Muzeul Pescuitului va fi gata în 2015! Case pescăreşti şi iaz cu peşti în pădurea Gârboavele

Muzeul Pescuitului va fi gata în 2015! Case pescăreşti şi iaz cu peşti în pădurea Gârboavele
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Până în toamna anului 2015, vom avea, în Pădurea Gârboavele, alături de Muzeul Satului, şi un Muzeu al Zonei Pescăreşti. Proiectul, în valoare de 2.076.660 de lei, finanţat în totalitate prin Programul Operaţional pentru Pescuit, a fost lansat, ieri, cu muzică tradiţională, de beneficiarul acestuia, Centrul Cultural „Dunărea de Jos”.

Muzeul va reconstitui locuinţele tradiţionale pescăreşti, dar va fi şi loc de prezentare ale elementelor de patrimoniu specifice din Vlădeşti, Oancea, Cavadineşti, Măstăcani, Galaţi – zona Dunării Inferioare, Suceveni şi Frumuşiţa.

Potrivit etnografului din cadrul Centrului Cultural „Dunărea de Jos” (titularul proiectului), Anişoara Ştefănucă, muzeul va fi constituit din două gospodării tradiţionale pescăreşti, o cherhana, un iaz populat cu peşti, un pavilion, dar şi un gard după modelul tradiţional din comuna Suceveni.

Pe larg, cele două gospodării vor fi compuse din locuinţe şi anexe după modelele tradiţionale din comunele Vlădeşti, Măstăcani, Oancea şi Cavadineşti.

În fiecare dintre anexe, vizitatorii vor putea vedea elemente de patrimoniu ca vârşă, răcar, coşuri, talian, vintir, ispol, harpon, minciog, unelte de pescuit care nu mai sunt folosite acum, dar pe care bătrânii din localităţile zonei eligibile încă mai ştiu să le creeze. Cherhanaua (construcţie destinată primirii, sortării şi preparării sau depozitării peştelui) va respecta întru totul modalitatea de repartiţie, astfel încât aceasta va fi o construcţie tricelulară: în stânga, unde în mod normal este camera pescarilor, va fi biroul specialistului, în dreapta va fi o încăpere dedicată expoziţiilor temporare, iar, în spatele construcţiei, va fi un spaţiu de depozitare. Pavilionul va fi decorat cu o florărie–arcadă, tradiţională comunei Frumuşiţa, şi va fi destinat activităţilor în aer liber.

Gălăţenii vor avea astfel un nou ansamblu cultural, dar şi un nou loc de agrement.

Citit 2938 ori Ultima modificare Joi, 25 Septembrie 2014 17:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.