Directorii preferă şi orele cu elevii

Directorii preferă şi orele cu elevii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Directorii de şcoli consideră că nu le-ar fi practic imposibil să ţină mai multe ore la clase, aşa cum le propune ministerul, pentru a reduce posturile în învăţământ. Totuşi, cadrele didactice cred că una dintre responsabilităţi, fie cea de la clasă, fie cea de la conducere, ar putea avea de suferit.

În funcţie de numărul de elevi din instituţia de învăţământ, directorii au o obligaţie de normă cuprinsă între 4 şi 6 ore. Directorii adjuncţi trebuie să aibă obligatoriu jumătate de normă, adică 9 ore săptămânal.

Ministerul a propus ca profesorii de la conducerea instituţiilor de învăţământ să aibă şi 12 ore săptămânal.

Momentan, majoritatea directorilor predau peste obligaţia normei. Ca exemplu, directoarea Şcolii Gimnaziale nr. 29 ajunge deja la 10 ore săptămânal, din care şase ore ca normă obligatorie, iar restul de 4 ca ore suplimentare, plătite ca atare.

Dacă le va include în norma obligatorie, ministerul va face economie la plata orelor suplimentare.

Maria Moraru, directoarea altei şcoli gimnaziale din Galaţi, Nr. 2, consideră, însă, că doar un director cu experienţă poate face faţă cu brio şi activităţii intense de la clasă şi hârţogăraiei care trebuie întocmită.

„Dar, dacă vor fi foarte multe ore,  acesta va pierde din vedere probleme legate de management. Sau, dacă nu, prestaţia sa didactică va avea de suferit. Personal, dacă aş avea de ales, aş alege catedra, nu funcţia”, mai spune doamna Moraru, cu 12 ani vechime în această funcţie.

Directoarea Liceului Teoretic „Emil Racoviţă” a pus aceeaşi problemă: „O situaţie neprevăzută care necesită intervenţia directorului poate apărea oricând, iar atunci ce faci, renunţi la oră?”

De la zero la 12 ore la clasă

Maria Chiru, director adjunct al Colegiului Economic „Virgil Madgearu”, spune că, dacă propunerea ministerului va rămâne în picioare, profesorii care ocupă această funcţie nu vor simţi foarte mult schimbarea.

„Oricum directorii adjuncţi aveau 9 ore săptămânal şi mai puţine responsabilităţi în conducere. Cei mai afectaţi vor fi, se pare, directorii şcolilor din judeţele unde s-a pilotat descentralizarea şi care nu mai aveau deloc ore la catedră. Dar nu e cazul Galaţiului”. 

În contextul extinderii descentralizării financiare în învăţământ, managerii şcolilor ar trebui, conform proiectului-pilot, să fie total degrevaţi de predare, pentru că responsabilităţile administrative sunt mai mari. Situaţia va sta, se pare, tocmai invers.

Cristina S. Carp

Foto: Bogdan Codrescu

Citit 1224 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.