Parlamentul European solicită sprijin militar extins pentru Ucraina

Parlamentul European solicită sprijin militar extins pentru Ucraina
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Parlamentul European (PE), reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat o rezoluţie care marchează un an de război al Rusiei împotriva Ucrainei, condamnă ferm agresiunea Moscovei şi reiterează solidaritatea neclintită cu poporul şi conducerea Ucrainei, indică un comunicat al instituției europene.

În rezoluţie, adoptată cu 444 voturi pentru, 26 împotrivă şi 37 abţineri, eurodeputaţii îşi reafirmă sprijinul pentru furnizarea de asistenţă militară Ucrainei atât timp cât este necesar şi solicită să se acorde o atenţie sporită livrării de avioane de luptă şi elicoptere occidentale, sisteme adecvate de rachete şi o creştere substanţială a livrărilor de muniţii către Kiev. Ucraina nu trebuie doar să fie capabilă să se apere, ci şi să recâştige controlul deplin asupra întregului său teritoriu recunoscut pe plan internaţional, arată membrii PE.

De asemenea, rezoluţia solicită statelor membre ale UE să adopte cel de-al zecelea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei şi a aliaţilor săi până la sfârşitul lunii februarie şi să extindă în mod substanţial domeniul de aplicare a acestuia. Textul îndeamnă UE, statele membre şi aliaţii lor să facă sancţiunile existente mai eficiente şi să ia măsuri urgente pentru a bloca orice încercare de eludare a acestor măsuri restrictive.

Privind în perspectivă, eurodeputaţii solicită finalizarea regimului juridic care să permită confiscarea activelor ruseşti îngheţate de UE. Aceste bunuri ar trebui apoi folosite pentru a reconstrui Ucraina şi pentru a compensa victimele războiului. Aceştia subliniază, de asemenea, că, odată ce războiul se va fi încheiat, Rusia va trebui să fie obligată să plătească despăgubirile care-i vor fi impuse pentru a aduce o contribuţie substanţială la reconstrucţia Ucrainei.

Pe de altă parte, Parlamentul European subliniază că războiul de agresiune din Rusia a schimbat fundamental situaţia geopolitică din Europa, "ceea ce necesită decizii politice, de securitate şi financiare îndrăzneţe, curajoase şi cuprinzătoare din partea UE". În acest context, eurodeputaţii îşi reiterează susţinerea pentru decizia Consiliului European de a-i acorda Ucrainei statutul de ţară candidată la UE vara trecută. Membrii PE solicită Ucrainei, Comisiei şi Consiliului să depună eforturi în vederea începerii negocierilor de aderare în acest an, subliniind totodată că aderarea la Uniunea Europeană rămâne un proces bazat pe merite, cu respectarea procedurilor relevante şi a criteriilor stabilite.

Citit 975 ori Ultima modificare Sâmbătă, 18 Februarie 2023 15:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.