Cartier al Galaţiului fără canalizare şi cu dejecţiile în drum

Cartier al Galaţiului fără canalizare şi cu dejecţiile în drum
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Conductele de canalizarea din Bariera Traian s-au oprit odată cu asfaltul * Locuitorii de pe aleile ce pleacă din strada Traian, Traian 390 bis şi 432, în lipsă de alternative, îşi scot dejecţiile în faţa porţilor * În acelaşi timp, locatarii sunt obligaţi să aleagă între canalizare şi păstrarea tuturor caselor întregi * Apa potabilă, colorată de rugină


Fără canalizare de când şi-au ridicat casele, locuitorii din valea Barierei Traian, zonă neasfaltată, spre Brateş, au ajuns să nu mai aibă niciun metru de pământ în grădini care să poată fi utilizat pentru a săpa o groapă de WC. Au făcut improvizaţii până au rămas fără alternative. Fără nicio altă soluţie, potrivit localnicilor, mulţi dintre ei au hotărât să îşi tragă ţevi de la privată în drum. Aşa se face că toate dejecţiile se scurg prin faţa porţilor, acolo unde vara este locul de joacă al copiilor. Iarna, mirosurile mai sunt atenuate de zăpadă şi de frig, în schimb vara este jale. Nemulţumiţi că există canalizare la strada principală, dar nu şi la ei, cetăţenii îşi cer drepturile. Ei nu pot înţelege cum de nu se pot trage nişte conducte la câţiva metri de şosea. Totodată, potrivit Eugeniei Ignat, timp de vreo două luni de la instalarea canalizării pe strada Traian li s-a cerut şi celor din vale să plătească. „De doi ani ne chinuim să atragem atenţia, să vină să ne tragă conducte de canalizare aici, dar nu apare nimeni. Au fost nişte promisiuni în perioada fostului primar şi a viceprimarului Ciumacenco, dar totul a rămas în aer. Să vină, domnule, să facă o fosă, ca să aibă unde se scurge dejecţiile. Una peste alta, mai vin zoaie şi mizerii şi de la alţii”, a spus doamna Ignat. Pe de altă parte, Vasilica Cojocaru, care locuieşte pe Traian 432, ne-a zis că a vorbit cu cei de la Primărie şi răspunsul lor ar fi că nu se poate. Unii dintre posesorii caselor au încercat să îşi rezolve problema WC-ului cumpărându-şi bazine. „Am investit nişte bani, mi-am cumpărat un bazin, dar totuşi este o necesitate să tragă conducte de canalizarea până aici”, ne-a explicat Neculai Matei.

Problema rămâne în studiu

Potrivit explicaţiilor purtătorului de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache, situaţia locatarilor din valea Barierei Traian este, într-adevăr, nefericită. Din cauza diferenţei de nivel dintre şosea şi aleile respective, există, în teorie, două variante posibile, însă niciuna nu pare prea atrăgătoare, lăsându-i, probabil, încă multă vreme de aici încolo în disperare pe cetăţeni. Ori se face o lucrare în Traian cu un sistem complicat de pompe, care este aproape imposibil de realizat din cauză că este foarte scump, ori se face o canalizare cu un colector amplasat pe terenul dinspre Brateş, teren de care Primăria nu dispune. În aceste circumstanţe, pentru realizarea şantierului şi a colectorului este musai ca proprietăţile din margine să fie demolate, iar oamenii expropiaţi. Reprezentatul Primăriei a precizat că, în cazul realizării colectorului în vale şi în cazul realizării lui în Traian, tot trebuie demolate câteva case, pentru că este nevoie de aproximativ 800-900 de metri pătraţi pentru şantier. „Lucrarea impune expropieri, demolări. Problema rămâne în studiu. Atâta timp cât nu avem un teren pe care să amplasăm şantierul, nu se poate face nimic”, a arătat reprezentantul Primăriei.

Conducte de apă vechi

Pe lângă faptul că nu au canalizare, locuitorii de pe Traian 390 bis şi 432 beau apă din nişte conducte vechi de când lumea, ieşite din pământ şi mâncate de rugină şi de timp, riscând să se îmbolnăvească. „Sunt sparte, ruginite, iar când dăm drumul la apă, pe gura canalului curge apă maronie, plină de nisip şi rugină. Ar trebui înlocuite. Nu putem face mâncare cu ea sau să o bem”, a mai spus domnul Matei. Fără canalizare, dar şi cu o apă maronie, greu îţi poţi imagina că acestea sunt condiţii de locuit într-un oraş. Se pare că secolul 21 este într-adevăr departe pentru unii dintre cetăţenii Galaţiului.

Citit 2109 ori Ultima modificare Luni, 21 Ianuarie 2013 11:38

5 comentarii

 • postat de locuitor pe aleea Graurului
  Miercuri, 23 Ianuarie 2013 12:09
  In aceesi zona numita Bariera Traian exista si Cartierul Traian Nord in care probabil nu ati mai ajuns.Vreau sa va semnalez ca din luna octombrie pe Aleea Graurului si nu numai nu exista iluminat stradal.Personal am facut sesizare la primarie,sesizare scrisa...la care am primit si raspuns acum cateva zile si in care mi se spune ca la randul lor au adus la cunostinta societatii Luxten (care se ocupa de iluminat) aceasta problema inca din luna decembrie.Deci multumesc primariei pentru raspuns,dar eu IMPOZITELE LE PLATESC LA PRIMARIE ! si nu la firma de iluminat. Si poate considerati ca e o problema minora in raport cu cele exprimate in articol si poate pe alocuri asa este insa ...in acest cartier pe majoritatea aleilor s-au facut lucrari de inlocuire a conductelor cu apa...nu s-a mai asfaltat si e o mocirla de nedescris.Macar sa avem si noi lumina,dar poate ne dorim prea mult pentru secolul asta !
  0
  0
  Raportează
 • postat de Viorel Marza
  Luni, 21 Ianuarie 2013 11:13
  "Aleile" !!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de eu
  Luni, 21 Ianuarie 2013 11:00
  va rog veniti si vedeti cum arata un bulevard mare din Galati,care are in continuare un drum european,Str.Basarabiei incepand de la Menarom si pana la Port Bazinul Nou ,este jale, gropi,fiecare care a avut nevoie de vreun racort a spart strada si asa a ramas,balti,de-ti trebuie barca ,nu masina,se merge pe liniile de tranvai in zona Pietei de Gross,pentru ca stnaga drepata sunt parcate masini,desi piata dispune de parcare
  0
  0
  Raportează
 • postat de un galatean in noroi
  Luni, 21 Ianuarie 2013 10:47
  Articolul e f bun , poate autoritatile il citesc si analizeaza situatia similara si de pe strada Leonida Zamfirescu Eliza.
  o situatie foarte urita din punct de vedere al noroiului (curatenie deocamdata este) mai rau decit majoritatea drumurilor de la tara care au fost pietruite, este pe strada Leonida Zamfirescu eliza - strada care duce de la blocurile ANL la LIDL. Innotam in noroi .Canalizare nici vorba, iar asfaltul este o notiune la care visam.
  Totusi strada este cuprinsa in zona de impozitare B. Oare este corect Domnule Primar? Vedeti ca nu facem comparatie cu alte zone din oras incluse in zona D. Autoritatile stiu care sunt.
  CIVILIZATIA NU SE FACI IN NOROI, Domnule Bacalbasa si Stan.
  0
  0
  Raportează
 • postat de GL
  Luni, 21 Ianuarie 2013 09:35
  MULTUMIM PENTRU ARTICOL [LE]

  DIN PACATE MI-E SCARBA SI LEHAMITE LA CUM ARATA ACESTA URBE DUNAREANA

  TOTUL E SPART,DEVASTAT,RUPT ,FURAT ETC ETC ETC
  TI-E SCARBA DE ACEASTA VOMITATURA DE ORAS .
  TI-E LEHAMITE
  KAKAT,GUNOI,STRAZI SPARTE,JAVRE MILIOANE,PERICOLE LA TOT PASUL.

  SCARBA

  NOROC DE FALEZA SI DE DUNARE CA ALTFEL AI ZICE CA ESTI IN URMA CU 50-70 DE ANI.

  SE AFUNDA DIN CE MAI MULT IN KAKAT PE ZI CE TRECE ACEST ORAS
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.