Noi perdele forestiere în judeţul Galaţi: Pădure de salcâm pe 400 de hectare

Noi perdele forestiere în judeţul Galaţi: Pădure de salcâm pe 400 de hectare
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Consiliul Judeţului şi Serviciul de Administrare a Domeniului Public şi Privat Galaţi vor continua programul de împădurire cu puieţi de salcâm, demarat anul trecut. Deja, de la începutul anului, s-au înscris în program 16 primării, iar alte trei şi-au exprimat interesul.
Anul acesta, programul vizează primăriile care nu au participat anul trecut. „Dacă anul trecut au fost peste 40 de primării care s-au înscris şi au primit puieţi de salcâm, acum vom continua programul cu primăriile care nu s-au înscris anul trecut. De la începutul anului, am transmis către acestea adrese prin care anunţăm continuarea programului. Deocamdată, 16 primării ne-au transmis că doresc să intre în program şi mai aşteptăm răspunsul final de la alte trei. Astfel, cred că vom cultiva în pepinieră alţi 1.600.000 de pui de salcâm”, ne-a declarat directorul Serviciului de Administrare a Domeniului Public şi Privat, Vali Viorel Sandu.
Potrivit acestuia, în urma programului de anul trecut, s-au înfiinţat 560 de hectare de pădure de salcâm, iar anul acesta urmează ca judeţul Galaţi să mai câştige 400 de hectare. „Este important să continuăm programul, pentru a crea perdelele forestiere şi pentru a stabiliza terenurile degradate”, ne-a mai spus directorul.
Reamintim că, anul trecut, Consiliul Judeţului Galaţi a aprobat un program de împădurire a judeţului şi producţia a peste 2.700.000 de puieţi de salcâm, precum şi repartizarea în mod gratuit a acestora către consiliile locale, în funcţie de cerinţe. Consiliul Judeţului a acordat, atunci, o subvenţie de 200.000 de lei Serviciului de Administrare a Domeniului Public şi Privat Galaţi, pentru crearea a două pepiniere.

Citit 4129 ori Ultima modificare Vineri, 14 Februarie 2014 16:34

7 comentarii

 • postat de istrate
  Luni, 17 Februarie 2014 13:45
  92.85.243.***
  Aşa este domnule inginer, mama e de birocraţie, mu mai poţi sa plantezi un copac ca trebuie sa mai mănânce câteva guri.
  Trebuie sa citiţi neapărat povestioara cu furnica harnica.
  Instituţia produce material forestier pentru care cei interesaţi. Trebuie sa îl planteze acolo unde au defrişat alţii. Intr-o tara in care toţi îşi dau cu pararea o spun si eu pe a mea:
  daca ai rupt o floare plantează alta la loc , daca ai tăiat un copac plantează altul.
  Prin urmare, in romania s-au făcut defrişări masive, trebuie apreciate persoanele care încearcă sa repare cate ceva (daca au loc , ne trezim ca ne trebuie nu ştiu ce ştampila de la nu ştiu ce pensionar care are nu ştiu ce societate de arhitectura )
  Asa e; unul cu munca si altul cu aprobatul, ca vezi doamne daca nu ai plan nu creste copacul
  6
  1
  Raportează
 • postat de Ing Radulian
  Luni, 17 Februarie 2014 09:26
  81.12.150.***
  Desi este prea tarziu tin sa fac cateva precizari. Domnul inginer Stroila ca de fiecare data are o interventie de profesionist cunoscator al fenomenului.Cand o lucrare se face fara cap,nimic nu se alege de acea lucrare.Impaduriri din acestea heirupiste facute cu voluntari intre ghilimele s-au tot facut dar nu se vede nimic.Domnul Stroila are o slabiciune pentru ANIF dar astea nu sunt in stare de nimic.Nu sunt in stare sa-si impadureasca si sa-si pazeasca propriile lor plantatii de protectie.Barceanu Directorul de la ANIF vrea sa le faca Primariile pe placul lui Barceani Iacov,fratele sau, fostul Primar de Schela care are experienta la impaduriri la negru pentru care a facut si puscarie.Pentru ei si pentru altii ca ei sunt bune sfaturile domnului inginer de if Stroila.
  1
  6
  Raportează
 • postat de Mihai STROILA
  Sâmbătă, 15 Februarie 2014 23:05
  92.80.164.***
  Ma surprinde neplacut ca vorbim de impadurire,de infiintarea perdelelor forestiere de protectie si despre plantatii silvice pentru stabilizarea terenurilor degradate la modul simplist care prea accentueaza-unilateral,din pacate- rolul experientei si al observatiei in procesul cunoasterii, subapreciind rolul cunoasterii tehnice. Si nu vorbesc ca un ageamiu. Ba ,dimpotriva.Am ceva cultura si experienta in domeniu.
  In toate tarile europene,perdelele forestiere de protectie au prioritate in proiectele care vizeaza amenajarile de-a lungul cailor de comunicatii ca de altfel si cele de protectia si conservare a terenurilor degradate prin lucrari de IMBUNATATIRI FUNCIARE si amenajari SILVICE , dar , din pacate,la noi lucrurile stau cu totul altfel.Mai neobisnuiti cu rigoarea,cu profesionalismul, noi, noi galatenii.vreau sa zic,luam si lucrurile serioase foarte adesea in deradere,in ,, lasa ca merge si asa ,,.Ne-am cam invatat de la cei care ne-au abuzat in ultimi 10 ani, cum tot noi observam adesea ,si nu tragem pic de invataminte ,sa facem lucruri de mantuiala cu costuri imense si financiare si de imagine.
  Inca, avem dificultati in a trece lucrurile de la bune intentii,de pe hartie in practica,in teren.
  Procedura este destul de anevoioasa,de la intocmirea documentatiei tehnici-economice pana la realizarea perdelelor si impaduririi.E vorba de exproprieri,iar la domeniul exproprierilor,procedura este destul de greoaie, in sensul ca li se cere proprietarilor ca si documentatiile cadastrale care drebuie facute la nivel de p r o p r i e t a r si nu la nivel de o b i e c t i v ,respectiv perdele sau plantatii silvice.
  Constat ,din pacate , ca nu se pricepe, inca, ca aceste lucrari de infiintare a perdelelor forestiere de protectie a plantatiilor silvice pe terenuri degradate a impaduririlor in general sunt AMENAJARI SILVICE si HIDROAMELIORATIVE nu usoare cum se pare din afara perimetrului profesional.
  Astfel de lucrari se fac pe baza unui Caiet de sarcini si dupa intocmirea unei Docmentatii tehnico - economice de un organ de specialitate ce vor cuprinde Studii tehnico-economice si de executie,precizand:
  - planul de amplasament in teren;
  -elementele tehnice in vederea instalarii perdelele si plantatiile: orientare , latime , distante , specii recomandate , caracteristici principale si solutii de impadurire in conditiile existente;
  -metode de regenerare,refacere, ameliorare ,ingrijire si exploatare;
  -investitii specifice pentru fiecare tip de perdea si plantatie.
  Lucrarile se executa de unitati AUTORIZATE pe baza proiectelor verificate de VERIFICATORI AUTORIZATI si supravegheate de DIRIGINTI de SANTIER ,de asemenea ,AUTORIZATI pe DOMENIUL SILVIC si IMBUNATATIRI FUNCIARE.
  Aceste amenajari nu se fac numai cu p u i e t i d e s a l c a m i.
  Nu mai este nici loc si nici timp de furatul caciulii si trebuie sa ne deprindem ochii sa vada si mintea sa inteleaga.Pana una, alta, un sfat:Apelati la SPECIALISTI pentru buna randuiala! E singura speranta pentru reusita!
  1
  10
  Raportează
 • postat de @Nume
  Sâmbătă, 15 Februarie 2014 18:12
  5.13.230.***
  Daca sunteti in tema cu dendrologia, poate va pronuntati si-n privinta batranilor arbori de pe Mihai Bravu pe care primaria vrea sa-i taie. Caci actuala administratie se pare ca are afaceri grele de facut, in detrimentul bugetului municipiului. Multumesc.
  1
  2
  Raportează
 • postat de pepe
  Sâmbătă, 15 Februarie 2014 15:10
  79.116.98.***
  @nume "botanistule" se putea sa nu apara si un gica contra ?Daca astia sunt asa prosti si nu au habar cate nenorociri ne aduce bietii salcami,daca s-ar prinde,de ce nu te oferi tu cu "tehnica " ta sa ne salvezi ,ca tare mai esti BAStept...ne-ai luat cu azotul,esti "tare" d-le.
  1
  3
  Raportează
 • postat de Nume
  Sâmbătă, 15 Februarie 2014 13:23
  83.103.186.***
  Acumularea azotului în sol datorită nodozităților radiculare ale salcâmului poate cauza probleme serioase în conservarea vegetației native, prin stimularea speciilor nitrofile. De asemenea, prin transpirația foarte intensă, salcâmul secătuiește solul de apă, diminuând disponibilul de apă pentru alte plante

  http://ro.wikipedia.org/wiki/Salc%C3%A2m
  4
  2
  Raportează
 • postat de ice
  Sâmbătă, 15 Februarie 2014 10:22
  5.13.141.***
  Din punctul meu de vedere este o idee f buna!!
  0
  3
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.