Secţie modernă de radioterapie, construită cu bani europeni (FOTO)
Foto: Remus Basalic

Secţie modernă de radioterapie, construită cu bani europeni (FOTO)
Noul accelerator de particule, primit în casă nouă
Evaluaţi acest articol
(32 voturi)

O investiţie de peste 15 milioane de lei a permis modernizarea totală, extinderea şi dotarea cu un dispozitiv performant a secţiei de Radioterapie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi. Noul accelerator de particule care va deveni funcţional în doar câteva luni le va permite bolnavilor de cancer din Galaţi şi din judeţele învecinate să beneficieze de tratamente eficiente de radioterapie, disponibile acum în doar câteva centre din ţară. Banii necesari acestei investiţii provin din fonduri europene şi dintr-un împrumut obţinut de la Banca Mondială.

Cu o capacitate de peste 1.000 de paturi, Spitalul Judeţean de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei" Galaţi este unul dintre cele mai mari din ţară, o unitate sanitară mamut ale cărei praguri sunt trecute zilnic de mii de pacienţi şi aparţinători.

Suntem într-o zi de vineri, iar pe holurile de la parter este o forfotă continuă. Asistente grăbite trec prin mulţime, fluturând fişe medicale. Brancardierii cară tărgi cu bolnavi de la urgenţe la raze sau înspre lifturile care duc spre saloanele de la etaj. Din loc în loc, persoane dezorientate întreabă în stânga şi-n dreapta cum pot găsi o anumită secţie sau un medic.

CITEȘTE ȘI: Se caută un restaurator pentru Casa ”Cuza Vodă”

În acest aparent haos, guvernat însă de legile sale proprii, poţi vedea şi câţiva oameni coborând scările către subsol. Odată ajuns cu un etaj sub pământ, două uşi vechi ascund un coridor lung, care se termină cu alte două uşi. Acest coridor s-a transformat de-a lungul timpului într-o sală de aşteptare improvizată pentru pacienţii care aşteaptă să intre la radioterapie.

Un diagnostic precum cel de cancer este mai mult decât suficient pentru a te arunca în plină criză existenţială. În percepţia multor persoane, cancerul înseamnă deja anticamera morţii. Nu este astfel de mirare că cineva nepregătit se aşteaptă ca într-un grup de pacienţi oncologici să vadă persoane cu privirea pierdută în gol, interiorizaţi şi prea puţin dispuşi spre conversaţie. Nu este însă cazul bolnavilor care fac radioterapie la Galaţi. Odată ajuns în holul de la subsol, găseşti oameni aparent ca toţi ceilalţi: discută despre ştirile proaspăt văzute la televizor, povestesc despre sfârşitul de săptămână petrecut cu nepoţii, vorbesc despre viaţa de peste hotare a copiilor şi îşi spun unul altuia despre ce tratamente au urmat şi în ce spitale au mai fost.

"Ar trebui să existe câte un dispozitiv de radioterapie în fiecare judeţ"

Din când în când, o asistentă iese din secţie şi îl strigă pe următorul pacient. În total, 60 de bolnavi fac în prezent câte cinci şedinţe de terapie pe săptămână la Galaţi. "Secţia de Radioterapie din cadrul Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi dispune de 25 de paturi şi are o adresabilitate zonală, nu doar judeţeană. Cum în judeţele limitrofe Galaţiului nu există posibilitatea de a face radioterapie, aproape jumătate dintre bolnavii pe care îi tratăm sunt din alte judeţe. Cum peste 80 la sută din tumorile solide au indicaţie de radioterapie la un moment dat pe parcursul evoluţiei bolii, există bineînţeles şi liste de aşteptare. La noi, aceste liste se întind cam pe două luni. Este trist şi frustrant atât pentru noi, ca medici, cât şi pentru pacienţi. În mod normal, ar trebui să existe câte un dispozitiv de radioterapie în fiecare judeţ", a explicat conf. univ. dr. Laura Rebegea, medic primar radioterapie şi medic specialist oncologie.

Accesul pacienţilor români cu cancer la radioterapie este astfel de multe ori un lux. În căutarea salvării, mulţi pacienţi merg spre alte centre de radioterapie, din ţară sau din străinătate. Dacă în clinicile din străinătate merg doar bolnavii cu dare de mână, în România, radioterapia este decontată în totalitate de stat. Problema este că, la mijlocul anului trecut, în toată ţara existau doar 23 de centre de radioterapie, 13 dintre acestea funcţionând în clinici private. Pentru zecile de mii de pacienţi cu cancer acest număr este total insuficient. În consecinţă, unii bolnavi sunt nevoiţi să aştepte, totul în timp ce boala evoluează, uneori foarte repede. Se mai pune şi problema locurilor de cazare, pentru pacienţii plecaţi la radioterapie în alte judeţe pentru o perioadă de câteva săptămâni.

Galaţiul, la un pas de a avea două acceleratoare liniare de particule

În tot acest peisaj sumbru, există însă şi o rază de speranţă. În prezent, cei 60 de pacienţi care fac radioterapie în centrul din Galaţi au la dispoziţie un dispozitiv tip Theratron, vechi de peste un deceniu, care funcţionează pe baza unei surse de cobalt radioactiv (Co-60). Chiar dacă, în lipsă de altceva, pentru mulţi bolnavi acest aparat înseamnă salvarea, în prezent există pe piaţă dispozitive de radioterapie mai eficiente şi care provoacă mult mai puţine efecte nedorite în ţesuturile sănătoase.

Spitalul Judeţean din Galaţi se numără printre cele trei unităţi medicale din ţară care dispun de câte două buncăre, fiecare dintre ele putând adăposti câte o instalaţie de radioterapie. Prin intermediul unui împrumut de la Banca Mondială, în cel de-al doilea buncăr construit la Galaţi a fost adus şi montat deja un accelerator liniar de particule, un aparat modern de radioterapie.

"În momentul de faţă se lucrează la calibrarea aparatului şi la efectuarea tuturor măsurătorilor necesare pentru siguranţă şi eficienţă. Mai avem nevoie de avizul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică de la Viena şi de cel al Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare din România. În funcţie de timpul necesar pentru obţinerea tuturor avizelor şi autorizaţiile, preconizez că noul accelerator liniar va putea deveni funcţional pentru pacienţi în această vară. Totodată, sunt deja în discuţii avansate cu Ministerul Sănătăţii pentru aducerea unui al doilea accelerator liniar de particule. Al doilea buncăr este deja pregătit", a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, instituţie care are în subordine şi Spitalul Judeţean Galaţi.

Secţie extinsă pe verticală şi modernizată din temelii

Costul pentru acceleratorul liniar montat acum într-unul din buncărele din curtea spitalului a fost de aproape două milioane de euro. Pentru ca funcţionarea unui astfel de dispozitiv să fie posibilă a fost nevoie însă de refacerea din temelii şi de extinderea pe verticală a secţiei de Radioterapie. În prezent, lucrările la noua clădire sunt deja finalizate, urmând ca în curând să fie adus şi mobilierul.

Înainte de extindere, secţia se întindea doar la subsol şi avea o suprafaţă de puţin peste 500 de metri pătraţi, o parte din acest spaţiu, cea aferentă celui de-al doilea buncăr, fiind practic nefolosită. În prezent, secţia are la subsol o suprafaţă total renovată de 558 de metri pătraţi, iar la suprafaţă o clădire modernă de 763 de metri pătraţi.

La subsol, spaţiul este ocupat în mare parte de cele două buncăre, în vreme ce la suprafaţă noua construcţie este compusă dintr-o sală de aşteptare spaţioasă, dintr-o zonă de spitalizare de zi, dintr-o cameră de planificare, cabinete pentru medici şi fizicieni, cabinet pentru consultaţii, oficiu, registratură, vestiare, un hol şi lift cu spaţiul tehnic aferent. Mai mult, buncărele sunt acoperite cu plăci masive de beton şi dispun de instalaţii separate de filtrare a aerului.

Bani reabsorbiţi din "retrospective"

Iniţial, banii necesari pentru reamenajarea şi extinderea secţiei au provenit din fondurile proprii ale CJ Galaţi. Valoarea totală a investiţiei a fost de 5.040.293 de lei (inclusiv TVA). Ulterior însă, banii investiţi astfel au fost recuperaţi din aşa-numitele "proiecte retrospective", adică din banii necheltuiţi din exerciţiul financiar european precedent în urma proiectelor nefinalizate. A fost rambursată în acest mod aproape toată suma, conform preşedintelui CJ Galaţi. Din punct de vedere tehnic, sursa de finanţare a provenit din Programul Operaţional Regional 2014 - 2020, Axa prioritară 8 - "Dezvoltarea infrastructurii sanitare şi sociale", Prioritatea de investiţii 8.1.

Aducerea unui al doilea accelerator, o şansă pentru mii de pacienţi

În cazul în care noul accelerator liniar de particule va deveni funcţional din vară, secţia urmează să beneficieze de două instalaţii de radioterapie: noul dispozitiv şi vechea instalaţie cu sursă de cobalt radioactiv. "Acceleratorul liniar va putea fi folosit strict în scop curativ, în vreme ce instalaţia de tip Theratron existentă va fi folosită, până ce va fi înlocuită, doar în scop paliativ. Chiar şi cu noul aparat însă, vom avea în continuare, cel puţin la început, liste de aşteptare", a explicat conf. univ. dr. Laura Rebegea.

CITEȘTE ȘI: Condiţii de viaţă demne pentru zeci de gălăţeni cu ”boala uitării”. Investiţie cu bani europeni

Aducerea unui al doilea accelerator liniar de particule la Galaţi ar însemna o şansă terapeutică importantă pentru mii de pacienţi, nevoiţi acum să caute radioterapie în clinicile din alte oraşe sau să aştepte săptămâni în şir pentru a face tratamentul la Galaţi. Doar anul trecut, în judeţul Galaţi au fost diagnosticate peste 1.100 de noi cazuri de cancer. Aşa cum a subliniat dr. Rebegea, cei mai mulţi dintre aceşti pacienţi vor avea nevoie de radioterapie la un moment dat. În evidenţele medicilor oncologi gălăţeni se aflau, la începutul acestui an, aproape 18.000 de pacienţi oncologici, din Galaţi şi din judeţele învecinate.

"Pacientul oncologic, monitorizat toată viaţa"

Atunci când vine vorba de pacienţii bolnavi de cancer, medicii nu vorbesc despre vindecare, ci despre supravieţuire pe termen lung. Rata de supravieţuire în cazul acestor boli a crescut odată cu îmbunătăţirea mijloacelor de diagnosticare şi cu apariţia unor tratamente tot mai eficiente. Astfel, cancerul a devenit în multe cazuri o boală cronică.

"Pacientul oncologic este monitorizat toată viaţa. Avem în tratament şi pacienţi de aproape 90 de ani. Oricum, nu contează atât vârsta cronologică, cât cea biologică. Alături de restul abordărilor terapeutice, şi tehnicile de iradiere din cadrul radioterapiei s-au îmbunătăţit foarte mult. Noua instalaţie de radioterapie adusă la Galaţi ne va permite să utilizăm un tratament personalizat, o radioterapie 3D, ceea ce este un salt important de la radioterapia 2D folosită înainte. Avantajul constă într-o iradiere mai precisă, cu evitarea iradierii structurilor sănătoase", a explicat. conf. univ. dr. Laura Rebegea, medic primar radioterapie cu specializare în oncologie şi şefa secţiilor de Radioterapie şi Oncologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi.

Fizicianul, la fel de important ca medicul

Terapia cu radiaţii a devenit una dintre cele mai utilizate şi sigure metode folosite în tratamentul cancerului. Poate fi folosită cu succes pentru reducerea dimensiunilor tumorii, înainte de intervenţia chirurgicală, sau pentru a distruge celulele canceroase rămase în corp după îndepărtarea tumorii pe care chirurgicală. Poate fi folosită, de asemenea, ca primă opţiune terapeutică sau în asociere cu chimioterapia. Radioterapia externă foloseşte raze de înaltă energie orientate cu precizie către formaţiunile canceroase. Cel mai adesea, pacienţii sunt trataţi zilnic, de cinci ori pe săptămână, pentru o perioadă cuprinsă între două şi nouă săptămâni. Tratamentul radioterapeutic constă în în parcurgerea a patru etape: simularea, planificare dozelor de radiaţii, pregătirea pacientului înainte de fiecare şedinţă şi terapia propriu-zisă. În vederea realizării etapei de simulare, pentru acceleratorul liniar de particule montat la Galaţi a fost adus şi un computer tomograf.

Potrivit conf. univ. dr. Laura Rebegea, în radioterapie, rolul expertului în fizică medicală este la fel de important ca acela al medicului radioterapeut. Din fericire, la Spitalul Clinic Judeţean Galaţi lucrează unul dintre puţinii experţi în fizică medicală din România.

 

 

Acest articol a fost publicat pe www.PressHub.ro și www.viața-libera.ro în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.

Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

 

CITEȘTE ȘI: 80 milioane de euro pentru transporturile navale. Model german pentru platforma multimodală din Portul Galaţi

În foto 1, galerie - clădirea nou construită a secţiei de Radioterapie din curtea Spitalului Judeţean Galaţi; foto 2 - conf. univ. dr. Laura Rebegea; foto 4 și 6 - acceleratorul liniar de particule; foto 5 - vechea instalaţie de radioterapie, tip Theratron; 7-9 - foto suplimentare accelerator; foto 10 - medici şi asistente urmăresc pe un monitor un pacient în timpul şedinţei de radioterapie; foto 11 - sala de aşteptare din noua clădire a secţiei de Radioterapie; foto 12 - plăci masive de beton acoperă cele două buncăre, în vreme ce instalaţiile de filtrare a aerului permit asigurarea unui mediu sigur pentru pacienţi şi angajaţi:

Citit 18961 ori Ultima modificare Marți, 19 Februarie 2019 00:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.