Nea Vlaicu - un agricultor bine documentat. Gălăţeanul care a visat toată viaţa să-şi facă o FERMĂ

Nea Vlaicu - un agricultor bine documentat. Gălăţeanul care a visat toată viaţa să-şi facă o FERMĂ
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

 

"Oamenii ar trebui încurajaţi să muncească", crede omul, supărat pe ajutoarele de stat care stimulează lenea

În timp ce o mare parte dintre gălăţenii de la sate aleg să plece în străinătate, unii nu-şi pot lăsa pământul de izbelişte. Aleg, astfel, să-l muncească doar cu pasiune, cum făceau, pe timpuri, bunicii noştri. Despre puţinii oameni care rămân în sate, pentru a se bucura de bogăţia pământului, la televizor sau în ziare, se vorbeşte destul de puţin. Totuşi, nu este niciodată târziu să-i descoperi şi să te bucuri de ceea ce fac.

Într-o vizită la Cuca, am întâlnit un gălăţean modest, gospodar şi pasionat de tot ce înseamnă agricultură şi viticultură. Ne-a mărturisit cu sinceritate că i-a plăcut să se ocupe de aceste domenii încă din frageda tinereţe, iar acum vrea să-şi realizeze un mare vis. Mai exact, este vorba despre Vlad Alexandru, un producător agricol din comuna Cuca.

O mică afacere de suflet

În urmă cu mulţi ani, Vlad Alexandru a început să se ocupe cu agricultura la Cuca. A cultivat de toate, roşii, ceapă, pepeni. A avut chiar şi o asociaţie agricolă cu 320 de hectare, dar a fost desfiinţată, din cauza pagubelor provocate de secetă în anii 2000. Astăzi, îşi pune pe picioare o mică fermă de familie, având în jur de 35 de hectare de pământ.

„Fiul meu lucrează în străinătate şi vrea să se întoarcă aici, în ţară, la Cuca. Eu, fiind fermier adevărat, îmi doresc să fac o fermă pentru fiul meu. Este afacerea lui pentru viitor. Nu ne interesează să ne extindem foarte mult. Vrem doar o mică fermă de familie. Am obţinut o subvenţie pentru micul fermier şi am cumpărat pământ, seminţe, îngrăşăminte, motorină”, ne-a povestit Vlad Alexandru. 

Murele lui nea’ Vlaicu

L-am găsit pe Alexandru Vlad sau „nea’ Vlaicu”, cum îi spun oamenii din zonă, la intrarea în Cuca. Vindea pepeni şi mure şi nu aveai cum să nu te opreşti la chioşcul său improvizat, mai ales că mirosul îţi lăsa gura apă. Pe terenurile sale a plantat pepeni, în mare parte, vie cu struguri de masă şi mure.

„Vii cu struguri de masă nu mai sunt în zona noastră şi eu o am de trei ani. Pepeni plantez de mai mulţi ani. Până la Iaşi mă cunosc oamenii datorită pepenilor pe care îi cresc. Toţi spun: „Mă duc la nea’ Vlaicu să iau un pepene bun”. Murele le-am plantat anul trecut. S-au făcut frumoase şi destul de mari. Am cumpărat butaşi din comuna Dragomireşti, judeţul Dâmboviţa. M-am documentat foarte bine. Îmi place să fiu un fermier informat. Chiar dacă sunt în vârstă, butonez destul de bine Internetul”, ne-a mai spus interlocutorul.

„Din an în an, plouă tot mai puţin”

Vlad Alexandru nu se plânge niciodată din cauza volumului mare de muncă. Unica sa grijă este seceta care ne ameninţă şi în acest an. „Astăzi, am auzit la radio că abia acum se va face o şedinţă pentru a discuta despre măsurile ce urmează a fi luate în timp de secetă. Abia acum, domnule? Când deja e secetă? Cât a funcţionat sistemul de irigaţii m-am ocupat şi de legumicultură, au mers bine lucrurile. Am fost cel mai mare producător de ceapă din zonă. Acum, nu mai pot creşte legume, pentru că s-a furat tot de la sistemul de irigaţii şi, din an în an plouă, tot mai puţin”, a menţionat fermierul.

De când şi-a propus să realizeze această fermă, însă, este sigur că îşi va duce la bun sfârşit planul. „Aici, în câmp, este viaţa mea. Am visat mereu să fac o fermă. Cât am fost tânăr, n-am putut, pentru că nu aveam resursele necesare. Acum, dacă băiatul lucrează în afară, cu siguranţă o să-i fac o fermă frumoasă. Cred că oamenii ar trebui motivaţi să muncească. Mulţi profită de ajutoarele pe care le primesc de la stat. Nu-mi place când este încurajată lenea”, a concluzionat fermierul.        

Citit 10577 ori Ultima modificare Luni, 08 August 2016 18:47

7 comentarii

  • postat de eu
    Marți, 16 August 2016 10:15
    78.96.252.***
    cum sa incurajezi omul sa munceasca daca nul platesti//
    //???///????cu ani in urma erau ferme in badalan zilierii erau platiti bine daca va amintiti....multi munceau pina noaptea tirziu uneori dormeau la ferma pina si cei certati cu munca munceau....dar munca era platita..acum nuti piermiti sati platesti nici apa pe care o consumi ptru ca cei ce ne conduc sa poata trai in lux ,,,cum sa incurajam tineretul??/ce le ofera munca/??doi lei pe zi/?o piine si un ou/??dar apa/?etc//??/ usor de vorbit....
    1
    0
    Raportează
  • postat de Catavencu
    Duminică, 07 August 2016 22:16
    5.13.255.***
    35 de hectare nu prea e o asa mica ferma de familie, deci 35000mp e oleaca de teren, asa ca nea Vlaicule felicitari ca muncesti, felicitari ca vrei sa faci ceva, incearca sa iei cat mai multi bani de la guvern si europa.
    1
    7
    Raportează
  • postat de Mihai STROILAS
    Duminică, 07 August 2016 16:14
    92.82.217.***
    Surpriza...! Am gasit ,, cele doua cuvinte,, pentru un comentariu.

    Nu ma mai mir. Agricultori, si nu numai, ne multumim cu nimic sau cu foarte putin.Nea Vlaicu de la Cuca si dl Banaga motiveaza afirmatia mea si ma intristeaza.
    De curand, am fost la Conferinta de Raport si Alegeri a Asociatiei Inginerilor Hidrotehnisti din
    Romania al carei unul dintre vicepresedinti sunt. Iata ce a spus presedintele AIH din Franta, referitor la IRIGATIILE din Romania:,, voi , romanii aveti cele ma roditoare pamanturi din Europa, dar rezultatele voastre sunt mediocre pe ansamblu pentru ca voi mereu si mereu cersiti, nu negociati. De ce...? Ca sa furati putinul care vi se da normal, procedural de la UE. Sunteti preocupati sa fraudati fondurile mici care vi le acorda UE si sabotati folosirea irigarii pentru cantitate si calitate. Va multumiti cu bani fara munca, abandonati calitatea si cantitatea si sunteti sufocati de exporturile din tarile europene cu respect pentru agricultura. Va furati singuri caciula, cum se zice pe aici, la dv...,,. Ce dreptat,din pacate, avea francezul, prietenul nostru.
    S-au alocat si pentru judetul Galati fonduri apreciabile pentru modernizarea ploturilor de IRIGATII, dar, din pacate, multe au incaput pe mana unora cu interese ca cele expuse de francez. Calitatea si siguranta in exploatare era o cerinta de plan secund. Principalul lucru urmarit era cum sa se fure si sa se insele mai cu sarg unul pe celalalt- investitor, constructor, proiectant, verificator de proiecte, RTEL si chiar dirigentia de santier. Nu generalizez caci au fost si OAMENI SERIOSI car m-au convins, si pe mine, sa ma implic in seriozitatea lor. Dar, din pacate foarte, foarte putini.
    Citesc articolul si cele cateva comentarii, si realizez cat de subtiri sunt perceptiile noastre fata de o AGRICULTURA IRIGATA PERFORMANTA. Sunt trist. Nu ne dam seama ce oameni exceptionali: meseriasi, profesionisti, cu experienta, determinati ,, ce MANANCA IRIGATIILE pe PAINE,, trec pe langa noi, dar anonimi, si noi admiram prosteste atatia neghiobi, numai ca sunt impusi mitocaneste de politicieni nescrupulosi. Avem tineri, avem- inca mai avem- SPECIALISTI cu experienta buni PROFESIONISTI cat privesc IRIGATIILE de PERFORMANTA, dedicati meseriei lor, dar care sunt folositi mai curand de institutii internationale si de investitori straini seriosi, decat de cele/cei autohtone/i. Nici Guvernul, nici opozitia, dar nici agricultorii onesti si cu oarece cheag investitional, nu dau semne ca ar avea nevoie de ei, ca tin sa apeleze la priceperea lor, sa le foloseasca inteligenta, experienta si expertiza lor pe baza de respect reciproc nu pe TEPE mizere, golanesti si mitocanesti. Scena ,, desfasurarii,, acestei activitati ,, MODERNIZARI SISTEME de IRIGATII,, e plina, in schimb, de veleitari, inepti, diletanti fara rusine si frica de lege, de profitori marunti, deprinsi sa paraziteze acesta activitate, ACTIVITATEA de IRIGARE a CULTURILOR, a AGRICULTURII IRIGATE. N-au nevoie de de sfaturi, de specialisti seriosi ci de ,, ponturi,,, n-au nevoie de luciditate in IRIGATII, ci de fumul propriei vanitati pentru santaj.Functiile publice chia si cele din SENAT pentru AGRICULTURA nu sunt decat ocazii pentru promovarea intereselor personale, instrumente de facut bani. ,,Categoria,, e in cel mai bun caz, folosita pentru asezonare. E bine si asa...?! Dar eu astept sa vad oameni DETERMINATI, SPECIALISTI, PROFESIONISTI, ca Nea VLAICU, ca dl BANAGA sau ca dl RADULIAN chiar, nu doar in spatiul comentariilor, ci si in pozitie, sau macar determinati si in preajma implicarii si luarii deciziilor. Vaicareala, aruncarea vinei, improscarea cu noroi, tepele, inselatoria de moment NU REZOLVA PROBLEMELE IRIGATIILOR, A SECETEI.
    Nu-mi fac iluzia ca lucrul acesta se va intampla curand. Dar imi prinde bine sa stiu ca, la o adica, cum spuneam, oameni bine pregatiti profesional, SPECIALISTI, tineri si cei cu experienta, INVESTITORI determinati si seriosi capabili de RESPECT RECIPROC, exista si ca mai mult ca sigur, nu sunt singurii aici, la noi , la Galati si nici in tara.
    Un exemplu de succes care merita luat in seama: Modernizarea ploturilor de IRIGATII de la FOLTESTI, din Lunca Prutului, de la SMARDAN,din Campia COVURLUI sau BRANISTEA, din Lunca Siretului, investitii europene relizate de colective pricepute si determinate. Fonduri europene o sa mai fie, cat decurand. Dar este mare nevoie de multa, multa seriozitate si respect reciproc si egala responsabilitate- cum spune legea- pentru implementarea unor astfel de investitii pentru IRIGATII. Asa ca NEA VLAICULE este nevoie doar de implicare, organizare, determinare si respect reciproc pentru toti cei implicati in COMBATEREA SECETEI.
    Faptul ca asemenea oameni exista lasa loc pentru speranta. Si adauga proastei mele dispozitii- ivita de fiecare data cand este vorba de IRIGATII- o palida tenta de roz.
    0
    5
    Raportează
  • postat de De prin zona
    Sâmbătă, 06 August 2016 11:28
    94.167.5.***
    Ptr Gopo! Nenea Vlaicu a avut mereu banuti la teşcherea, doar ca a avut si visul de a-si face o ferma. Faptul ca baiatul lucreaza...afara... e inca un ajutor in plus. Cu patronul matale cred ca o sa-ti rezolvi problema tot singur. Hai sanatate!
    3
    5
    Raportează
  • postat de Raduiulian
    Sâmbătă, 06 August 2016 08:58
    81.12.150.***
    Nea Vlaicule, noi ne cunoastem, avem chef de treaba, asta ne este meseria.Dar la noi au disparut capii agriculturii si cu ei capii irigatiilor. Eu tot vorbesc ca nu poti face agricultura fara apa langa cultura sau langa plantatie. La Cuca nici strugurii de masa, nici murele si nici ceapa nu se face la infinit fara apa. Lipsa apei, in aceste zone, este faliment clar.Acolo la Cuca a fost o Statie de irigatii, 17 Rediu care a fost praduita. Dar nimeni nu s-a ocupat de ea sa fie pusa in functiune. Primariile de zona, NU, Camerile Agricole, NU, fermierii, nici atata,Directia Agricola cine, dormitul de Saghian, asta, doar pentru el si acolitii sai, pentru restul a distrus tot. Cine? Nanu Violeta, metalurg de meserie, sau Santioan, piscicultor oceanic, ori pustiul asta care este subprefect. Ce sa mai zic de Zamfir si caricatura asta de Barceanu capi cu minte putreda vreme indelungata la ANIF. Fara apa nene Vlaicule murim cu totii pe vremurile astea.Trebuie sa ne unim sa accesam si noi fonduri europene , dar mai intai trebuie sa scapam de pacostelile astea al;e agriculturii de la noi. Oamani bine pregatiti si tineri si altii cu experienta mai sunt in Galati care s-au scarbit si isi vad de alte treburi pe care le fac bine. Domnisoara Ruxandra cautati acesti specialisti si intervievatii, tineti de ei sa-si expuna parerile, ideile si faptele din experienta lor!
    0
    12
    Raportează
  • postat de gopo
    Sâmbătă, 06 August 2016 00:42
    86.127.74.***
    Nea Vlaicule, de ce baiatul matale lucreaza "afara", de ce nu lucreaza in Romania ? Asa ca tot spuneai ca esti suparat pe statul roman, ca nu incurajeaza cetatenii ! Eu am muncit de cand ma stiu la patron roman, in Romania si in afara de facturi, impozite, taxe si pregatire la copii nu am reusit sa platesc altceva din salariu, desi lucrez exact pe specialitate, am ajuns pana la doctorat in inginerie, imi cunosc bine meseria, cunosc programare, grafica asistata, management de proiect, engleza, franceza, rusa (toate certificate). De luna de miere n-am avut parte (nici bani), concedii nu am vazut de 20 de ani, nea Vlaicule ! Asa traiesc din munca, nea Vlaicule: munca pe branci , munca tot timpul si vad ca bani tot nu am. Afla nea Vlaicule ca ma fura patronul (nu-mi plateste noptile muncite extra-program), ma fura Apa Canal cand imi cere o gramada de bani pe apa (e mai ieftin sa fac fantana), ma fura Electrica, cand imi cere bani pe ce nu am consumat (abonament TV, radio si certificate verzi), ma fura GDF, cand imi ia pe gaz mai mult decat face (zice ca gazul are putere mare si in iarna nu putea duce centrala, se oprea), ma fura la internet (mi-a dublat abonamentul dupa ce RDS a cumparat compania locala), ma fura compania de telefonie mobila cu diverse "promotii", ma fura asigurarile (RCA) cand imi cer mii de lei pe an desi eu nu am avut accidente vreodata, ma fura Primaria cand imi ia bani pe ecarisaj desi am fost muscat de caine comunita nu o data, imi fura bani statul cu rovigneta, desi drumul pana la tara e prost si imi uzeaza bucsele si amortizoarele la masina si lista e lunga.... . Ai inteles nea Vlaicule de ce muncesc cinstit in Romania si nu am bani ? Fiindca oricat as munci si castiga,banii imi sunt furati. Si matale vii si spui ca daca imi pierd serviciul sau ma imbolnavesc, e corect sa nu mai am vreun ajutor, desi am platit pentru el (somaj, impozite). Sa traiesti nea Vlaicule, sa-ti dea Providenta dupa mintea si sufletul matale !
    6
    16
    Raportează
  • postat de Laurentia
    Sâmbătă, 06 August 2016 00:17
    151.58.50.***
    Bravo! Fiul poate sa fie mandru de un asa tata : gospodar si positiv.
    0
    9
    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.