Igienizările şi reparaţiile din şcolile gălăţene, cu forţe proprii

Igienizările şi reparaţiile din şcolile gălăţene, cu forţe proprii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Chiar dacă primesc salarii foarte mici, femeile de serviciu şi mecanicii sunt oamenii de bază când vine vorba de văruit şi reparaţii * „Achiziţionarea de mobilier pentru şcoli e un lux până în 2014”, spune supărată directoarea de la „Economic” *

Şi anul acesta, banii pentru igienizările şi reparaţiile din şcoli au venit cu ţârâita. În funcţie de probleme, de influenţa politică a directorilor sau de noroc, unele şcoli au fost avantajate, primind, numai pentru igienizări, chiar şi sume de 100.000 de lei. Altele însă au fost nevoite să se mulţumească doar cu 5.000 de lei.

Am discutat cu mai mulţi manageri care ne-au destăinuit că, după atâţia ani de criză, s-au obişnuit să-şi facă igienizările şi reparaţiile cu personalul din şcoli. Lucru bun, dacă ne gândim că înainte, prin angajarea acelor firme, se cheltuiau foarte mulţi bani, uneori pentru lucrări de mântuială.

Partea proastă din toată această afacere e că oamenii care văruiesc şi repară sunt cei care au cele mai mici salarii, femeile de serviciu şi mecanicii, iar unităţile de învăţământ nu au cum să-i plătească nici măcar din fonduri proprii.

„N-am primit niciun leu”

La Colegiul „Elena Doamna”, anul acesta nu s-au primit fonduri pentru reparaţii şi igienizări. Unul dintre motive ar fi că, anul trecut, această unitate de învăţământ a primit sume consistente prin intermediul unor programe europene.

„Este primul an când nu primim niciun leu. Ne-am descurcat cu fonduri extrabugetare. Ne-am luat măsuri din timp, am cumpărat materialele, iar femeile de serviciu au dat cu var. E jenant că tot la ele apelăm, mai ales că au nişte salarii de mizerie şi nu putem să le plătim din fonduri proprii pentru munca în plus”, ne-a declarat directoarea de la „Elena Doamna”, prof. Luminiţa Nichita.

Doar a şasea parte din necesar la „Sf. Maria”

Profesoara Mariana Arhiri, directoarea Grupului Şcolar „Sf. Maria” (FOTO), ne spune că nu a primit de la municipalitate decât 5.000 de lei pentru astfel de lucrări.

„Ne-ar fi trebuit măcar 30.000. Ne este foarte greu, dar nu avem ce face. Am igienizat doar toaletele şi intrarea elevilor. Restul trebuie să aştepte. De altfel, nu ştiu de ce liceul nostru a primit fonduri puţine în fiecare an. Am făcut numai igienizări pe bucăţi, dar să sperăm că e vorba doar de perioada de criză şi nu se vor obişnui aşa”, mai spune directoarea de la „Sf. Maria”.

„Îmi chem elevii cu scaunul de acasă?”

Nici la Colegiul Economic nu s-au primit fonduri suficiente. Cei 10.000 de lei au fost suficienţi doar pentru achiziţionarea materialelor. Restul s-a făcut cu forţe proprii. Femeile de serviciu s-au ocupat cu igienizarea, iar mecanicul cu reparatul băncilor şi scaunelor. Alta este însă problema care o frământă pe directoarea Marilena Râpă:

„Anul acesta am 13 clase în loc de 11. Nu am cerut eu suplimentarea de locuri. Cu spaţiul să spunem că o rezolvăm, găsim nişte săli de clasă. Dar ce fac eu, că nu am scaune pentru cei 60 de elevi!”

„Conform legislaţiei în vigoare, nu putem folosi bani de la buget pentru achiziţionare de mobilier. În opinia guvernanţilor, scaunele pentru toţi elevii mei sunt un lux până în 2014. Ce fac? Îmi chem elevii cu scaunul de acasă?”, se întreabă retoric directoarea de la Economic.

Sponsorizări de la părinţi

Directorul de la Colegiul Tehnic „Traian”, Gabriel Gogoncea, ne-a spus că nici nu şi-a pus problema să mai facă igienizarea prin alte firme:

„Ne-am descurcat şi ne descurcăm cu forţe proprii. De ce să stăm la cheremul unor firme care nu-şi fac lucrările la timp sau înghit o grămadă de bani pentru treaba făcută de mântuială?”.  Din lista pe care am primit-o de la ISJ, reiese însă că la „Traian” s-au alocat zero lei la igienizări şi investiţii. La fel şi la Şcoala Nr. 29, „Sf. Ana”.

La Şcoala Nr. 9, părinţii au acceptat să sponsorizeze văruitul claselor, astfel încât banii primiţi de la Primărie să poată fi folosiţi pentru geamuri termopan. Unitatea are lemnăria veche de la înfiinţarea şcolii, iar iarna, din cauza găurilor dintre ziduri şi ferestre, este frig în clase.

Şcoala a câştigat finanţare europeană pentru reparaţii capitale, dar nu se ştie de ce banii nu au venit nici până acum pentru începerea lucrărilor.

„Ne descurcăm cum putem. Dar şcolile vor fi pregătite pentru începutul anului şcolar”, spune inspectorul general Doruleţ Resmeriţă.

Din situaţia pe care acesta ne-a pus-o la dispoziţie, reiese că anul acesta Primăria a alocat pentru igienizare şi reparaţii doar 2,5 milioane de lei.

Doar 4 milioane de lei pentru investiţii, de la Primărie

Primăria a alocat pentru şcoli doar puţin peste 4 milioane de lei la capitolul investiţii. Banii cei mai mulţi au mers la „Racoviţă” - 400.000 de lei, CNVA  şi „Elena Doamna” - câte  500.000 de lei, Seminarul Teologic - 800.000 de lei şi Grădiniţa „Cristal” - 795.000 de lei.

Citit 930 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.