Drepturile şi obligaţiile asiguraţilor

Drepturile şi obligaţiile asiguraţilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nu de puţine ori, gălăţenii care plătesc asigurări de sănătate au îndoieli cu privire la drepturile care le sunt conferite în urma dobândirii sau păstrării calităţii de asigurat. Tocmai de aceea, revenim cu precizări pe această temă.

Vă putem spune că un gălăţean care plăteşte asigurare de sănătate are dreptul la asistenţă medicală din partea medicului de familie, pe care are dreptul să şi-l aleagă.

Un asigurat poate renunţa la serviciile unui medic de familie şi se poate înscrie pe listele altuia numai după 3 luni.

De asemenea, asiguratul are dreptul la asistenţă medicală gratuită din partea medicilor specialişti, în ambulatoriile de specialitate.

Odată primită trimiterea din partea medicului de familie, pacientul are dreptul să îşi aleagă şi medicul specialist cărui doreşte să îi solicite un consult.

E drept că, din pricina numărului relativ mic de medici şi a mulţimii de pacienţi, un astfel de consult de specialitate se poate lăsa uneori aşteptat, lucru grav mai ales dacă starea de sănătatea a pacientului reprezintă o urgenţă medicală.

Asiguratului i se acordă şi: asistenţă stomatologică, asistenţă medicală spitalicească, servicii medicale de reabilitare, asistenţă medicală pre, intra şi post natală, dar şi îngrijiri medicale la domiciliul.

Trebuie, totuşi, să recunoaştem: indiferent de ceea ce spune însă legea, complexitatea serviciului medical asigurat gratuit depinde în bună măsură şi de starea financiară a sistemul sanitar dintr-un anumit moment.

Degeaba spune legea că pacientul asigurat are dreptul la o gratuitate sau alta, dacă bugetul instituţiei medicale care trebuie să îl asigure nu poate suporta respectivul serviciu.

Merită însă remarcat un fapt: drepturile sunt valabile în cazul tuturor asiguraţilor, indiferent de sex sau de vârstă. Abordările de tipul „Sunt bătrân, nu se mai uită nimeni la mine”, relativ des întâlnite în cazul pacienţilor, sunt  greşite.

Chiar şi la vârste foarte înaintate, sau poate mai ales în aceste situaţii, pacienţii au dreptul la asistenţă medicală.

Nu în ultimul rând, toţi asiguraţii au dreptul să fie informaţi cu privire la modul de funcţionare a sistemului asigurărilor medicale de sănătate.

Obligaţii puţine, dar fixe

Printre primele obligaţii ale asiguratului se numără, bineînţeles, achitarea contribuţiei lunare, direct sau indirect, către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Neplata poate atrage după sine pierderea calităţii de asigurat.

Apoi, pentru a beneficia de servicii medicale, pacientul trebuie să se înscrie pe lista unui (singur) medic de familie.

Totodată, pacientul trebuie să urmeze atât indicaţiile medicului de familie, cât şi pe cele ale medicului care îi acordă consult de specialitate, pentru a se asigura că în cazul său strategiile terapeutice acordate în limitele legii dau rezultatul scontat.

Citit 1151 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.