Cartier al Galaţiului fără canalizare şi cu dejecţiile în drum

Cartier al Galaţiului fără canalizare şi cu dejecţiile în drum
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Conductele de canalizarea din Bariera Traian s-au oprit odată cu asfaltul * Locuitorii de pe aleile ce pleacă din strada Traian, Traian 390 bis şi 432, în lipsă de alternative, îşi scot dejecţiile în faţa porţilor * În acelaşi timp, locatarii sunt obligaţi să aleagă între canalizare şi păstrarea tuturor caselor întregi * Apa potabilă, colorată de rugină


Fără canalizare de când şi-au ridicat casele, locuitorii din valea Barierei Traian, zonă neasfaltată, spre Brateş, au ajuns să nu mai aibă niciun metru de pământ în grădini care să poată fi utilizat pentru a săpa o groapă de WC. Au făcut improvizaţii până au rămas fără alternative. Fără nicio altă soluţie, potrivit localnicilor, mulţi dintre ei au hotărât să îşi tragă ţevi de la privată în drum. Aşa se face că toate dejecţiile se scurg prin faţa porţilor, acolo unde vara este locul de joacă al copiilor. Iarna, mirosurile mai sunt atenuate de zăpadă şi de frig, în schimb vara este jale. Nemulţumiţi că există canalizare la strada principală, dar nu şi la ei, cetăţenii îşi cer drepturile. Ei nu pot înţelege cum de nu se pot trage nişte conducte la câţiva metri de şosea. Totodată, potrivit Eugeniei Ignat, timp de vreo două luni de la instalarea canalizării pe strada Traian li s-a cerut şi celor din vale să plătească. „De doi ani ne chinuim să atragem atenţia, să vină să ne tragă conducte de canalizare aici, dar nu apare nimeni. Au fost nişte promisiuni în perioada fostului primar şi a viceprimarului Ciumacenco, dar totul a rămas în aer. Să vină, domnule, să facă o fosă, ca să aibă unde se scurge dejecţiile. Una peste alta, mai vin zoaie şi mizerii şi de la alţii”, a spus doamna Ignat. Pe de altă parte, Vasilica Cojocaru, care locuieşte pe Traian 432, ne-a zis că a vorbit cu cei de la Primărie şi răspunsul lor ar fi că nu se poate. Unii dintre posesorii caselor au încercat să îşi rezolve problema WC-ului cumpărându-şi bazine. „Am investit nişte bani, mi-am cumpărat un bazin, dar totuşi este o necesitate să tragă conducte de canalizarea până aici”, ne-a explicat Neculai Matei.

Problema rămâne în studiu

Potrivit explicaţiilor purtătorului de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache, situaţia locatarilor din valea Barierei Traian este, într-adevăr, nefericită. Din cauza diferenţei de nivel dintre şosea şi aleile respective, există, în teorie, două variante posibile, însă niciuna nu pare prea atrăgătoare, lăsându-i, probabil, încă multă vreme de aici încolo în disperare pe cetăţeni. Ori se face o lucrare în Traian cu un sistem complicat de pompe, care este aproape imposibil de realizat din cauză că este foarte scump, ori se face o canalizare cu un colector amplasat pe terenul dinspre Brateş, teren de care Primăria nu dispune. În aceste circumstanţe, pentru realizarea şantierului şi a colectorului este musai ca proprietăţile din margine să fie demolate, iar oamenii expropiaţi. Reprezentatul Primăriei a precizat că, în cazul realizării colectorului în vale şi în cazul realizării lui în Traian, tot trebuie demolate câteva case, pentru că este nevoie de aproximativ 800-900 de metri pătraţi pentru şantier. „Lucrarea impune expropieri, demolări. Problema rămâne în studiu. Atâta timp cât nu avem un teren pe care să amplasăm şantierul, nu se poate face nimic”, a arătat reprezentantul Primăriei.

Conducte de apă vechi

Pe lângă faptul că nu au canalizare, locuitorii de pe Traian 390 bis şi 432 beau apă din nişte conducte vechi de când lumea, ieşite din pământ şi mâncate de rugină şi de timp, riscând să se îmbolnăvească. „Sunt sparte, ruginite, iar când dăm drumul la apă, pe gura canalului curge apă maronie, plină de nisip şi rugină. Ar trebui înlocuite. Nu putem face mâncare cu ea sau să o bem”, a mai spus domnul Matei. Fără canalizare, dar şi cu o apă maronie, greu îţi poţi imagina că acestea sunt condiţii de locuit într-un oraş. Se pare că secolul 21 este într-adevăr departe pentru unii dintre cetăţenii Galaţiului.

Citit 2202 ori Ultima modificare Luni, 21 Ianuarie 2013 11:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.