Bebeluşi fără mame, de Crăciun

Bebeluşi fără mame, de Crăciun
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Zeci de gălăţence au vrut să-şi abandoneze nou-născuţii, în acest an * Pe cele mai multe, medicii le-au convins să renunţe la gestul extrem * Inimile a două dintre ele n-au putut însă fi înmuiate, iar doi bebeluşi au fost abandonaţi în maternităţile din oraş * Cu ajutorul medicilor, al Bisericii şi al Direcţiei pentru Protecţia Copilului, cei doi ar putea fi reintegraţi * Lungul drum al celor mici către o nouă familie *

În primele 11 luni ale anului s-au născut, în întreg judeţul, peste 4.000 de bebeluşi. Peste doar câteva zile, cei mai mulţi dintre ei îşi vor trăi primul Crăciun, înconjuraţi de dragostea familiei.

Nu va fi, însă, şi cazul celor doi copii care au fost abandonaţi în maternităţile din oraş de mamele care abia îi aduseseră pe lume. Unul dintre cazurile de abandon s-a înregistrat la Maternitatea „Buna Vestire”, iar celălalt la Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi.

În paralel, la Spitalul Orăşenesc din Târgu Bujor nicio mamă nu s-a întors acasă fără nou-născutul ei, susţine medicul pediatru dr. Rodica Ghimpu.

Nu pentru că n-ar fi existat gravide care au trecut pragul acestei maternităţii cu ideea de a-şi abandona copilul acolo, imediat după naştere, ci pentru că atunci când au fugit, încercând să o facă, Poliţia le-a găsit imediat şi le-a adus înapoi.

„Nici nu ştiţi ce repede le găsesc poliţiştii. Cum anunţăm fuga mamei, cum o aduc înapoi. De pe drum, din staţia de maxi-taxi, de peste tot …” ne explică dr. Ghimpu.

Drept e că şi secţia de la Târgu Bujor este mult mai mică, înregistrând circa 300 de naşteri anual, faţă de aproximativ 2.500 la Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi şi peste 1.300 la „Buna Vestire”.  

Statistic, putem spune, deci, că cifrele legate de abandon în maternităţi, în  2009, sunt mici. Dar dacă ne gândim că fiecare destin contează şi că doi bebeluşi sunt nevoiţi să treacă de prima iarnă din viaţa lor fără să aibă parte de căldura dragostei materne, statisticile nu mai au deloc darul de a ne bucura.

Unde mai punem că şi în maternităţile din oraş au fost alte zeci de gravide care s-au internat hotărâte să-şi abandoneze copiii. Din fericire, li s-au mai înmuiat inimile, iar după cele câteva zile de spitalizare, nici nu s-au mai gândit să se întoarcă acasă fără cel mic. 

După ce îşi ţin copilul în braţe, se răzgândesc!

Dintre toate proaspetele mame care au născut la „Buna Vestire”,  una singură nu a putut fi înduplecată de cadrele medicale să îşi ia acasă băiatul pe care îl adusese de curând pe lume.

Pe celelalte 12-13 care se gândeau la abandon le-a convins echipa coordonată de dr. Maria Sandu, şeful secţiei de Nou-născuţi, că a renunţa la copil este o greşeală de pe urma cărei toată lumea vor avea de suferit.  Mai multe detalii ne-a oferit asistentul Constanţa Apostol.

„Avem şi noi, bineînţeles, tehnicile noastre de a le convinge pe mame să nu mai renunţe la copil. Imediat după naştere le dăm copilul, pe care-l ţin în braţe şi-l alăptează. Se creează astfel legătura dintre mamă şi copil, iar despărţirea nu mai este aşa de uşoară”.

„Am avut, în acest an, 13-14 gravide în această situaţie. Multe dintre ele sunt minore. Unora dintre ele le spunem: «Şi ce dacă o să naşti? Nu faci decât ceea ce e normal să facă orice femeie: un copil! Gândeşte-te câte femei urmează tratamente îndelungate numai ca să poată rămâne însărcinate!». Oricum, în cazul lor avem o colaborare fructuoasă cu Centrul Maternal, atunci când ele au nevoie de aşa ceva.”

„De multe ori, ne spune psihologul Mihaela Pentiuc de la „Buna Vestire”, gravidele minore  vin hotărâte să-şi abandoneze copilul pentru că părinţii lor nu vor să le primească acasă şi nici nu vor să audă de bebeluş”.

„Totuşi, de multe ori, după ce îl văd şi îl ţin în braţe, nu se mai despart de cel mic. Am avut o gravidă într-o astfel de situaţie, iar când ne-am întâlnit cu ea pe stradă, după mai multă vreme, ne-a spus: «Ştiţi că tata nu voia să audă de copilul meu? Credeţi că acum i-l mai poate lua cineva din braţe? Doar e nepotul lui bunicu’!»”.

„Am avut, însă, şi un caz al unei mame cu educaţie peste medie care, după ce a născut, a spus că nu poate lua copilul acasă. A venit însă tatăl care foarte calm ne-a zis să nu o luăm în seamă pe femeie pentru că abia a născut şi că nu există nici un dubiu că acel copil va merge acasă, împreună cu el şi cu mama.

Ulterior s-a răzgândit şi femeia, iar bebeluşul a rămas în familie”, completează Constanţa Apostol.  

Ce se întâmplă când mama fuge?

Din nefericire, sunt şi gravide care vin la maternitate fără buletin şi dau date false privind propria identitate, iar după naştere fug şi îşi lasă copilul în spital.

Atunci medicii anunţă Direcţia Judeţeană pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi şi Poliţia. Ambele instituţii încearcă, în continuare, să le găsească pe mame şi să le aducă înapoi lângă patul nou-născutului sau să identifice alte rude ale copilului.

Mai multe ne-a spus purtătorul de cuvânt al Direcţiei Judeţeană pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi, Tania Calcan: „Într-o astfel de situaţie, împreună cu Poliţia, încercăm să îi identificăm familia copilului. Dacă o găsim, încercăm să îl reintegrăm în familia mamei sau a tatălui, după caz şi dacă situaţia o permite”.

„Dacă nu îi identificăm părinţii sau nu poate fi reintegrat, copilul ajunge, temporar, în grija unui asistent maternal şi se demarează procedurile în urma cărora el devine un copil adoptabil. Dar aceste proceduri sunt de durată”.

Bebeluş lăsat la Spitalul Judeţean

Şeful secţiei de Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, dr. Geta Mitrea, ne-a spus că şi aici a rămas tot un singur copil de care mama a fugit, în anul care stă să se încheie.

„Au fost mai multe gravide care s-au răzgândit. Avem, bineînţeles şi mame, în special din mediul rural, care ne spun de când ajung la noi că nu pot ţine copilul”.

„Este vorba în special despre mamele nelegitime (necăsătorite sau cu copii din relaţii extraconjugale sau cele care nu ştiu cu cine au făcut copilul), despre cele foarte sărace care mai au copii şi despre gravidele minore” ne-a declarat dr. Mitrea.

„Am avut un caz în care mama a fugit. Există şi situaţii în care mama şi copilul rămân aici chiar şi o lună, două, până se găseşte o soluţie – integrare în familie sau asistent maternal. Anul ăsta am avut şase mame în această situaţie”, a mai precizat şeful secţiei Neonatologie.  

Cine alege numele copiilor fără mamă?

De cele mai multe ori, medicii şi asistentele medicale din maternitate aleg numele copilului pe care mama nu a vrut să îl ia acasă. Un cuvânt greu în această privinţă îl are şi preotul care săvârşeşte botezul. 

„Pe copiii lăsaţi de mamele fugare în maternitate îi botezăm noi, ne spune asistentul Constanţa Apostol. Uneori, mama ne spune ce nume şi-ar dori să aibă copilul, înainte de naştere sau după, în puţinul timp pe care îl petrece aici înainte să fugă. Dacă nu o face, alegem numele şi îi botezăm cu ajutorul părintelui de la biserica de aici de lângă noi, «Sfinţii Împăraţi»”, ne spune Constanţa Apostol.

„Numele copiilor abandonaţi le alegem şi în funcţie de perioada în care s-au născut, mai ales dacă evenimentul se produce în preajma vreunei  sărbători religioase, ne explică dr. Geta Mitrea. Ne ajută părintele de la biserica noastră, a spitalului”.   

O greşeală enormă, indiferent de motive

Multe dintre mamele care fug şi îşi lasă copiii în maternităţi se gândesc că astfel bebeluşul va fi adoptat de o familie bogată şi va avea o viaţă mai bună – lucru neadevărat, în multe dintre situaţii.

Indiferent dacă un copil este sau nu născut dintr-o relaţie legitimă, dacă are o familie bogată sau săracă, bolnavă sau sănătoasă, abandonul nu este niciodată justificat.

Destinul copilului este perturbat, iar viaţa mamei (indiferent cât de needucată sau lipsită de sensibilitate este aceasta) va rămâne definitiv golită de o parte din sensul ei.

Peste 30 de mame minore, numai în acest an

„De serviciile oferite prin intermediul Centrului maternal (Asociaţia Nova 2002) au beneficiat, în acest an, circa 30 de mame minore. Este o cifră foarte mare. Potrivit legii, ele pot rămâne aici pentru o perioadă cuprinsă între 3 şi 12 luni. Unele  sunt reintegrate în familie, dar procentul lor este unul destul de mic. Mai ales dacă sunt eleve, mamele preferă să renunţe la copil, caz în care se recurge la găsirea unui asistent maternal sau la încredinţarea spre adopţie”, ne-a spus psihologul  Asociaţiei  Nova 2002, Marlena Ciornenschi.

Citit 2824 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.