Trei ani de bătut pasul pe loc: Cazul MICROSTAŢIEI DIN „CANTEMIR” tot NU a fost rezolvat

Trei ani de bătut pasul pe loc: Cazul MICROSTAŢIEI DIN „CANTEMIR” tot NU a fost rezolvat
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

* Până în acest moment, nu au fost recuperate plăţile făcute pentru staţia de epurare nerealizată, dar nici vinovaţii nu au fost pedepsiţi


La sfârşitul lunii septembrie, Primăria Galaţi a scos, din nou, la licitaţie achiziţia şi montajul staţiei de epurare pentru cartierul Dimitrie Cantemir, valoarea estimată a contractului de data aceasta fiind de 483.870 de lei. Staţia va avea rolul de a prelua, separa şi trata apele reziduale provenite de la 15 blocuri, cu 349 de apartamente şi 1.500 de locatari, din cartierul Dimitrie Cantemir. Acest lucru în pofida faptului că încă nu a fost rezolvat cazul primei staţii de epurare, scoasă la licitaţie acum 10 ani. Staţia de epurare propusă acum pentru a fi achiziţionată va fi montată pe alt amplasament.

Scurtă istorie

Licitaţia vine la zece ani după ce Primăria Galaţi a încheiat, în 2005, un contract cu Unicom, în valoare de 3.062.917 lei, TVA inclus, pentru construirea Staţiei de epurare a apelor uzate din cartierul Cantemir. După cum ştim, lucrările scoase la licitaţie atunci trebuiau finalizate în 36 de luni, însă Primăria Galaţi, condusă pe vremea aceea de Dumitru Nicolae, a pus terenul la dispoziţia constructorului abia la sfârşitul anului 2006. Într-un final, lucrările au început în 2007, dar, în 2012, când Marius Stan a devenit primar, acesta a realizat că Primăria, la a cărei cârmă a ajuns, a plătit aproape 23 de miliarde de lei vechi pentru o lucrare care nu exista. De altfel, există şi un raport al Curţii de Conturi, care a găsit o abatere estimată la 2.282.000 de lei, pentru "o serie de bunuri şi lucrări plătite care nu au fost identificate faptic la locul de execuţie a investiţiei "Lucrări tehnico-edilitare Cartier Cantemir - staţie epurare ape uzate menajere".

Pierderi nerecuperate

Potrivit unei informări a Primăriei, la trei ani de când primarul Marius Stan a făcut plângere către Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, pentru a fi stabiliţi vinovaţii în cazul microstaţiei de epurare din Cantemir, aceasta a rămas nerezolvată.

„Instituţia noastră a formulat plângere penală împotriva persoanelor vinovate din cadrul Unicom SA înregistrată sub numărul 6106/P/2012 pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, dosar aflat în curs de soluţionare. Valoarea totală a plăţilor efectuate de UAT Municipiul Galaţi în perioada 2007-2009 către SC Unicom SA este de 2.397.719,71 lei – sumă nerecuperată până în prezent. În cadrul acestui dosar instituţia noastră s-a constituit parte civilă şi în funcţie de soluţia organului de cercetare penală şi ulterior a instanţei se va clarifica suma în evidenţa contabilă”, arată răspunsul Primăriei Galaţi.

Foto-arhivă "Viaţa liberă"

Citit 1452 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Noiembrie 2015 19:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.