Modificări privind cumulul pensiei cu salariul

Modificări privind cumulul pensiei cu salariul
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Guvernul a aprobat, miercuri, 9 iunie 2021, proiectul de lege ce elimină cumulul pensiei cu salariul la stat şi prevede creşterea opţională a vârstei de pensionare la 70 de ani, a anunţat premierul Florin Cîţu. Acesta a subliniat că avizul Consiliului Legislativ este opţional, legat de opinia formulată potrivit căreia proiectul de lege "restrânge dreptul la pensie şi, de asemenea, afectează mai multe principii din Constituţie". (...) Noi credem că nu este adevărat, vom merge în Parlamentul României, care este forul legislativ în România, şi acolo sunt sigur că proiectul de lege va putea să fie îmbunătăţit, deşi eu cred că această formă este cea corectă pentru România în acest moment".

Totodată, Florin Cîțu a spus că ia în considerare şi crearea unui mecanism de control al situaţiilor în care se va apela la excepţia ce permite cumularea pensiei cu drepturi de autor.

Întrebat despre prevederea ce permite anumitor categorii de bugetari să scape de prevederile legii, cum ar fi cele alese în funcţii de autoritate sau demnitate publică, sau pentru care durata mandatului este prevăzută de Constituţie, respectiv senatori, deputaţi, primari, membrii CCR, ai Curţii de Conturi şi alţii, premierul a spus: "Reforma este... Aţi trecut foarte uşor peste un cuvânt foarte important, durata mandatului definit de Constituţie, deci este despre aceste mandate, doar aceste mandate".

De menționat că, în expunerea de motive la proiectul de lege adoptat de Guvern, sunt și câteva estimări privind numărul de pensionari care au vârsta egală sau mai mare de 70 de ani și care au și contracte de muncă, aproape 27.000 de persoane.

Citit 2294 ori Ultima modificare Sâmbătă, 19 Iunie 2021 02:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.