personalitate, mințiți.
  Luni, 03 Decembrie 2012 06:16
  Băi fraților, pentru Galați nu puteți să faceți nimic, așa cum nu s-a făcut timp de 23 de ani. Se vede cu ochiul liber după cum ,,tronează'' mașinile parcate pe trotuar sau arăturile lăsate de mașini pe spațiul verde a mașinilor ce ies din garaje pentru că au fost proiectate de niște neuroni lipsă din Primărie. Voi în Parlament activați în domeniul legislativ, adică creați legi pentru țară ca în Marea Adunare Națională a lui Ceaușescu, după degetul lui Toader sau Dragnea.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ale(r)gator de cursa lunga
  Luni, 03 Decembrie 2012 01:13
  Camerele video impuse de Resmerita au fost pentru decontarea din bani publici a unor lucrari care nu s-au executat, deci prntru criminalitate financiara in folosul acolitilor din PDL. Supravegherea a fost un apendice. Organele de cercetare penala au suficiente dovezi in acest sens. Ramane de rezolvat imunitatea parlamentara si cercul se inchide.
  0
  0
  Raportează
 • postat de DEPUTATE- PATRU MANDATE
  Luni, 03 Decembrie 2012 01:09
  ,,- Ce sa-ti dau sa nu mai plangi?,,

  VREI MANDATUL CINCI DE DEPUTAT

  ,,EU NU DORM IN PARLAMENT,,

  DORMI IN COLEGIU

  ......................................................................
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.