Evaluaţi acest articol
(7 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

În perioada sărbătorilor de iarnă există o abundenţă de dulciuri în supermarketuri, spre bucuria celor mici. Totuşi, atunci când vine vorba de cumpărat, trebuie să fim atenţi la ce anume le permitem copiilor să consume, deoarece multe dulciuri conţin o cantitate impresionată de zahăr, dar şi de E-uri. 

Cu acest gând în minte, experţii Asociaţiei Pro Consumatori (APC) au demarat Campania Naţională de Informare şi Educare: "Să învăţăm să înţelegem eticheta!". Prin această acţiune, APC îşi propune să-i înveţe pe consumatori să înţeleagă eticheta produselor astfel încât aceştia să fie informaţi asupra a ceea ce cumpără.
Astfel, în cadrul campaniei, a fost demarat un studiu privind calitatea figurinelor din ciocolată. Studiul, demarat la sfârşitul lunii noiembrie, doreşte să promoveze un stil de viaţă sănătos, dar şi să tragă un semnal de alarmă în privinţa unor produse cu încărcătură chimică mare şi care prezintă un risc ridicat asupra sănătăţii copiilor. 
Studiul a fost realizat de către o echipă de experți ai APC, coordonați de către conf. univ. dr. Costel Stanciu. Ei au cumpărat 44 de sortimente de figurine de ciocolată care au fost atent analizate. 
În urma analizelor s-au identificat 25 aditivi alimentari, după cum urmează: E100, E120, E131, E132, E150d, E160a, E160c, E163, E171, E330, E322, E325, E414, E442, E500ii, E503ii, E470b, E472c, E475, E476, E492, E901, E903, E904 şi E1422.
Mai mult decât atât, la toate produsele analizate, cantitatea de zaharuri declarată de către producători depăşeşte cantitatea de 15 grame de zahăr per 100 grame de produs. 
Cantitatea de zahăr adăugat în sortimentele de figurine din ciocolată analizate variază între 8 și 19 lingurițe de zahăr per 100 grame produs, adică între 41,5 grame zahăr și 94,7 grame zahăr per 100 grame produs.  

Consumul excesiv de zahăr dăunează

Copiii sunt cei care consumă cele mai multe dulciuri şi de aceea trebuie să avem în vedere care sunt afecţiunile care pot fi cauzate de prezenţa unei cantităţi prea mari de zahăr în alimentaţie.
Osteoporoză, probleme cu asimilarea calciului, scăderea imunităţii, cancer de colon, gastrită, colită de fermentaţie, reumatism, scleroză, rinita, alergiile, anemia, astenia şi cardiopatiile sunt doar câteva dintre problemele cauzate de consumul excesiv de zahăr. 
Pe lângă toate acestea, cei mici mai pot avea probleme cu procesele de creştere, zahărul îngreunându-le semnificativ. Poate să apară rahitismul, precum şi fragilitatea osoasă, ori se poate declanşa pubertatea prematură. Copiii care consumă foarte mult zahăr au şi probleme de comportament şi se confruntă cu scăderea capacităţii de concentrare.













Citit 952 ori Ultima modificare Luni, 04 Decembrie 2017 19:30

Lasă un comentariu