Proprietarii de terenuri, încurajaţi să le cedeze fermierilor activi

Proprietarii de terenuri, încurajaţi să le cedeze fermierilor activi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cei care nu luau agricultura în serios şi vânau doar subvenţiile, precum şi cei aflaţi în pragul pensionării vor avea şansa să primească bani buni prin intermediul viitorului Program de Dezvoltare Rurală, scrie portalul recolta.eu. Asta însă dacă vor arenda terenurile fermierilor activi. Sunt vizaţi aici şi proprietarii de suprafeţe agricole care locuiesc la oraş.

Pe lângă schema simplificată de 500 sau 700 de euro, orăşenii proprietari de teren la ţară sau cei doar se jucau până acum de-a agricultura pentru încasarea subvenţiei, fie cei aflaţi în pragul pensionării, vor primi în plus 20 la sută peste această sumă (cât se va stabili la nivel naţional), cu condiţia ca terenul respectiv să fie cedat fermierilor activi, cu titlu de arendă sau vânzare. „Dacă printre acei proprietari de ferme mici (de la 1,5 ha sau de la două la cinci hectare) sunt persoane în vârstă care locuiesc la ţară sau cetăţeni care locuiesc la oraş dar au teren la ţară şi, până acum, luau această subvenţie fără să lucreze terenul, prin programul de dezvoltare rurală persoana respectivă e încurajată să cedeze terenul respectiv unui agricultor activ. Ca să încurajăm lucrul acesta, proprietarii vor putea primi 500 sau 700 de euro, cât se va stabili la nivel naţional ca plată simplificată pe fermă, plus încă 20 la sută prin Programul de Dezvoltare Rurală, în fiecare an, cu condiţia ca acel teren să fie cedat unui fermier activ, care lucrează terenul respectiv”, a afirmat Dacian Cioloş.

Citit 2159 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Mai 2013 17:24

2 comentarii

 • postat de un galatean
  Duminică, 26 Mai 2013 18:23
  Un CAP din Curtici, transformat intr-un succes capitalist

  Sub conducerea inteleapta a sefului de cooperativa, taranii recolteaza peste 20.000 de tone de grau, zilnic, mecanizatorii castiga mii de euro pe luna, iar vacile de lapte sunt mandria oamenilor muncii.

  Nu este un text de propaganda, este povestea unui CAP care a devenit profitabil dupa Revolutie.

  Lanurile de grau cu greu se mai pot zari pe campurile patriei. In Baraganul Romaniei, zona care ar fi trebuit sa hraneasca jumatate de continent din productia sa de grau, agricultura se face rudimentar. Fara utilaje, taranii lucreaza cum pot.

  Taranii nu au pretentii mari de la pamantul lor. Lucreaza cum pot si mananca ce au. Nu conteaza ca averea lor ar putea sa le ofere o productie de 3 - 4 ori mai mare. Cum era pe vremuri.

  Sunt insa si exemple care dovedesc ca in Romania mai exista o sansa. Se intampla la Curtici, in Arad, acolo unde un CAP socialist s-a transformat intr-un business capitalist. Responsabil pentru recolta reusita este inginerul Dimitrie Musca. L-a prins Revolutia in fruntea CAP-ului:

  „Au venit repede in momentul '90 langa mine si au spus ca e pacat sa distrugem averea care s-a constituit chiar si pe parcursul anilor de CAP, pentru ca e tot din sudoarea noastra”.

  Si au ramas uniti in toti acesti ani. De la 2.000 de hectare de teren, inginerul a reusit sa extinda suprafata lucrata la peste 7.500 sute de hectare. Ca doar plateste asociatilor cate 1.500 de tone la hectar, o redeventa record.

  Profitul l-a reinvestit. A cumparat utilaje, a modernizat fabricile si a angajat cei mai buni oameni. Investitia a depasit 10 milioane de euro. Dar, la Curtici, un tractorist castiga si 2.500 de euro pe luna, in sezon.

  La Curtici, totul e integrat. Din camp pleaca furajele pentru animale si faina pentru paine. Din ferme, laptele colectat de la cele 700 de vaci spre prelucrare, in fabrici. Acolo, mii de litri de lapte se transforma zilnic in branza, iaurt sau cascaval. La fel se intampla si in fabrica de semipreparate. Si exista si magazinele proprii.

  Inginerul Musca crede ca Romania are toate sansele sa redevina Granarul Europei. Cu o conditie: ca romanii sa se intoarca pe ogoare, sa strige din nou "NOI VREM PAMANT" si sa faca agricultura ca la carte. Inainte ca Soarele sa apuna peste pamantul roditor al tarii.

  Avem si noi Cap-uri in judetul Galati (exemplu: Suhurlui), ce facem cu ele ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Phill
  Vineri, 24 Mai 2013 10:29
  Ce se intampla cu cei care au sub 1 ha, batrani la tara sau care locuiesc la oras ?!
  0
  1
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.