Zece amendamente la Legea Educaţiei Naţionale

Zece amendamente la Legea Educaţiei Naţionale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Decalogul studenţilor *

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) solicită zece schimbări la noul proiect de Lege a Educaţiei Naţionale, printre care reprezentativitatea clară a lor cu minimum 25 la sută în toate procesele decizionale şi subvenţii indexate anual cu inflaţia pentru cămine-cantine.

Membrii ANOSR, printre care şi Liga Studenţilor Gălăţeni, au elaborat, în urma consultărilor, un decalog cu propuneri pentru proiectul Legii Educaţiei Naţionale.

Prima cerere ar fi stipularea clară că studenţii participă şi sunt reprezentaţi în toate procesele decizionale cu un procent de minimum 25 la sută şi sunt reprezentaţi în toate comisiile şi consiliile din universitate (de exemplu, comisia de etică, consiliul de administraţie al universităţii, biroul consiliu/senat).

Aceştia mai vor crearea unui Oficiu naţional de combatere a corupţiei şi abuzurilor în educaţie; flexibilitatea traseului educaţional, adică o treime din creditele aferente unui program de studiu să poată fi folosite de student pentru a contracta materii opţionale, liber alese din universitate; o mai bună legiferare a mobilităţilor interne, adică accesul să se facă pe baza acceptului universităţii la care îşi doreşte să studieze studentul. Aceasta se completeză prin prevederi ale Cartelor universitare.

Căminele, unităţi non-profit

Căminele trebuie să devină unităţi non-profit şi nu afaceri ale universităţilor, mai cer studenţii. ANOSR consideră că evaluarea de către studenţi a prestaţiei cadrelor didactice ar trebui să fie obligatorie.

Rezultatele evaluărilor trebuie să fie informaţii publice şi să reprezinte minimum 25 la sută în evaluarea finală a cadrelor didactice, mai spun aceştia.

Reglementări cu privire la statutul şi drepturile etnicilor români din străinătate, în special ale celor din Republica Moldova şi Ucraina, gratuitatea serviciilor medicale, de consiliere şi orientare profesională, definirea clară a învăţământului de la distanţă, cu frecvenţă redusă, fără frecvenţă, seral şi introducerea formei on-line, completată de elemente care ţin de asigurarea calităţii, reprezintă alte propuneri ale studenţilor.

„Apreciem, totodată, că toate regulamentele cu privire la activitatea studenţilor, programele de studii şi examenele finale să se aprobe cu cel puţin şase luni înaintea sfârşitului anului universitar, iar contractele de studiu să nu se modifice în timpul unui an universitar (pentru a evita creşterea taxelor)", se mai arată în comunicat.

Studenţii vor dreptul de a contesta notele

De asemenea, dreptul studenţilor de a-şi contesta în instanţe de judecată rezultatele examinărilor trebuie inclus în textul legii, acesta fiind un drept constituţional, mai spun reprezentanţii ANOSR.

Alianţa solicită în continuare prelungirea cu minimum două săptămâni a perioadei de dezbatere publică a proiectului Legii Esucaţiei, tocmai pentru a putea afla viziunea societăţii implicate activ.

Citit 593 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.