De la sport la agricultură/ Valentin Nare face fitness... la solar (FOTO)
Foto: Valentin Marian Nare

De la sport la agricultură/ Valentin Nare face fitness... la solar (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Salarizarea din sistemul de învăţământ l-a împins pe Valentin Marian Nare să lase pasiunea pentru sport şi pedagogie şi să fructifice pământul primit de la părinţi. După şapte ani de profesorat, acesta a auzit de Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, a căutat o firmă de consultanţă, iar în 2012 a depus un proiect pe Măsura 112, pentru instalarea tinerilor fermieri. Astfel, a contractat o finanţare de 40.000 de euro pentru a-şi mări exploataţia agricolă de la 0,88 de hectare la 2,88 de hectare.

„Am plecat cu o suprafaţă de 0,55 de hectare, tot solarul şi 0,33 de hectare afară şi trebuie să mă extind cu 2 hectare de teren arabil la câmp. Prima tranşă a banilor a fost pentru întreţinerea exploataţiei agricole, de la sămânţă, folie, utilaje. Acum cultivăm roşii, castraveţi şi ardei, pe care îi vând în piaţa en-gros din Matca. Mai vând, de asemenea, în Oradea sau în Polonia”, explică tânărul fermier.

Acesta spune că nu a întâmpinat piedici în obţinerea banilor sau în derularea proiectului, în schimb important este să ai un plan de afaceri pe termen lung şi să te ţii de el. „Trebuie să ştii foarte bine ceea trebuie să faci, să nu să foloseşti banii în altceva decât cum este stipulat în proiect. Acest program este un imbold foarte mare”, a mai spus profesorul de sport devenit fermier.

 

 

Citit 3465 ori Ultima modificare Marți, 10 Iunie 2014 17:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.