„Educaţia”, un sindicat fără sediu

„Educaţia”, un sindicat fără sediu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Liderul unuia dintre sindicatele de la nivelul municipiului Galaţi susţine că inspectorul şcolar general “încearcă să scoată organizaţia de pe scena mişcării sindicale locale”.

Acuza vine din partea preşedintelui Sindicatului Liber “Educaţia”, Adrian Andrăşescu. Acesta a făcut, luni, o declaraţie de presă chiar în curtea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Galaţi.

Pentru ca situaţia să fie rezolvată amiabil, la ISJ Galaţi s-a deplasat şi secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Liviu Marian Pop, federaţie la care e afiliată “Educaţia”.

Reclamaţii

Liderul gălăţean Andrăşescu susţine că inspectorul şcolar general “a condiţionat-o pe directoarea Şcolii de Arte şi Meserii “P.P. Neveanu” (Şcoala specială pentru persoane cu deficienţe de auz) să nu ne acorde spaţiul necesar desfăşurării activităţii sindicale, în condiţiile în care sediul juridic se află în această instituţie”.

De asemenea, Andrăşescu mai reclamă că, deşi în septembrie de la şcoală i s-au repartizat, ca pensioar, patru ore la cumul, ulterior ISJ a decis ca orele să fie predate de un alt cadru didactic.

În acest context, sindicalistul acuză şi fraude la nivelul conducerii şcolii. Sindicalistul a povestit că, lunea trecută, conducerea de la “P.P. Neveanu” a chemat Poliţia pentru “a-l scoate abuziv din şcoala unde sindicatul are sediul juridic”.

Precizări şi explicaţii

Inspectorul şcolar general Doru Resmeriţă ne-a spus că a solicitat altor şcoli să pună la dispoziţie un spaţiu acestui sindicat, dar că decizia de a găzdui activitatea sindicală aparţine doar Consiliului de Administraţie al fiecărei instituţii de învăţământ.

Doru Resmeriţă a adăugat că, în cazul pensionarilor, ISJ nu a dat decizii pentru orele la cumul decât acolo unde nu era personal calificat care să le ţină.

„Dar domnul Andrăşescu a creat şi nişte conflicte la nivelul şcolii, solicitând conducerii să-şi prezinte demisia. Asta e de competenţa unui lider de sindicat?”, mai spune şeful şcolilor, adăugând că nu are niciuna dintre intenţiile de care este acuzat de sindicalist şi că se înţelege bine cu reprezentanţii tuturor sindicatelor gălăţene.

Directoarea Şcolii Speciale, Irina Petrea, declară că liderul “Educaţiei” nu i-a prezentat niciun document de închiriere sau de comodat pentru vreun spaţiu.

Referitor la incidentul de pe 9 noiembrie, aceasta spune că nu a considerat normal ca cineva care nu mai are ore la şcoală, fie el şi lider de sindicat, să controleze condica din cancelarie, un document şcolar. „Înainte de a apela 112 am sunat şi la ISJ, la jurist, şi am întrebat ce să fac”, explică directoarea.

Dacă iniţial, şcoala i-a dat cele patru ore, ISJ nu i-a dat acordul de a preda, iar acestea au fost preluate de un cadru didactic titular din şcoală, ne-a mai precizat conducerea.

Procesele, singura soluţie?

Adrian Andrăşescu reclamă că nu se cunoaşte Legea sindicatelor, care prevede că şcolile pot pune la dispoziţie gratuit, fără un contract încheiat între părţi, un spaţiu pentru activitatea sindicală. Acesta spune că nu ar accepta să se mute într-o şcoală unde nu are membri (sau are doar 1-2), aşa cum i s-a propus de la ISJ.

Sindicalistul declară că va deschide proces pentru incidentul din 9 noiembrie. De asemenea, intenţionează să reclame în justiţie şi că, în ciuda unei hotărâri a Consiliului de Administraţie al Şcolii Speciale, nu este lăsat să îşi desfăşoare activitatea la sediul unde sindicatul, care numără, conform liderului, 600 de membri, este înregistrat încă din 1991, de la înfiinţare.

Citit 2695 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.