Anul agricol 2014 ar putea fi unul de excepţie pentru judeţul Galaţi
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Anul agricol 2014 ar putea fi unul de excepţie pentru judeţul Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Prima ninsoare anunţă prosperitate pe câmpurile judeţului * Dacă piaţa nu se va mai prăbuşi în vară, anul agricol ar putea fi unul îmbelşugat


A nins, dar târziu, s-au arătat ceva semne de secetă până la începutul acestei săptămâni şi cum va veni cu siguranţă şi gerul peste puţin timp, mâncarea se va scumpi din vară atât de mult încât abia dacă ne-o vom mai putea permite! Au spus, iar şi iar, numeroşi lideri de organizaţii agricole de prin ţară, în săptămânile din urmă. Dacă un asemenea sinistru se va abate asupra vreunei zone din România, aceea nu va fi a noastră. Cel puţin nu deocamdată.

Fermierii gălăţeni sunt de părere că, într-adevăr, posibilitatea teoretică să avem probleme din cauza vremii există - din cauză că, evident, nimeni nu poate controla efectiv sau prevedea pe de-a întregul fenomenele atmosferice - dar în realitate nimic nu prevesteşte un 2014 sărac şi dezastruos pentru fermieri şi consumatori. Mai cu seamă acum, că a căzut şi prima zăpadă!

Realitate valabilă atât pentru fermierii care au înfiinţat cultură mare, cât şi pentru cei care au pus rapiţă sau care administrează livezi. Nici legumicultorii nu s-au speriat de vreme şi spun că parte dintre scumpirile care s-au anunţat, la nivel naţional, sunt pure dezinformări, menite să creeze confuzie.

Grâul şi rapiţa gălăţenilor merg bine

Informaţii despre cum se ridică lanurile înfiinţate în toamnă ne-a oferit preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice (APCPT) Galaţi, ing. Petre Grigore. „La acest moment, culturile arată foarte bine. Problema este că, din pricina temperaturilor ridicate şi a lipsei zăpezii, culturile înfiinţate în toamnă nu au intrat în repaosul vegetativ firesc pentru această perioadă. Totuşi, acest aspect nu a pus probleme până la acest moment. Este adevărat că, dacă într-adevăr ar veni acum un îngheţ, când câmpul nu e bine acoperit cu zăpadă, s-ar putea produce o catastrofă la nivel naţional. Dar cum prognozele meteo nu au anunţat un astfel de îngheţ, nu prea văd motive reale de îngrijorare. Al doilea aspect care ar putea pune probleme este umiditatea din sol. A început să plouă, apoi a şi nins şi se anunţă şi alte ninsori pentru perioada următoare. Deci, părerea mea, cu un strat de zăpadă aşternut pe câmp şi cu ploile de început de primăvară, totul va ieşi bine. N-ar trebui să începem acum să ne plângem degeaba şi ar trebui să fim optimişti. Mai ales că toate culturile înfiinţate în toamnă arată foarte bine. Dar, oricum ar fi, soarta lor depinde acum de vreme, aşa că noi putem doar să constatăm, nu să şi influenţăm”, ne-a declarat preşedintele APCPT Galaţi.

Nici un risc real pentru livezi

Administratorii de livezi din vestul ţării au sesizat, în repetate rânduri, faptul că înregistrează fenomenul de umflare a mugurelui, deosebit de periculos, în condiţiile în care pericolul de îngheţ este iminent. Mai multe despre cum stau lucrurile în judeţul Galaţi ne-a spus inginera Dragostina Brăilescu, administrator de livadă şi de pepinieră pomicolă în comuna Lieşti. „În cazul zonei noastre, nu vorbim despre un pericol real. În vest, temperaturile au fost mult mai ridicate în perioada precedentă şi sunt acum mult mai scăzute ca la noi. În zona Galaţiului n-a fost nici aşa de cald şi nu este nici acum aşa de frig. Deci pericolul nu ne paşte, în acest moment”, ne-a declarat ing. Dragostina Brăilescu.

Legumele autohtone nu se scumpesc cu 50 la sută

Mircea Croitoru, preşedintele Asociaţiei Legume-Fructe din Matca, e de părere că cele mai multe zvonuri referitoare la scumpiri sunt alarmiste. Nimeni din Matca - al treilea bazin legumicol, ca mărime, din ţară - n-a spus nici că se va produce puţin, nici că se va vinde scump. „Am văzut că s-au mai vehiculat unele teorii şi nu sunt de acord cu mai multe aspecte. Spre exemplu, eu nu am, la acest moment, suficiente date încât să pot aprecia dacă vom avea sau nu probleme la înfiinţarea culturilor de legume din primăvară. În plus, nu sunt de acord nici cu scumpirea legumelor cu 50 la sută, din cauza creşterii preţului gigacaloriei. Mătcaşii n-au treabă cu gigacaloria, noi încălzim cu rumeguş, aşa că nouă scumpirea nu ne afectează atât de mult procesul de producţie. Sigur nu vor scumpi cu 50 la sută”, ne-a declarat Mircea Croitoru.

Scumpirile sunt, totuşi, inevitabile

Evident, într-un fel sau altul, costurile de achiziţie ale mărfurilor agricole ar trebui să crească, an de an. Asta, în condiţiile în care nu întotdeauna subvenţiile compensează scumpirea inputurilor, a carburantului folosit la utilajele agricole, a forţei de muncă. La toate acestea se mai adaugă şi creşterea cheltuielilor cu energia electrică şi unele taxe şi impozite noi pe care trebuie să le suporte, în plus, fermierii medii şi mari.

Evident, o prognoză ceva mai detaliată a modului în care vor evolua culturile mari şi o creionare a destinului agricol al lui 2014 se va putea face abia începând de luna viitoare.

 

Citit 1969 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Ianuarie 2014 18:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.