Proiect sublim, dar cu deficienţe: Depozitul Tirighina funcţionează fără autorizaţie
Foto: Foto: Nicoleta Onofrei

Proiect sublim, dar cu deficienţe: Depozitul Tirighina funcţionează fără autorizaţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Primăria riscă să fie sancţionată pentru nerespectarea termenelor şi neîndeplinirea obiectivelor din cadrul proiectului ISPA de gestionare a deşeurilor


Serviciul Public Ecosal, administratorul depozitului de deşeuri de la Tirighina, nu deţine autorizaţie de mediu pentru desfăşurarea activităţii la punctul de lucru, au arătat reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi Garda de Mediu Galaţi, în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social, desfăşurate, ieri, la Prefectură. Chiar dacă şeful Unităţii de Implementare a Proiectului ISPA Deşeuri, Mircea Ostache, a vrut să le scoată ochii membrilor Comisiei de Dialog Social cu realizările Primăriei prin proiectul „Sistem integrat de management al deşeurilor urbane solide în Municipiul Galaţi şi împrejurimi”, imaginea grandioasă pe care a încercat el să o creeze a fost spulberată de Garda de Mediu şi Agenţia pentru Protecţia Mediului.

Deficienţe pe bani europeni

Noua celulă de depozitare, de 920.000 de metri cubi, a fost trecută din proprietatea publică a municipiului şi administrarea Consiliului Local Galaţi în administrarea Ecosal Galaţi în 2012, însă nici până acum nu a fost semnat procesul-verbal de predare/primire între cele două instituţii. Potrivit comisarului de mediu Liliana Cornea, Ecosal nu a primit autorizaţie de mediu pentru că nu a remediat deficienţele constatate de Comisia de recepţie referitoare la terasamente, sistemul de evacuare a apei uzate şi staţia de biogaz.

În procesul-verbal de terminare a lucrărilor, remis Agenţiei pentru Protecţia Mediului pe 28 decembrie 2011, Ecosal preciza că anumite lucrări nu respectă prevederile proiectului, dar că ele vor fi remediate în 30 de zile, lucru care nu s-a întâmplat. Acum se vine cu noi promisiuni, iar Mircea Ostache a susţinut că problemele de la depozitul Tirighina vor fi remediate în două luni de zile.

Un constructor cum nu se poate mai prost

Prefectul Emanoil-Cătălin Bocăneanu a atras atenţia că este posibilă sancţionarea financiară a Primăriei pentru nerespectarea termenelor şi neîndeplinirea obiectivelor în cadrul acestui proiect ISPA. Cum niciunul dintre marii reprezentanţi ai Primăriei nu a fost prezent la Comisia de Dialog, răspunsul la cele observate de prefect a venit tot din partea şefului Unităţii de Implementare a Proiectului ISPA Deşeuri. „Situaţia este dificilă din cauza faptului că am avut un constructor cum nu se poate mai prost. E bine să recunoaştem asta. La momentul acesta, avem blocată garanţia de bună execuţie şi o parte din banii din ultima factură. Vom executa lucrările în contul lor, ca să fie conform proiectului şi vom întreprinde măsurile necesare la Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului pentru a obţine autorizaţia de mediu. Este evident că Primăria municipiului Galaţi nu şi-a dorit să ajungă în situaţia asta”, a declarat Mircea Ostache.

Vine vânt de litigiu

Mircea Ostache a mai promis că instituţia va duce firma contractată în Justiţie. „În mod sigur, vom ajunge într-un litigiu cu firma care a construit depozitul de deşeuri şi sper să avem câştig de cauză”, a mai spus acesta. Lucrările de la groapa Tirighina au fost executate de S.C. Mesogeos S.A., contra sumei de 10.410.798 euro.

Citit 2395 ori Ultima modificare Marți, 26 Februarie 2013 18:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.