Rețeaua de gaze din Șendreni trece (și) pe la bancă
Foto: Primăria Șendreni și pagina de Facebook a lui George Ștefanache

Rețeaua de gaze din Șendreni trece (și) pe la bancă
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Odiseea racordării locuitorilor din Șendreni la rețeaua de gaze naturale pare a intra în linie dreaptă. Conform informațiilor de pe site-ul Primăriei, la finele anului trecut, mai exact pe 6 decembrie, în comună a început execuția lucrărilor de înființare a sistemului de distribuție, durata acestora fiind estimată la doi ani.

Practic, investiția are în vedere doar satul Șendreni și constă în realizarea rețelei de distribuție în lungime de 27.541 metri liniari și a stației de reglare- măsurare a gazelor naturale (SRM). Dincolo de întârzierea începerii lucrărilor, problema de bază o reprezintă finanțarea obiectivului.

Neîncrederea și întrebările opoziției

Recent, consilierul local George Ștefanache semnala, pe pagina sa de Facebook, intenția administrației locale de a contracta un împrumut bancar în valoare de 15 milioane de lei în acest sens. "În timp ce administrațiile publice din România pregătesc proiecte și programe pentru a obține finanțări nerambursabile din fonduri europene sau din alte surse guvernamentale, Primăria Șendreni se pregătește pentru contractarea unui împrumut bancar în valoare de 15.000.000 RON, rambursabil în 10 ani. Împrumutul bancar va fi utilizat pentru a acoperi cheltuielile de finanțare a investiției de gaze din satul Șendreni și a asigura 1/3 din necesarul de fonduri pentru asfaltarea a 8,3 km de drumuri comunale", a scris acesta pe rețeaua de socializare, arătând că Primăria Șendreni va gira cu veniturile proprii înscrise în bugetul comunei.

Ulterior, într-o discuție telefonică, George Ștefanache ne-a precizat că, de fapt, valoarea creditului ce se dorește a fi contractat ar fi de doar 10 milioane de lei, iar îndatorarea s-ar petrece în contextul în care Primăria Șendreni a încheiat anul 2021 cu un excedent de cinci milioane. "Ce încredere să avem în capacitatea actualei echipe de la conducerea primăriei că va duce la bun sfârșit această investiție, în condițiile în care datele problemei se schimbă de la o zi la alta?", se întreabă George Ștefanache. "În condițiile lipsei de transparență, a ignoranței față de respectarea legii și a lipsei de pricepere managerială de care dă dovadă actuala conducere a Primăriei Șendreni, dacă ar trebui să votați în locul meu pentru îndatorarea comunei Șendreni pentru următorii 10 ani, cum ați vota?", a mai scris același consilier local, pe pagina de Facebook, întrebare pe care o apreciem ca nefiind retorică, ci adresată locuitorilor comunei.

Explicațiile Primăriei

La rândul său, actualul edil-șef, Zamfira Burlacu, are o altă abordare și ne-a menționat că, în prezent, circa 60 la sută din rețeaua de distribuție a gazelor este în lucru efectiv, cu șanse de finalizare, plățile către constructor fiind la zi. "Dincolo de extinderea rețelei, rămâne problema finanțării SRM și aici intervine necesitatea împrumutului. Așa cum stau lucrurile în prezent, există toate șansele să nu ne încadrăm la 15 milioane, pentru că băncile vor lua în considerare gradul de îndatorare. Noi ne-am dorit această sumă, dar este posibil să putem accesa doar opt milioane. Oricum, va trebui să analizăm foarte atent ofertele acestora și dobânzile", ne-a comunicat primărița din Șendreni, cu mențiunea că momentul nu prea este unul favorabil contractării de împrumuturi, având în vedere nivelul indicelui ROBOR.

"În lucru sunt alte două studii de fezabilitate pentru extinderea rețelei și în celelalte două sate ale comunei, Șerbeștii-Vechi și Movileni", am mai aflat de la Zamfira Burlacu. Întrebată despre oportunitatea accesării fondurilor nerambursabile pentru această investiție mult-dorită de locuitorii comunei, în condițiile programului aflat în derulare la Ministerul Dezvoltării, aceeași Zamfira Burlacu și-a manifestat interesul. "Data-limită de depunere a proiectelor și cererilor de finanțare este, conform legislației, 26 aprilie și am putea încerca extinderea rețelei de distribuție și în celelalte două sate ale comunei prin acest program. Întrebarea este, însă, dacă ne încadrăm, pentru că noi, practic, ar urma să facem o extindere la o altă investiție aflată în prezent în derulare", ne-a explicat primărița din Șendreni.

Citit 5396 ori Ultima modificare Marți, 15 Martie 2022 18:31

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.