N-aduce anul ce-aduce votul/ După europarlamentare, PNL şi PDL în aceeaşi barcă

N-aduce anul ce-aduce votul/ După europarlamentare, PNL şi PDL în aceeaşi barcă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Alegerile europarlamentare au adus deja primele mari schimbări pe scena politică. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, cât şi prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, alături de întreaga condicere a partidului, şi-au anunţat, ieri, demisia din fruntea formaţiunii, pentru că scorul partidului la europarlamentare a fost sub aşteptările liberalilor.

În acest context, preşedintele PNL Galaţi, Victor Paul Dobre, a apreciat că demisia preşedintelui este o decizie personală şi un gest de onoare. „A afirmat-o şi o duce până la capăt”, ne-a declarat liderul liberalilor gălăţeni.

Despărţirea de ALDE, pentru aderarea la PPE

O altă schimbare majoră vehiculată la nivelul PNL este aderarea europarlamentarilor liberali la grupul Partidului Popular European (PPE), în contextul în care în acest moment liberalii fac parte din Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE). Pe ultima sută de metri la cârma PNL, Crin Antonescu a declarat că propune aderarea europarlamentarilor liberali la PPE, pentru ca şefia Comisiei Europene să nu ajungă pe mâna socialiştilor, dar şi pentru că dreapta ar trebui să îşi unească forţele atât în ţară, cât şi în Europa.

Potrivit preşedintelui liberalilor gălăţeni, Victor Paul Dobre, trecerea la grupul PPE a mai fost discutată de-a lungul anilor în cadrul partidului, iar fructificarea discuţiilor ar fi una avantajoasă. „PPE este grupul cel mai important acolo, are cel mai mare număr de europarlamentari şi probabil va avea şi preşedinţia Uniunii, ceea ce spune ceva. În acelaşi timp, cei din grupul ALDE sunt vechii noştri prieteni şi colegi. Din punct de vedere pragmatic, aderarea la PPE este avantajoasă, deşi, din punct de vedere sentimental, nu ţi-e niciodată uşor să părăseşti oamenii care ţi-au fost alături. Vom vedea”, ne-a declarat preşedintele PNL, Victor Paul Dobre.

Conform estimărilor parţiale din cursul zilei de ieri, PPE (centru dreapta) a obţinut 214 locuri în Parlamentul European, cu un procent de 28,5 la sută din voturi, S&D (socialişti şi democraţi) 189 locuri, cu un procent de 25,17 la sută, iar ALDE (liberali) 66 de locuri, cu un procent de 8,79 la sută.

Unificarea PNL-PDL, binevenită

Având în vedere că din PPE face parte şi PDL, unificarea celor două partide mari de dreapta din România, PNL şi PDL, pare următorul pas. Liderul gălăţean al PNL, Victor Paul Dobre, consideră că o eventuală colaborare cu PDL este un lucru normal, atâta vreme cât cele două partide fac parte din aceeaşi zonă politică. „Am mai fost într-o situaţie de colaborare, nu ar fi prima dată. Dar vom vedea, pentru că ţine mereu de condiţii, decizii. Nu sunt lucruri simplu de făcut”, ne-a declarat deputatul PNL.

Unificarea PNL şi PDL pare firească pentru liderul PDL Galaţi, Doruleţ Resmeriţă, care consideră că, în acest mod, s-ar realiza o contrapondere la PSD. „Din punctul meu de vedere, este cea mai bună soluţie. Asta ar însemna o forţă politică care a obţinut la europarlamentare, adunând procentele celor două partide, undeva la 26-27 la sută şi care se poate bate cu PSD, care are un procent de 37 la sută. Cred că acesta ar trebui să fie nucleul în jurul căruia să se construiască dreapta”, ne-a spus Doruleţ Resmeriţă. Liderul PDL vede posibile două scenarii, respectiv crearea unei alianţe acum şi o fuziune imediat după prezidenţiale sau o fuziune chiar acum. Acesta a amintit şi faptul că partidele au avut o colaborare bună şi în alianţa DA.

Iată rezultatele alegerilor europarlamentare! PSD-UNPR-PC înregistrează cele mai multe voturi

Citit 1586 ori Ultima modificare Luni, 26 Mai 2014 18:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.