Vânzarea ANL-urilor, în ceaţă

Vânzarea ANL-urilor, în ceaţă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi în alte localităţi din ţară primăriile au estimat valoarea apartamentelor ANL ce ar urma să fie vândute chiriaşilor, la Galaţi acest lucru rămâne învăluit în mister.

Potrivit agenţiei NewsIn, un număr de 235 de locuinţe ANL din Titu, Nehoiu, Timişoara şi Curtea de Argeş au fost deja evaluate pentru a fi vândute către chiriaşi, a anunţat secretarul de stat în cadrul MDRL, Ioan Andreica.

Potrivit acestuia, un apartament cu două camere într-un bloc construit înainte de 2004, din cele patru localităţi, a fost evaluat între 20.000 şi 30.000 de euro, în timp ce o grasonieră a fost evaluată la mai puţin de 20.000 de euro. Pentru a cumpăra un apartament ANL, chiriaşii trebuie să fi locuit neîntrerupt trei ani în locuinţa respectivă, iar contravaloarea trebuie achitată integral.

Titularul poate beneficia o singura dată de posibilitatea de a cumpăra o locuinţă ANL, nu o poate înstrăina pe o perioada de cinci ani de la dobândire, nu are dreptul să deţină o altă locuinţă, iar venitul mediu pe membru de familie nu trebuie să depăşească dublul salariului mediu brut pe economie.   

Primarul Dumitru Nicolae spune însă că nu este adeptul vânzării apartamentelor ANL, în condiţiile în care administraţia locală nu dispune decât de foarte puţine locuinţe. Apartamentele ANL ar fi, astfel, un fond locativ al administraţie locale la care primarul nu ar dori să renunţe. În plus,

Dumitru Nicolae a declarat că ar fi indicat ca banii încasaţi din vânzarea locuinţelor ANL ar trebui să revină administraţiilor locale, care să construiască alte case şi nu ar trebui viraţi la bugetul de stat. Totuşi, edilul şef al Galaţiului a spus că „dacă legea mă va obliga să le vând, le voi vinde, însă nu sunt adeptul…”, precizând că „şi la Galaţi s-a estimat preţul apartamentelor”, dar nu a vrut să prezinte public aceste date.

Lipsa de claritate a primarului din Galaţi referitor la această problemă este, totuşi, de înţeles, având în vedere că şi pe plan naţional, sunt mai multe… declaraţii decât legi cu privire la vânzarea apartamentelor ANL.

Un singur exemplu şi cel mai recent: în luna iulie, ministrul Vasile Blaga declara public că banii încasaţi din vânzarea ANL-urilor se vor întoarce la primării, cu aceeaşi destinaţie, însă cu doar o lună în urmă, acelaşi ministru anunţa că primarii pot refuza scoaterea la vânzare a apartamentelor ANL, în baza descentralizării locale!

Citit 827 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.