Rușii au înscenat „atacul cu drone” asupra Kremlinului

Rușii au înscenat „atacul cu drone” asupra Kremlinului
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Guvernul Rusiei este cel care a organizat în noaptea de marţi spre miercuri atacul cu drone deasupra complexului Kremlinului din centrul Moscovei, de care acuză Ucraina, "în intenţia de a aduce războiul în faţa populaţiei ruse şi de a crea condiţiile pentru o mobilizare socială mai amplă" în ţară, pe fondul aşteptatei contraofensive ucrainene, relatează joi EFE. Agenţia de presă spaniolă citează astfel opinia analiştilor de la Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW), cu sediul la Washington, exprimată după o examinare atentă a circumstanţelor în care s-a produs incidentul.

Potrivit think-tankului american, autorităţile ruse au adoptat recent măsuri pentru consolidarea apărării antiaeriene în interiorul ţării, chiar şi în interiorul Moscovei, şi de aceea este extrem de puţin probabil ca două drone să fi trecut prin "multiplele straturi de apărare antiaeriană şi să fi explodat sau să fi fost doborâte chiar deasupra Kremlinului, oferind imagini spectaculoase surprinse de mai multe camere de supraveghere".

Imagini geolocalizate în ianuarie 2023 arată că autorităţile ruse au amplasat sisteme de apărare antirachetă sol-aer Panţîr în apropierea Moscovei, pentru a crea cercuri defensive în jurul oraşului. ISW consideră că un atac, care nu a putut fi detectat de aceste sisteme de apărare antiaeriană, reuşind să atingă o ţintă atât de importantă precum Palatul Senatului din Kremlin, "ar fi o mare ruşine pentru Rusia".

Kremlinul a acuzat imediat Ucraina de comiterea unui atac terorist, iar reacțiile oficiale ruse s-au coagulat rapid în jurul acestei acuzaţii.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dezminţit miercuri orice atac comis de Kiev asupra omologului său rus Vladimir Putin.

Citit 434 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Mai 2023 06:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.