* Într-un fel sau altul, managerii spitalelor gălăţene spun că vor reuşi să reziste până la finele anului * Ce va fi după aceea, nimeni nu ştie deocamdată *
Colegiul Medicilor din România a emis, zilele trecute, un comunicat prin care le cere autorităţilor să ia măsuri urgente de redresare a finanţării sistemului sanitar. Motivul - în multe dintre spitalele din România sunt pe sfârşite stocurile de medicamente şi materiale sanitare.
Potrivit Colegiului, este vorba, printre altele, de mai multe antibiotice de necesitate imediată, de soluţii perfuzabile, fire de sutură şi alte materiale sanitare de uz curent.
Un alt medicament a cărui lipsă începe să se simtă în spitalele din toată ţara este, se pare, oxitocinul - un produs folosit la inducerea şi menţinerea travaliului.
„Situaţia din Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi este comparabilă cu cea din celelalte spitale. Suntem în criză financiară şi ne descurcăm greu. Judecând după consumul istoric, încercăm să ne descurcăm până la finele anului”, a precizat managerul Spitalului Clinic de urgenţă Galaţi, dr. Călina Lazarovici.
La Maternitatea „Buna Vestire” am vorbit cu directorul medical dr. Liliana Docan.
„Noi încă mai avem stocuri, dar ele sunt pe terminate. Am primit de la farmacie informarea că sunt probleme la comenzile pentru medicamente absolut necesare”.
„Dar materialele şi medicamente pe care le avem în momentul de faţă ne vor mai ajunge pentru circa două săptămâni”, a precizat dr. Docan.
„Nu putem spune deocamdată că avem probleme. Cu economie maximă, reuşim să facem faţă. Nu ne lipsesc materialele sanitare, chiar dacă acolo unde a fost nevoie am făcut anumite reduceri absolut necesare”.
„Spre exemplu, dacă până acum foloseam două-trei produse cu aceeaşi utilitate, acum mai folosim doar unul. Sigur că fondurile pentru investigaţii paraclinice, cum ar fi cele radiologice, s-au terminat pentru luna în curs”.
„Aici lucrăm cu fondurile pe care le primim, iar după epuizare, persoana care solicită investigaţiile plăteşte. Dar pentru pacienţii internaţi nu se pune deocamdată problema să nu putem asigura materialele şi medicamentele necesare”, a declarat managerul Spitalului General Căi Ferate, dr. Gabriela Ionescu.
Managerul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii. Dr. Victoriţa Ştefănescu ne-a declarat că rezervele actuale de medicamente şi materiale sanitare vor ajunge până la finele anului.
Din nefericire, de multe ori cel care ajunge să sufere în urma crizei este tot gălăţeanul bolnav şi, adesea, prea sărac pentru a-şi putea permite să plătească din buzunar tratamente pentru care statul abia mai găseşte fonduri, de la o zi la alta.