PROIECT PIONIER în România: La Galaţi va fi înfiinţată UNIVERSITATEA VÂRSTEI A TREIA

PROIECT PIONIER în România: La Galaţi va fi înfiinţată UNIVERSITATEA VÂRSTEI A TREIA
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi impresionează cu o nouă premieră naţională în domeniul educaţiei. La iniţiativa conducerii Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice, va fi lansată o structură instituţională, numită „Universitatea vârstei a treia – U3A”. Mai exact, este vorba despre un proiect pionier în România, care îi aşează în centrul acţiunilor sale pe seniori. Inspiraţi de la modelul francez, universitarii gălăţeni au adaptat acest proiect la spaţiul cultural şi academic specific oraşului nostru dunărean. Practic, celor două domenii ale facultăţii amintite mai sus, Drept şi Ştiinţe Administrative, li se alătură un nou laborator al provocărilor. „Universitatea vârstei a treia” este acreditată prin decizia Senatului Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi şi va funcţiona începând cu 10 octombrie, dată la care va avea loc şi inaugurarea.

Demersul şi scopul universităţii


La baza acestei structuri stau studii complexe, statistici şi intenţia de a rezolva problema îmbătrânirii demografice. „Am documentat această idee, împreună cu doamna prodecan, timp de mai bine de un an. Au fost vizite în statele comunitare, precum Franţa şi Belgia, unde am participat la acest tip de activităţi, tocmai pentru a înţelege cum funcţionează o astfel de structură. La baza acesteia este Programul european de învăţare pe tot parcursul vieţii, stabilit de Parlamentul European, precum şi strategia de învăţare pe tot parcursul vieţii, conturată de Ministerul Educaţiei Naţionale pentru perioada 2015-2020. Important în orice acţiune este omul. Suntem un grup de colegi, care, vă garantez, este implicat benevol pentru interesul seniorilor”, a precizat decanul Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice, prof. univ. dr. Florin Tudor.

„Universitatea vârstei a treia” vine ca un răspuns la fenomenul îmbătrânirii demografice, încercând, totodată, să-i facă pe seniori să înţeleagă că „bătrâneţea se instalează mai întâi în mintea noastră”.

„În Galaţi, din cei aproximativ 250.000 de locuitori, în jur de 45.000 sunt locuitori de vârste de peste 55 de ani. Este un bazin demografic impresionant. Astfel, această structură este un răspuns la îmbătrânirea demografică. O astfel de iniţiativă a existat în România la începutul anilor 80, dar fără să existe o amprentă academică”, a declarat prof. univ. dr. Violeta Puşcaşu, prodecan al aceleiaşi facultăţi. 

O universitate în adevăratul sens al cuvântului


La dispoziţia candidaţilor sunt 12 domenii, precum: drept, economie, nutriţie şi ingineria alimentelor, ştiinţe şi tehnologie, istorie şi filosofie, artă şi literatură, teologie, educaţie pentru vârsta de argint, turism, informatică, kinetoterapie, medicină şi psihologie. Viitorii studenţi pot alege maximum patru dintre aceste domenii. „Structura a anului universitar se va aplica şi acestui laborator. Candidaţii vor avea statutul de studenţi seniori. Fiecare serie de studenţi va studia timp de un an de zile. La sfârşitul anului, universitatea va furniza certificate simbolice de absolvire a modulelor urmate. Certificatul respectiv nu dă dreptul unei activităţi conform codului muncii, pentru că scopul nostru nu este acesta. Nu va exista rigiditatea unui academism prost clasat. Învăţarea nu trebuie să fie o constrângere, ci o bucurie şi o plăcere. Cel mai probabil, vom avea grupe de maximum 50 de studenţi. Candidaţii pot fi absolvenţi de studii medii sau persoane cu studii superioare”, a completat prodecanul.

Totodată, trebuie precizat faptul că activităţile studenţilor se vor desfăşura sub formă de prelegeri, conferinţe, ateliere, grupuri de lectură, vizite etc. 

„Există o Asociaţie Internaţională a Universităţilor Vârstei a Treia. „În luna octombrie, la Osaka, va avea loc conferinţa internaţională a acestei asociaţii, iar „Universitatea vârstei a treia” de la Galaţi va primi calitatea de membru al organizaţiei respective”, a declarat decanul Florin Tudor.

Una dintre cele mai mari „Universităţi a vârstei a treia” din Europa se află în Belgia şi are peste 3.500 de studenţi.

Condiţii de înscriere


Profesorii care vor preda pentru studenţii seniori vor desfăşura absolut toate activităţile benevol, fără a fi remuneraţi material. Înscrierile vor avea loc în perioada 29 august – 20 septembrie, pentru anul universitar 2016-2017, la sediul Departamentului de Formare şi Transfer Tehnologic (str. Domnească nr. 47). Candidaţii vor avea o singură taxă administrativă, de 50 de lei, pentru gestionarea dosarelor. Se pot înscrie persoanele cu vârsta minimă de 55 de ani. Documentele necesare la înscriere sunt: act de identitate (original şi copie), fotografie de tip buletin şi fişa de înscriere.

Citit 15319 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Iulie 2016 18:16

9 comentarii

 • postat de Maria
  Luni, 01 August 2016 09:50
  194.105.20.***
  Superb pamfletul cine l-a scris!
  Nimeni nu spune sa nu le oferim batranilor sansa de a socializa , dat fiind faptul ca unii sunt singuri, dar sa pastram decenta lucrurilor, sau mai bine zis, a faptelor. Ce fonduri mai vreti sa spalati,?... Un proverb spune" Ce inveti la tinerete, aia ai la batranete".
  Putem oferi, daca vrem sa facem ceva pentru batranii nostri, spectacole de teatru, de muzica clasica sau populara autentica( la preturi pe care le-ar putea plati) sau alte activitati organizate de Biblioteca " V. Urechia " care are un adevarat patrimoniu cultural.Chiar si o plimbare in parc cu nepotii, este uneori atat de relaxanta pentru bunicii nostri.
  Daca vreti intr-adevar sa faceti ceva, ganditi-va bine, ca sa nu fiti ridicoli.
  2
  14
  Raportează
 • postat de Cornelia Maxim
  Vineri, 22 Iulie 2016 19:01
  109.98.41.***
  Felicitari. O idee minunata.
  13
  2
  Raportează
 • postat de Maxim I
  Joi, 21 Iulie 2016 17:55
  5.13.171.***
  va rugam sa primiti si "studenti"de 50 de ani
  1
  14
  Raportează
 • postat de pamflet
  Joi, 21 Iulie 2016 14:11
  5.13.217.***
  Era si timpul!
  Abia astept sa-i vad pe studentii de 60 de ani. Ma gandesc ce party-uri de dupa absolvire vor face, va fi nebunie. Bumtzi-bumbtzi la pensie, superb.Si campusurile vor fi spectaculoase: ii vom vedea pe batranii frumosi si liberi cum joaca table si sah.
  Vorba aia, cine nu are tineri, foloseste batrani... Mai am si eu niste initiative: licee pentru tinerii de 70 si gradinite pentru bebelusii de 80 de ani. Proiect european, sigur, avizat, tot tacamul. Galatiul renaste!... sau mai bine spus: invie!
  12
  30
  Raportează
 • postat de Mihail
  Joi, 21 Iulie 2016 12:08
  188.22.222.***
  Felicitari pentru initiativa!
  19
  18
  Raportează
 • postat de Mannix
  Joi, 21 Iulie 2016 11:17
  81.12.149.***
  FELICITĂRI pentru această iniţiativă!
  Este necesar la orice vârstă să avem mintea proaspătă şi deschisă pentru toate activităţile şi provocările de zi cu zi. Să nu uităm că Alzheimerul este una din cauzele lipsei de activitate a creierului.
  Pe mine personal m-ar interesa de ex şi alte specializări, precum Ştiinţele politice. Poate această universitate U3A se va extinde pe viitor. (În felul acesta vor învăţa mai bine şi pensionarii cu cine să voteze la alegeri! :))
  19
  18
  Raportează
 • postat de Triviador
  Joi, 21 Iulie 2016 08:52
  79.116.101.***
  O aiureala! La varsta a treia nu mai ai nevoie sa-ti dirijeze cineva invatarea. Ai demult formate deprinderile, preferintele... Poate pentru unii, ideea de invatare continua ar fi pentru unii o modalitate de socializare. Cat priveste domnii profesori care vor desfasura activitatile benevol, probabil ca vor sa-si mai adauge ceva la cv-ul personal.
  17
  27
  Raportează
 • postat de GRIGORAS ALBERTO
  Joi, 21 Iulie 2016 07:49
  82.137.13.***
  CU DRAG AM PARTICIPAT LA CURSURILE DOAMNEI PRODECAN SI POT SPUNE CA AM INVATAT MULTE. ESTE FOARTE IMPORTANT CA ACEST PROECT SA PRINDA ARIPI DEOARECE EDUCATIA CONTINUA , MAI ALES PENTRU VARSTNICI DIN ROMANIA ESTE NECESARA.
  20
  16
  Raportează
 • postat de Ion
  Joi, 21 Iulie 2016 07:23
  109.166.128.***
  Nu pot sa inteleg rostul si rolul doamnei Puscasu in cadrul acestei facultati. Un geograf nu ar trebui sa fie atat de important pentru facultatea de grept si cea de administratie publica! Ca sa nu mai vorbim de importanta care i se acorda acestei doamne... Chiar nu sunt profesori mai importanti?
  11
  26
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.