Pe urmele unui VOT controversat/ Evidenţa Persoanei, BLOCATĂ de răfuielile din CJ

Pe urmele unui VOT controversat/ Evidenţa Persoanei, BLOCATĂ de răfuielile din CJ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Votul negativ al Consiliului Judeţului Galaţi în privinţa desemnării noului şef al Serviciului Judeţean de Evidenţă a Persoanei (SJEP) a provocat efecte mai puţin bănuite. Practic, în acest moment instituţia a rămas fără conducere, toate activităţile ei care presupun operaţiuni financiare fiind blocate.

Dacă nu se găseşte urgent o soluţie, există riscul ca angajaţii să nu poată să fie plătiţi sau, şi mai grav, ca instituţia să rămână fără utilităţi, pe motiv de neachitare a facturilor. Caz în care, evident, întreaga activitate ar fi pur şi simplu oprită, căci, bunăoară, echipamentele folosite depind în mod fundamental de alimentarea cu energie electrică a sediului instituţiei.

Tudorel Chirnoagă, victimă colaterală

În proiectul de hotărâre avansat spre avizare de către CJ, pentru funcţia de director executiv al SJEP era nominalizat juristul Tudorel Chirnoagă. Despre dl Chirnoagă nu se ştiu foarte multe în prezent (este caracterizat, totuşi, ca un „tehnocrat”, fără implicare politică), însă se pare că toţi cei care au contestat candidatura nu au avut în vedere atributele profesionale ale acestuia, ci mai degrabă asocierea numelui funcţionarului cu dosarul „Bocăneanu” (în care un fost prefect de Galaţi este acuzat de fapte de corupţie)..

Într-o avalanşă de păreri mai mult sau mai puţin avizate, câţiva dintre consilierii judeţeni s-a întrecut în a-l „tăvăli” pe Chirnoagă cu privire la implicarea acestuia în amintitul dosar penal, deşi omul este un simplu martor în proces, fără să fi avut vreodată calitatea de inculpat. Ca urmare nu există vreun motiv de incompatibilitate, nici pe considerente juridice, dar nici morale.

De fapt, Chirnoagă a căzut victimă colaterală în două războaie. Primul este cel dintre Putere şi Opoziţie, care îşi dau la cap reciproc, fără scrupule, în perspectiva apropiatelor alegeri prezidenţiale. Al doilea război este între Nicolae Bacalbaşa şi angajaţii CJ, legat de desele porniri discreţionare şi antidemocratice ale preşedintelui.

Însă ce vină au gălăţenii?

Una peste alta, cele două războaie din CJ ar trece cumva neobservate dacă ele nu ar avea efecte negative asupra actului de administrare publică. Pe de o parte, întârzierea desemnării unui şef la SJEP Galaţi are ca efect blocarea activităţii instituţiei, iar acest lucru ar putea fi resimţit, foarte curând de populaţie. Care nu are vreo vină în tot acest scandal inutil, deci nu are de ce să suporte consecinţele neputinţei aleşilor.

Pe de altă parte, nici activitatea CJ, în ansamblul lui, nu pare să fie tocmai în slujba oamenilor, câtă vreme aleşii pierd vremea cu răfuieli politice de duzină. Miza electorală nu intră în calcul, căci dl Bacalbaşa şi domnii consilieri au fost aleşi acolo să facă treabă, nu campanii electorale.

Nu ne rămâne decât să sperăm că aleşii vor avea înţelepciunea de a debloca urgent situaţia de la SJEP, într-o şedinţă de CJ extraordinară. Altfel, ei vor suporta consecinţele unei crize ale cărei efecte sunt pe cale să afecteze grav interesele populaţiei.

 

Citit 7165 ori Ultima modificare Duminică, 03 August 2014 00:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.