Goana după PETROL la Galaţi/ INVESTIŢII de milioane de euro

Goana după PETROL la Galaţi/ INVESTIŢII de milioane de euro
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Grupul OMV Petrom se pregăteşte să investească între 13 milioane de euro şi 205 milioane de euro în parcurile de exploatare din extravilanul comunei Independenţa, iar aceasta ar putea fi doar o etapă a dezvoltării, în zona noastră, a gigantului exploatator de petrol.

Deşi foarte puţin mediatizată, exploatarea ţiţeiului are o tradiţie de peste cinci decenii în judeţul Galaţi. Activitatea grupului OMV Petrom se va intensifica, în primă instanţă, în extravilanul comunei Independenţa, dar nu este exclusă o creştere a extragerilor nici din subsolul comunele Schela şi Slobozia Conachi.

Parte dintre gălăţeni sunt mulţumiţi de intensificarea activităţii extractive, dat fiind faptul că Petrom sponsorizează primăriile, construieşte drumuri, spaţii de joacă, terenuri de sport şi aşa mai departe, pe lângă impozitele pe care le achită autorităţilor locale. Financiar vorbind, deci, merită să ai sonde pe câmp. Există, însă, risc de poluare pentru apă, aer şi sol, aşa că, pe termen lung, e greu de prevăzut ce efecte vor avea aceste exploataţii - acum profitabile pentru toată lumea - asupra sănătăţii oamenilor din cele trei comune gălăţene şi din localităţile limitrofe.

Avem şi noi putere să decidem dacă alegem aerul curat sau banii cu parfum de petrol. Spre exemplu, ieri, la Schela, a avut loc o dezbatere publică, organizată de Agenţia pentru Protecţia Mediului Galaţi cu privire la efectele pe care le-ar avea instalarea sondelor din clusterul 1517, 1518 şi 1519, pe care Petrom doreşte să le monteze în extravilanul comunei Independenţa.

Ce planuri are gigantul industriei petroliere

Potrivit acordului-cadru din documentaţia aferentă invitaţiei de participare la licitaţia pentru prestarea serviciilor, postată de OMV Petrom pe SEAP, se fac pregătiri pentru foraje care să dureze între minim 319 zile cu nouă sonde şi maxim 2.000 de zile cu 100 de sonde, în zona Independenţa. Se vor face şi construcţii în extravilan.

Potrivit primarului Viorel Tărbuc, primăria nu are serviciu de urbanism, aşa că proiectarea acestora s-a făcut de către serviciile specializate ale Consiliului Judeţului. Primăria Independenţa doar a avizat aceste lucrări.

Ce spun primarii despre intenţiile Petrom

"Comuna ar putea beneficia de astfel de extinderi de activitate, în condiţiile în care Petrom plăteşte impozite către autoritatea locală", spune primarul comunei Independenţa, Viorel Tărbuc.

"Un ochi al autorităţii locale râde, pentru că mai vine un ban către buget, altul plânge, din cauză că nu ştim, de fapt, care vor fi efectele exploatărilor pe termen lung. Eu nu sunt avocatul celor de la Petrom. Pe de altă parte, dacă nu le dăm voie să foreze pe terenul Consiliului Local, se duc la proprietarii cu terenuri învecinate, iar efectele sunt aceleaşi, numai că bugetul local nu mai primeşte nimic, iar în comună nu se mai fac investiţii. Am avut, la mişcările de teren din vara trecută, comisie de la Bucureşti, cu specialişti reputaţi, care au confirmat că fenomenele nedorite - acele cutremure - nu sunt cauzate de exploatările de petrol care durează de circa 50 de ani în localitatea noastră”, ne-a declarat primarul comunei Schela, Maricel Petrea.

Primarul comunei Slobozia-Conachi, Ion Neculau, nu a putut fi contactat telefonic pentru a-şi exprima punctul de vedere.

Cu amănunte legate de creşterea planurilor de exploatare a ţiţeiului în judeţul nostru, vom reveni în ediţiile următoare.

CITEŞTE ŞI Încă cinci sonde OMV Petrom în judeţul Galaţi

Citit 8477 ori Ultima modificare Joi, 05 Iunie 2014 16:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.