Trebuie intervenit! Fără amenajări, rămânem la voia viiturilor
Foto: Foto: arhivă Bogdan Codrescu

Trebuie intervenit! Fără amenajări, rămânem la voia viiturilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Amenajări de combatere a eroziunii solului sau alte amenajări de prevenire a efectelor devastatoare ale inundaţiilor nu s-au mai făcut parcă de când e lumea în judeţul nostru. Unii dintre edili îşi amintesc faptul că, prin anii 70, se mai creaseră ceva canale care să colecteze apele de pe versanţi, dar de atunci până şi decolmatările sunt o problemă, aşa că fiecare se străduieşte să se descurce aşa cum poate.

„Avem un protocol încheiat cu Apele Române şi intervenim noi, aşa cum putem, până la acest moment. Avem zone unde pânza freatică este mai sus decât nivelul cursului de apă care trece prin zonă, iar zona bălteşte. Lucrăm la dalarea şanţurilor şi, bineînţeles că vom prevedea aceste scurgeri şi cu canale construite corect pentru preluarea apelor care se scurg de pe versanţi. Totul este, însă, îngreunat de faptul că la Târgu Bujor şi Umbrăreşti se desfăşoară un proiect de reabilitare a sistemului de canalizare, deci intervenim ceva mai greu pentru a crea aceste scurgeri dalate, pe marginea drumurilor unde deja se lucrează”, ne-a declarat primarul oraşului Târgu Bujor, Laurenţiu Gîdei.

„Nu s-au mai făcut amenajări de combatere a eroziunii solului de foarte mult timp la Griviţa. Cred că de prin anii 1970. Acum avem nevoie de decolmatări. Este adevărat că această colmatare nu se face într-un an, dar de vreme ce instituţiile care au în administrare râul nu au decolmatat măcar la doi ani, problema s-a agravat. Chiar şi o ploaie cu, să spunem, 25 de litri pe metrul pătrat, tot cară pământ în albia râul, nu? Din păcate, noi nu putem face aceste lucrări de la bugetul local”, spune primarul comunei Griviţa, Niţă Chebac.

"Localitatea noastră este între două dealuri, iar apa se scurge de pe versanţi. Este adevărat că pantele dealurilor nu sunt atât de abrupte încât apa să sape adânc, dar aduce aluviuni care ajung în localitate. Lucrez acum la preluarea unor proprietăţi care să îmi permită să fac perdele forestiere, care să filtreze aluviunile", spune primarul din Cuca, Mihăiţă Vlad.

Interviu cu ing. Liviu Baltagă, expert în îmbunătăţiri funciare: "Inundaţiile ni le facem şi cu mâna noastră!"

INTERVIU / Inginerul Mihai Stroilă: "Îmbunătăţirile funciare au fost politizate în ultimul hal!”

 

Citit 1003 ori Ultima modificare Marți, 20 Mai 2014 19:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.