„Să bem un ceai cald!” este o invitaţie pe care puţini găsi motive să o refuze, mai ales în sezonul rece. Din nefericire, foarte mulţi din români s-au obişnuit să bea ceaiuri fără se mai ţină cont de înscrisurile de pe etichetă, bucurându-se doar că efectele asupra organismului sunt mai blânde decât cele ale cafelei.
În realitate, şi ceaiurile pot face rău, mai ales în cazul în care cel care bea suferă de anumite boli cronice. În cazul lor, administrarea necontrolată de substanţe riscă să nu rămână lipsită de consecinţe.
Atenţie la conţinutul de cofeină!
Spre exemplu, atât ceaiul negru cât şi cel verde conţin cantităţi însemnate de cofeină, aşa că sunt contraindicate mai ales în cazul copiilor.
Mare grijă ar trebui să aibă, însă, şi unii dintre adulţi. Dacă unele persoane devin mai vesele şi mai active în urma administrării de cofeină, altele se plâng de stări anxioase şi de dureri de cap.
Avantajul este că cele mai multe persoane adulte au consumat măcar o dată în viaţă cafea, aşa că îşi cunosc, în mare, reacţia la cofeină. Inutil să mai spunem că este contraindicat consumul acestor ceaiuri înainte de culcare.
Supradozarea şi efectele ei
Coada calului (cunoscută şi ca barba ursului) este o plantă din care se prepară infuzii folosite în tratarea bolilor de inimă, a hipertensiunii şi a afecţiunilor rinichilor.
În cazul unui eventual supradozaj - consum execsiv sau infuzie prea concentrată - pot apărea suferinţe la nivelul rinichilor. De aceea, este indicat să cumpăraţi aceste plante gata pregătite pentru infuzie din farmacii sau magazine specializate, unde veţi primi şi instrucţiuni privind dozajul optim.
Se pare că ceaiul din flori de tei băut frecvent poate agrava suferinţele cardiace.
De asemenea, infuziile de coada şoricelului administrate în exces pot duce la apariţia unor erupţii cutanate, dar şi stări de ameţeală sau diaree.
Ceaiul de mentă este un bun anti-diareic. Din păcate, există şi persoane care îşi asigură o mare parte din necesarul de lichide bând acest ceai, în locul unei cantităţi suficiente de apă potabilă. Dacă perioada de timp în care se administrează ceaiul este îndelungată, poate apărea o constipaţie greu de combătut.
Ceaiul de pelin poate da chiar tulburări de natură psihică, atunci când nu este consumat într-o manieră responsabilă (fapt mai rar întâlnit, dat fiind gustul amar al infuziei).
Gabriel Kolbay (din surse on line)