La fiecare furtună, în preajma barierei se rup copaci întregi (FOTO)

La fiecare furtună, în preajma barierei se rup copaci întregi (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Joia trecută am mers în faţa spitalului "Elisabeta Doamna", de pe strada Traian. Deşi cartierul nu are o denumire clasică, oamenii de acolo locuiesc în zona de impozitare C a oraşului şi, ca orice alt cetăţean, merită să le fie auzite vocile. Iar plângerile nu sunt puţine. De reţinut, însă, că oamenii au fost reticenţi în a-şi da numele, din teama de a nu se pune rău cu vecinii. 

Dintre toate, însă, cea mai mare problemă pare a fi a copacilor care se rup la fiecare furtună mai puternică. Deşi cetăţenii spun că s-au făcut nenumărate sesizări către autorităţi, măsuri încă nu s-au luat. "Sunt unii copaci în cartierul ăsta care au aceeaşi vechime ca mine, adică vreo 60 de ani. Oricât de frumos ar fi, e bătrân, e uscat, trebuie tăiat şi plantat altul. Da, asigură umbră, nimic de zis, dar şi când bate vântul mai tare, ne trezim cu crengi pe casă sau pe maşini", ne-a explicat un cetăţean care locuieşte pe strada Lozoveni. 

Sute de crengi, pe marginea drumului 

Marţea trecută, Galaţiul a fost victima unei furtuni violente, care a pus la pământ peste 130 de copaci şi care a şi rănit peste 20 de persoane. Iar în zona în care am fost noi joia trecut, adică străzile Traian, Unirii, Lozoveni, Războieni, Radu Negru şi Alexandru cel Bun, plus străduţele adiacente, peisajul era apocaliptic. Sute de crengi stăteau încă pe marginea drumurilor, iar pe unele străduţe erau chiar jumătăţi de copac căzute pe stradă şi neridicate de nimeni. "Am sunat la numerele puse la dispoziţie de primărie, ni s-a spus că se va interveni. Am tot citit şi eu că nu sunt oameni la Gospodărire Urbană, că nu găsesc să angajeze. Dar cei de la venitul minim garantat ce fac? Ăia nu au obligaţia, conform legii, să muncească?", ne-a spus un alt bărbat. 

Traficul, îngreunat

Din cauza resturilor de copac rămase pe marginea drumului sau direct pe carosabil, traficul în cartier se desfăşoară destul de greu, iar pe unele străduţe nu au loc două maşini una pe lângă cealaltă. "Slavă Domnului că nu s-a întâmplat nimic mai grav pe aici. La Brăila am văzut că a murit cineva, noi am avut noroc mare!", a conchis o femeie. 

Iarba creşte şi din piatră... cubică

Devenită deja o problemă a întregului oraş, iarba crescută necontrolat i-a afectat şi pe locuitorii de pe străzile Prundului, Dochiei, şi nu numai. Aceştia spun că s-au săturat de bălăriile crescute la un metru înălţime, bălării din cauza cărora nici nu mai pot merge pe trotuarele şi aşa pline de gropi. "A început iarba să crească şi printre pietrele cubice. Covor de piatră cubică care, să fim serioşi, e aici de zeci de ani. Şi până acum nu au fost probleme. Îmi pare rău să o spun, pentru că am votat cu actuala administraţie, dar se mişcă încet tare. Domnul primar poate ar trebui să inspecteze mai des instituţiile pe care le are în subordine şi să dea sancţiuni drastice pentru că nu îşi fac treaba deloc oamenii. Atâta delăsare nu am mai văzut niciodată. Înainte, dacă nu aveai loc de muncă, te luau de pe stradă şi îţi dădeau de muncă. Acum, toţi au pretenţii de salarii mari, dar unii nici măcar cositoarea nu ştiu să o ţină în mână", ne-a spus Popescu Aurelian, un bărbat din zonă.

Cu gunoiul la poartă

Pentru că pe toate străzile pe care le-am străbătut în cartier am observat şi noi că lipsesc atât coşurile de gunoi, cât şi containerele pentru colectarea selectivă sau, măcar, la grămadă a deşeurilor, fiecare cetăţean îşi scoate, săptămânal, gunoiul în faţa porţii, aşteptând ca acesta să fie luat de maşina celor de la Ecosal. Problema este că în cartier sunt şi mulţi câini, care trag de saci şi împrăştie gunoiul în zonă.

Trafic îngreunat, praf şi multă gălăgie

De lunea trecută, traficul pe strada Traian, momentan între strada Ciobanului şi bariera Traian, a fost închis, astfel că toate vehiculele, inclusiv autobuzele, sunt nevoite să circule pe strada Prundului pentru a ajunge în zona Spitalului de boli infecţioase. Oamenii spun că gălăgia provocată de autobuze este infernală, iar traficul se desfăşoară cu dificultate în multe momente.  

"E foarte bine că s-au apucat să termine strada. Nu de alta, dar aici erau cele mai multe gropi. Ieşeai din Ciobanului, intrai pe gropi. Ieşeai din Prundului, la fel. Hurducăia maşina de îţi clănţăneau dinţii în ea. Problema este, însă, că nu s-au gândit din timp la toate treburile, şi acum au băgat autobuzele pe străzile astea şi aşa înguste şi vai de capul lor", ne-a mai spus un bărbat. 

Străduţele, înainte de bulevard

"Normal ar fi fost să se asfalteze străzile astea mici, să se poată desfăşura traficul în condiţii de maximă siguranţă. Aţi încercat să mergeţi cu autobuzul 28 pe strada Prundului? Nu are mai mult de 200 de metri strada, dar e suficient. Dacă abia ai mâncat, ţi se face rău imediat. Dacă eşti femeie gravidă, ai să zici că e club în burta ta. Cam aşa se simt gropile când eşti în autobuz", ne-a explicat şi o femeie. 

Locuitorii fac, însă, un apel către autorităţi ca, măcar în al doisprezecelea ceas, să le asculte doleanţele. "Frumos ar fi ca după ce termină cu strada Traian, la toamnă sau, mai degrabă, la anul, să treacă şi pe străduţele astea mici cu nişte asfalt. Trotuarele sunt ca vai de ele, acolo unde se mai văd de buruieni, iar piatra cubică e depăşită de acum", a conchis un cetăţean. 

Valoarea totală a lucrărilor de pe ultima porţiune a străzii Traian este de 1.216.147 de lei cu TVA, iar fondurile vor fi alocate de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţii Publice şi Fonduri Europene prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Licitaţia pentru această investiţie a fost adjudecată de Asocierea SC Dreams Riviera SRL, SC Romsit Construct SRL.  

Chioşcurile părăsite, bombele bacteriologice ale cartierului 

O altă problemă de care ni s-au plâns oamenii cu care am stat de vorbă în cartier este legată de chioşcurile şi gheretele abandonate. "Nu e normal aşa ceva. Geamurile le-au fost sparte, iar acum toţi copiii care trec prin zonă se pot tăia cu uşurinţă. Plus că miros foarte urât. Autorităţile ar trebui să ia măsuri. Mai ales că eu nu cred că aceste firme, care au avut chioşcurile, mai plătesc impozit pentru ele. Ar fi culmea să plăteşti pentru un morman de fiare şi sticlă!", ne-a explicat un bărbat care locuieşte pe strada Traian. 

Un astfel de chioşc l-am identificat pe strada Traian chiar în faţa spitalului "Elisabeta Doamna", iar oamenii spun că tronează pe trotuar de ani buni, fără ca autorităţile să fi dat vreun semn că îl vor muta.

Câinii, o problemă a zonei

Deşi cetățenii spun că au făcut, de-a lungul anilor, zeci de sesizări privind câinii vagabonzi ai zonei, aceştia par a fi în continuare parte din cartier. Ba mai mult, spun oamenii, unii dintre aceştia nici măcar nu ar fi vagabonzi, ci ar ieşi din curţi, fiind lăsaţi liberi de stăpâni. Unii dintre ei sunt agresivi, din ce ne-au spus locuitorii zonei, astfel că o tragedie se poate întâmpla în orice moment.     

Maşinile - pe trotuar, oamenii - pe stradă

Pe strada Unirii, spre exemplu, una dintre cele mai înguste din cartier, oamenii aproape că nu au loc pe trotuarele şi aşa prea mici, din cauza maşinilor parcate. "E drept, nici nu există alte locuri de parcare, dar stăm la curte aici, oamenii ar putea să îşi bage maşinile înăuntru. Nu e normal să le ţină în stradă, noi pe unde mai mergem?", ne-a spus un bărbat. Deşi există câteva parcări trasate pe stradă, acestea sunt prea mici pentru a putea intra mai mult de trei maşini acolo.

Staţiile de autobuz, acoperite 

Deşi în cea mai mare parte a oraşului staţiile de autobuz sunt lăsate în bătaia soarelui, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre zona în care am fost joia trecută. Astfel, refugiile sunt montate în aceste staţii şi, deşi sunt din plexiglas, oamenii sunt mulţumiţi că au un loc unde îşi pot odihni oasele sau se pot adăposti de ploaie în aşteptarea autobuzului. Oamenii spun că astfel de construcţii ar fi binevenite în tot oraşul.        

Joi, venim în Fileşti

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă în zonele în care locuiesc. Astfel, joi, 3 august, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm în staţia de autobuz de la intrarea în cartierul Fileşti, pentru a ne spune care sunt principalele probleme ale cartierului, dar şi ce pot face autorităţile pentru a le remedia.

În caz că nu puteţi ajunge la întâlnirea cu cititorii

În cazul în care nu reuşiţi să ajungeţi la întâlnirea săptămânală din cartierele gălăţene, pentru a ne spune, faţă în faţă, problemele cu care vă confruntaţi în zona în care locuiţi, "Viaţa liberă" vă pune la dispoziţie o adresă de e-mail la care puteţi face sesizări. Astfel, este suficient să scrieţi sesizarea dumneavoastră pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., de unde va fi preluată spre publicare. Vă mulţumim!

       

       

 

       

       

 

Citit 3492 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 20:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.