Pestă porcină nu există în România, dar măsuri de protecţie împotriva surselor de risc din alte state vecine sau cu care avem schimburi intercomunitare de carne trebuie să ne luăm, ne-a informat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi, dr. Ştefan Vasile.
"Pe teritoriul ţării noastre, nu avem rezervoare de pestă porcină. De regulă, rezervoarele sunt din mediul silvatic, adică mistreţii. Totuşi, având în vedere că s-au depistat focare pe continent, în Lituania şi Belarus, de unde maladia a devenit o problemă şi în Rusia, există pericolul ca ea să fie adusă în ţară, şi tocmai de aceea se efectuează controale de profil, la punctele de trecere a frontierei. Maladia poate fi adusă fie prin introducerea în ţară a alimentelor infectate, fie prin diverse produse ale turiştilor”, ne-a declarat dr. Ştefan Vasile.