Foarte puţine locuri de joacă pentru copii, în Galaţi

Foarte puţine locuri de joacă pentru copii, în Galaţi
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Câte locuri de joacă publice are Galaţiul? Exceptând parcurile din cartiere, nu prea multe. Dacă doriţi să ieşiţi cu cel mic, opţiunile sunt destul de limitate.

Grădina Publică poate fi un loc ideal, zona de joacă special amenajată e dotată cu leagăne, tobogane şi o groapă cu nisip generoasă. Pe lângă toate astea, mai sunt şi aleile asfaltate, numai bune pentru o tură cu bicicleta sau cu rolele.

Parcul Viva, nu demult renovat, cu o investiţie care s-a ridicat la 1,6 milioane de lei, are un spaţiu de joacă mare, cu tobogane, leagăne, balansoare şi multe altele. E unul dintre puţinele parcuri mari cu astfel de dotări şi e amplasat chiar lângă Faleza superioară.

Investiţii inutile

Parcul Rizer, o altă variantă pentru petrecea timpul liber pentru micuţul dumneavoastră, se află într-o stare precară. Chiar dacă a fost inaugurat în 2013, după lungi procese de renovare, acesta s-a degradat văzând cu ochii, autorităţile uitând parcă de existenţa lui. Cu toate că investiţia iniţială pentru renovarea sa a fost de 4,7 milioane de lei, sumă care nu se justifică, având în vedere că totul a fost lăsat de izbelişte. Locul de joacă, de altfel mic, nu are decât trei leagăne şi un tobogan, pe care copii le pot folosi. Cinstit vorbind, atât de puţine leagăne şi un singur tobogan nu au cum să fie suficiente, mai ales atunci când parcul se umple de copii. Printre acestea, există o masă care se umple mereu cu apă când plouă, apă care bălteşte cu lunile şi care poate constitui un focar de infecţie pentru cei mici. Iarba nu e nici ea îngrijită, micuţii fiind nevoiţi să o ocolească sau să calce prin ea, riscând să plece de acolo cu căpuşe. Nici restul parcului nu arată mai bine, însă ne-am fi aşteptat ca măcar zona destinată copiilor să fie îngrijită.

Ar mai fi "Orăşelul Copiilor" inaugurat cu mare fast, în 2015, după renovare, cu o investiţie de 3,99 milioane de lei. Acesta e de departe cel mai "echipat" părculeţ pentru copii. Dispune de tobogane, leagăne, tiroliană, teren de sport şi zonă fitness. Deşi copiii sunt foarte încântaţi de el şi parcul e mai tot timpul plin, din păcate, e printre puţinele locuri din oraş unde cei mici se pot juca în siguranţă.

Printre  şobolani

O ultimă variantă ar mai fi Parcul "Cloşca" de la Ultimul leu, însă acesta se află într-o stare avansată de degradare. Autorităţile nu sunt interesate să îl renoveze, cu toate că s-au făcut până acum o mulţime de sesizări cu privire la mizeria de acolo, care a atras după sine şi apariţia şobolanilor. Deşi locul de joacă este delimitat de parcul propriu-zis, riscul ca rozătoarele să pătrundă în zona destinată copiilor este mare.

Trăgând linie, după vizitarea acestor parcuri, am ajuns la concluzia că, de fapt, Galaţiul are doar trei zone de joacă mari şi amenajate corespunzător: "Orăşelul Copiilor", Parcul Viva şi Grădina Publică.

În rest, predomină indiferenţa şi neglijenţa aleşilor, pentru care renovarea sau întreţinerea acestor spaţii nu e chiar o prioritate. Parcul Rizer arată groaznic, la doar patru ani de la redeschidere, iar Parcul "Cloşca" este un dezastru din toate punctele de vedere.

De-a lungul timpului, mai mulţi gălăţeni şi-au exprimat indignarea cu privire la spaţiile de joacă pentru copii, declarând, nu de puţine ori, că acestea sunt insuficiente şi prost întreţinute. Oamenii sunt nemulţumiţi şi de faptul că unele leagăne, tobogane sau balansoare sunt nesigure şi pot constitui un pericol pentru cei mici. Sesizări am primit şi noi la redacţie, despre situaţia parcurilor şi locurilor de joacă, aşa că subiectul e unul destul de dezbătut.

E drept că, în ultima perioadă, pe ici, pe colo, s-au făcut eforturi în acest sens, iar Galaţiul a căpătat şi câteva locuri mici de joacă îngrijite, prin unele cartiere, unde te poţi duce cu cel mic, însă problema e departe de a fi rezolvată. Mai ales că, dacă nu vor fi întreţinute corespunzător, şi acestea vor deveni în scurt timp inutilizabile.

Pentru un oraş precum Galaţiul, situaţia actuală este cât se poate de tristă, dar sperăm ca pe viitor lucrurile să se îndrepte şi să avem parte de mai multe parcuri sau zone de joacă destinate copiilor, aşa cum ar fi normal să existe.        

Citit 6258 ori Ultima modificare Sâmbătă, 27 Mai 2017 13:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.