Consiliul Judeţului vrea să planteze milioane de salcâmi

Consiliul Judeţului vrea să planteze milioane de salcâmi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Consiliul Judeţului (CJ) vrea ca în oraşele, comunele şi satele gălăţene să se planteze, în cel mai scut timp, aproape trei milioane de salcâmi.
Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, încă din 2011, suprafaţă ocupată de pădure în judeţul nostru era una mult prea restrânsă. Astfel, doar 37.000 de hectare din totalul de 446.000 de hectare pe care se întinde Galaţiul erau acoperite de pădure. Procentual, suprafaţa împădurită reprezintă 8 la sută din totalul suprafeţei judeţului, în condiţiile în care, dacă ne-am alinia celorlalţi europeni, ar trebui să avem 30 la sută!
Prin hotărâre proprie, CJ cere Serviciului Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat al judeţului să producă fix 2.736.000 de puieţi de salcâm, pentru care va plăti 200.000 de lei şi pe care să îi distribuie gratuit primăriilor din judeţ. Acestea din urmă ar urma să beneficieze de consilierea Direcţiei Silvice şi să planteze puieţii cu bani de la bugetele locale proprii. Evident, ar fi şi muncă şi cheltuială, aşa că, cel puţin până în prezent, doar o parte dintre primăriile contactate de CJ şi-au exprimat acordul de a pune copacii în pământ.
Dar cum, în urma retrocedărilor şi brăcuirii pădurilor, suprafeţele acoperite cu copaci au scăzut cu drastic în ultimii ani, împădurirea se impune. Din întreaga suprafaţă împădurită, Direcţia Silvică avea în administrare, în anul 2007, la nivel judeţean, 22.906 hectare. Patru ani mai târziu, suprafaţa scăzuse cu 2.497 de hectare. Iar în ultimii doi ani s-au mai tăiat copaci, fără doar şi poate!

Citit 3024 ori Ultima modificare Joi, 28 Martie 2013 18:15

14 comentarii

 • postat de inginer agronom
  Luni, 01 Aprilie 2013 09:46
  Adevarat ca nu se mai ocupa nimeni de pamant, peste tot sunt alunecari de terenuri, vaioage si ravene care evoluiaza pe zi ce trece.De imbunatatiri funciare lumea de la sat nu stie mai nimic,Primariile nu colaboreaza cu Ocoalele silvice,Con Jud cheltuie bani pe puieti care totus se usuca ca nu sunt plantati corespunzator si nici nu sunt udati.Bani aruncati in vant
  In comentariul sau Stroila propunea ## -coercitia- ## sau masuri obligatorii mai pe inteles ,adica cine nu face bine si isi bate joc de bani sa plateasca sa fie trasi la raspuntere.Dar in cazul acesta trebuie seriozitate si si mai mare raspundere si din partea CJ Gl. Nu ca da puieti si gata.
  ANIF cu eroziunea si SILVICUL cu plantatiile sa fie factorii direct raspunzatori.In est si in vast circuland spre nort sunt imagini selenare ,apocaliptice cu terenuri degradate fara vegetatie forestiera.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion
  Duminică, 31 Martie 2013 22:06
  Am 0.3 ha de teren in panta nefolosit in urma defrisarii unei vii imbatrinite. De unde pot ridica 400-500 puieti de salcim pentru ai planta in aceasta primavara?
  0
  0
  Raportează
 • postat de PRIMAR
  Duminică, 31 Martie 2013 15:09
  Da chiar asa ; la altii de ce se poare si la noi nu ??????????????
  Pentru ca nu stim cu ce sa incepem si nu avem oameni devotati si care sa stie sa intocmeasca proiecte ca bani sunt destui, dar prostul dupa ce este prost mai este si fudul .Nu se sfatuieste cu cei care stiu cate ceva, STROILA vad ca are cateva idei concrete care ar prinde bine daca ar fi puse in practica si mai sunt si altii.Dl Dr Bacalbasa are sarcina si obligatia a zeci de mii ce alegatori s-ai caute ,s-ai gaseasca si s-ai puna la treaba.Asta TREBUIE SA FIE URGENTA URGENTELOR.NU ASA SA NE AFLAM IN TREABA. SA PLANTAM SI APOI SA SE USUCE TOT.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Alina Rotaru
  Duminică, 31 Martie 2013 13:00
  Sunt de acord cu ce sustineti Dv Gina Enescu si Mihai Stroila ca pamanturile sunt foarte degradate si nu intereseaza pe nimeni sa le impadureasca, sa le stabilizeze si apoi sa le exploateze in regim silvic.

  Interesati trebuie sa fiie cei de la comune.
  Ce mai trebuiesc specialisti de imbunatatiri funciare si de silvicultura, Directia Silvica si ANIF ce mai fac atunci ?

  Comoditatea este mare si dezinteresul deasemenea, mai este problema si cu proprietatea Dar nici Cj nu se implica cu nimic.Rotaru Alina
  0
  0
  Raportează
 • postat de Renegatul
  Sâmbătă, 30 Martie 2013 22:11
  Bine ar fi daca s-ar mai planta si brazi...pini(conifere) ...o centura de brazi in jurul orasului chiar si in cartiere pe unde trebuia sa existe gazon ar fi super, ar mai dispare praful...
  0
  0
  Raportează
 • postat de albu a
  Sâmbătă, 30 Martie 2013 11:52
  O zona de risc maxim in Galati este cartierul Traian Nord (Bariera Traian) cel din dreptul lacului Brates .An de an se deplaseaza terenul pe care sunt construite casele din simplul motiv ca paduricea care exista acum 20 de ani a fost defrisata(de-a lungul anilor) iar acum zona nu este decat o mare mlastina.Acolo ar trebui intervenit si sa incercam sa plantam salcami sau alti arbori pentru protejarea zonei.Locuiesc in acel cartier si cu teama ma gandesc ce s-ar putea intampla la un seism mai mare,din moment ce fundatiile caselor se deplaseaza cativa centimetri pe an fara ajutorul vreunui cutremur.Ma ofer voluntar sa achizitionez si sa plantez cativa arbusti.Cine mi se mai alatura?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Gina Enescu
  Sâmbătă, 30 Martie 2013 08:22
  @ dl STROILA

  Sunteti printre putinii ,daca nu chiar singurul, care aveti o idee clara despre mediu, imbunatatiri funciare ( irigatii, plantatii silvice de protectie si antierozionale ) si Strategia Dunarii. Sunt opinii de specialist sustinute tehnic si cu argumente. Toata aprecierea pentru cum va sustineti cauza si felul subtil in care reusiti sa-i trageti de ureche pe cei care se fac ca ii intereseaza si nu fac nimic concret.
  La sate este saracie lucie, mizerie si mult dezinteres.De imbunatatiri funciare multa lume nu stie nimica si este domeniul care se ocupa cu fertilitatea si productivitatea pamantului cu alunecarile de teren, cu amenajarea si stabilizarea rapeler, cu perdelele forestiere cu rolul de a diminua efectele secetei ,cu ecologia pamantului si a apelor cu protectia mediului.
  Cei de la Silvic si cei de la ANIF cu primarii si coordonati de Cj de Dl. Dr. BACALBASA ar trebui sa trateze cu mare atentie aceste probleme de la sate.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Constantin
  Sâmbătă, 30 Martie 2013 07:36
  Excelenta idee!
  0
  0
  Raportează
 • postat de flo
  Vineri, 29 Martie 2013 21:15
  Sunt si marmote care impacheteaza ciocolata, in padurile de salcami!?
  P.S. Nu sunteti in stare sa plantati cate 10 copaci in parcuri astfel incat copii sa nu mai fie batuti de soare in cap, si visati cai verzi pe pereti!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mihai STROILA
  Vineri, 29 Martie 2013 18:39
  Deunazi am avut o discutie tip ,, audienta ,, cu presedintele CJ , dl dr . N.BACALBASA , nascuta din starea mea coplesita de tristete si ingrijorare privind sanatatea pamantului galatean.I-am spus dl presedinte ca vorbesc ca specialist in IMBUNATATIRI FUNCIARE si PROTECTIA MEDIULUI si ca vicepresedinte al Asociatiei Inginerilor Hidrotehnicieni din Romania si ca ma ingrijoreaza profund neimplicarea CJ Galati, acum ca si in trecut , in problemele de mediu ,IMBUNATATIRI FUNCIARE, protectia si conservarea solului .. De asemenea i-am spus dl presedinte ca e greu de inteles de ce lipseste din ,, aparatul ,, de resurse umane al CJ un specialist de IMBUNATATIRI FUNCIARE si PROTECTIA MEDIULUI, unul singur . Sigur motivul si scuzele au fost pertinente si obiective, dar a avut si-un iz puternic subiectiv. Am replicat , ,, ... de ce la altii se poate si la noi nu ? ,,.Si apoi am argumentat : CJ Teleorman coordoneaza prin vicepresedintele Ilie Balan un Program de Amenajare a 160 ha plantatii silvice si de protectie, program initiat de CJ pentru imbunatatirea calitatii mediului prin cresterea suprafetei ocupate de vegetatie forestiera printr-o inteleapta asociere a CJ cu mai multe CL si unitati adninistrativ-teritorialeprivind; * infintarea de pepiniere forestieri ,
  *realizarea de perdele forestiere de protectie pe marginea drumurilor judetene si comunale,
  *impadurirea terenurilor degradate,
  * pepiniere si plantari de pomi fructiferi.
  Judetul Teleorman ca si jud. Galati au cu putin peste 5 % din suprafata impadurita.
  CJ Braila are un Program de Plantatii pentru 216 ha cu responsabil de proiect vicepresedintele Fl.Mija coordonator.Program pe fonduri de mediu pentru perdele de silvice de protectie de-a lungul drumurilor si pe terenurile agricole, dar si pentru fixarea si protejarea terenurilor degradate.
  CJ Constanta prin presedintele Nicusor Constantinescu coordoneaza un indraznet program de reabilitarea unor Amenajari de IRIGATII si infintarea unor plantatii silvice de protectie.
  In 17 judete sunt implicate consiliile judetene in astfel de actiuni , CJ Galati NU ?!
  Relationarea este directa cu agricultura, cu apararea impotriva inundatiilor, dar si cu prevenirea in cazul unor eventuale inzepeziri, Raspuns clar la seceta ce influenteaza negativ tot ce inseamna agricultura si viata rurala.
  Este o rusine si o nota de lipsa de civilizatie rurala sa te arati lumii cu rapii active in mijlocul satului si versanti golasi de vegetatie gata sa alunece spre scoli, spitale si chiar spre sedii de primarii .
  Spuneam dl presedinte dr N BACALBASA , ca trebuie sa initiem si noi ,la Galati , astfel de programe prin masuri de coercitie catre unitatile adm -teritoriale pentru infintari de pepiniere silvice si sa pornim urgent programe de plantatii silvice de protectie cu studii de prefezabilitate , cu documentatii de executii, cu sarcinii si raspunderi bine definite si nu prin voluntarism de fatada, de butaforie.
  Trebuie sa urmam exemplele reusite din Valea Marului , Tulucesti , Schela , Rediu etc.
  Sunt activitati ce trebuiesc urnite , dar coordonate de specialisti din silvicultura si din IMBUNATATIRI FUNCIARE si la CJ GALATI nu sunt asemenea specialisti.Trebuie sa ne revenim si sa recuperam rapid ce s-a pierdut in trecutul apropiat , mostenire ce merita huiduita caci nu vine din prea multa minte.
  Ma-si bucura daca actiunea demarata de CJ GALATI si facuta cunoscut de ,, VL ,, prin articolul de fata are si-un pic de determinare incoltita si din audienta mea la dl presedinte al CJ GALATI, dr N BACALBASA.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Alegatorul
  Vineri, 29 Martie 2013 17:35
  Oricare beneficiar de ajutor social sa planteze minim 50 de puieti, sub supravegherea unui initiat in domeniu!
  Orice detinut (tot un fel de asistat social, de la o vreme) minim 100 de puieti plantati! Prin votul sparlamentarilor, multe executari de pedepse sa se transforme in actiuni cu efect economic, nu in pagube, dormind nonstop in celule, pe spatele bugetului national. Castiga si infractorul si societatea!
  Plantarea dupa aceasta idee a CJ nu este altceva decat o cale de halire a banilor comunitatii de catre baietii destepti votati de noi. Garantat ca pretul unui puiet va depasi pretul busteanului care ar putea rezulta la maturitatea lui. ALESII NOSTRI!!!!!!!!! (In schimb trebuie sa recunoastem: La asemenea votanti, asemenea votati!)
  0
  0
  Raportează
 • postat de manipulara de ca-cat
  Vineri, 29 Martie 2013 16:03
  tara de cacat oameni de cacat niste excremente manipulative
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cetatenii
  Vineri, 29 Martie 2013 14:45
  Alo CJ,PSD,Bacalbasa noi cei din nordul judetului am votat tot timpul cu PSD dar voi uitati de noi . De ce nu vreti sa reparati asfaltul la drumurile din jurul orasului Beresti si a satului Plesa ???
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cititor (in stele)
  Vineri, 29 Martie 2013 10:59
  Daca veti face aceeasi treaba de mantuiala , cu plantarea salcamilor , pe care ati facut-o acum 3-4 ani de zile in valea de la Gradina Publica ,si de care s-a ales praful .MAI BINE LASATI-VA PAGUBASI DE LA INCEPUT !
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.