Liceele îşi vor alege singure elevii

Liceele îşi vor alege singure elevii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Unităţile fără concurenţă ar putea cere doar portofoliul elevului * Liceele unde numărul candidaţilor îl depăşeşte pe cel al locurilor pot organiza o probă de competenţe *

Deşi Daniel Funeriu nu a făcut deocamdată public proiectul noii legi a învăţământului, reprezentanţi ai ministerului Educaţiei au afirmat că printre modificările propuse se numără şi schimbarea modului în care elevii vor fi admişi la liceu.

Se pare că actualul ministru vrea să renunţe la repartiţia computerizată şi să reintroducă admiterea la liceu, organizată de fiecare unitate în parte.

Conform declaraţiilor consilierului ministrului Educaţiei, admiterea ar urma să se facă în baza unui portofoliu al elevului, alături de care vor conta notele obţinute în anii de gimnaziu, dar şi evaluările competenţelor la diferite discipline.

„Astfel, selecţia se va face pe baza unui istoric complet al elevului şi nu numai în funcţie de notele acestuia”, a precizat consilierul ministrului, Melania Mandas Vergu.

La liceele unde numărul candidaţilor va fi mai mic sau egal cu cel al locurilor, admiterea se poate desfăşura numai pe baza depunerii dosarului elevului.

Cele unde numărul candidaţilor este mai mare, vor putea organiza admitere, putând decide care sunt testele de competenţe la care vor fi supuşi elevii.

Reprezentanţii ministerului susţin că nu se grăbesc să dea publicităţii datele despre aceste schimbări, deoarece ele nu urmează să fie implementate de anul acesta şi, probabil, nici de anul viitor.

7 modificări în 10 ani

Nu mai este o noutate faptul că fiecare ministru care a venit la cârma Educaţiei a ţinut să schimbe ceva în legătură cu admiterea la liceu. Chiar şi variantele propuse acum de Funeriu au mai fost experimentate în altă perioadă. În 1999, s-a renunţat la admiterea tip examen naţional şi s-a introdus un test organizat de fiecare liceu în parte.

Cum au planat suspiciuni de fraudă, în anul următor, în 2000, a fost introdus examenul de capacitate şi a urmat ceea ce candidaţii de atunci au numit „dosariada”. Elevii şi părinţii au făcut maraton cu dosarele în mână, între mai multe licee, la ora închiderii admiterii, pentru a-şi putea depune candidatura în funcţie de ultima medie a ultimului admis.

Pentru că procedura a fost complicată şi mai mult decât stresantă, în anul următor s-a introdus o variantă ceva mai bună, admiterea computerizată, pe baza mediilor de absolvire şi a notelor de la capacitate.

Dar deşi procedeul a rămas acelaşi până anul acesta, admiterea a suferit totuşi modificări. Capacitatea s-a transformat în teze cu subiect unic, apoi în teste naţionale. Ponderea acestui examen de finalizare a studiilor gimnaziale a variat de la 75 la sută la 50 la sută în prezent.

După cum se vede, aproape toţi cei care au ajuns în jilţul de ministru al Educaţiei au ţinut să-şi pună amprenta asupra admiterii la liceu, care de-a lungul timpului a început să semene cu un cameleon.

Comentariu foto: Alt ministru al Educaţiei, altă admitere la liceu

Citit 1037 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.