Generaţia Funeriu nu mai vrea la liceu

Generaţia Funeriu nu mai vrea la liceu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sezonul pregătirilor pentru admiterea în clasa a IX-a a început oficial, ieri dimineaţă, odată cu deschiderea tradiţionalului Târg de Oferte Educaţionale, în holul Universităţii „Dunărea de Jos”.

Deşi profesorii sunt încă în febra protestelor, iar pe elevii de clasa a VIII-a îi aşteaptă în luna mai noul tip de evaluare naţională, prima zi a târgului a fost la fel de animată ca în alţi ani.

Aflate în proiectul noii legi a Educaţiei, trecerea clasei a IX-a la gimnaziu şi învăţământ obligatoriu până la sfârşitul gimnaziului sunt încă idei abstracte. Şi oricum nu îi va mai afecta pe absolvenţii din acest an.

Totuşi, din studiile psihologilor şcolari, elevii gălăţeni se gândesc din ce în ce mai puţin să urmeze un liceu.

Gimnaziul, ultima frontieră?

Absolvenţii din 2010 pot alege din cele 6.000 de locuri disponibile pentru clasa a IX-a, la filierele teoretică, tehnologică sau vocaţională.

Simţitor mai puţine decât în anii anteriori, numărul locurilor reflectă tendinţa de scădere a populaţiei şcolare, explică responsabilii Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE).

Mai îngrijorător pentru licee este însă faptul că elevii de clasa a VIII-a se gândesc din ce în ce mai puţin să îşi continue studiile la liceu.

„Dacă, la începutul anilor 2000, peste 90 la sută dintre ei îşi doreau să meargă la liceu, în timp, datele s-au modificat. Conform cercetării din acest an, doar 66 la sută dintre elevii gălăţeni de clasele a VIII-a au răspuns astfel”.

„Alţi 16 la sută dintre ei vor la liceu, dar vor să lucreze în acelaşi timp, fiind greu de crezut că vor reuşi să le facă pe amândouă. 7 la sută vor să continue studiile doar până în clasa a X-a, iar 1 la sută nu mai vin la şcoală”.

„Aceste rezultate sunt chiar un argument pentru includerea clasei a IX-a la gimnaziu (cum se prevede în proiectul legii propus de ministrul Daniel Funeriu, n.r.)”, a spus directoarea CJRAE, Diana Bulai, citând cifrele unui studiu realizat pe aproximativ 2.000 de elevi din ultimul an de şcoală generală.

Psihologii nu au identificat prin studiu şi cauzele acestei tendinţe, dar Diana Bulai a explicat că, probabil, tinerii nu mai văd în acest tip de educaţie un factor de reuşită  în viaţă şi de integrare socială.

Oferta liceelor

Ca să atragă şi aşa puţinii elevi hotărâţi să meargă mai departe, liceele apelează la tot arsenalul de care dispun. Asta mai ales că, mai nou, instituţiile de învăţământ sunt finanţate în funcţie de numărul de şcolarizaţi.

„Încercăm să îi atragem cu baza materială din şcoală şi vorbindu-le de pregătirea profesorilor. Apoi prin varietatea profilurilor şi prin activităţile din afara orelor de curs”, ne-a spus consilierul educativ de la Grupul Şcolar Industrial de Marină, Camelia Ion.

Aleg până culeg

De cealaltă parte, elevii aleg cu gândul la jobul preferat, lăsând deoparte cerinţele pieţei de muncă. Eduard Brăescu, de la Şcoala nr. 12, care vrea să se facă avocat, selectase numai liceele cu profil Ştiinţe sociale.

La rândul său, mama unui copil de la Şcoala 10 ne-a spus: „Adrian se îndreaptă spre informatică, dar am strâns informaţii de la toate liceele şi vom alege un domeniu care să-i dea posibilitatea să se formeze la o facultate în Galaţi”.

„Îmi pare bine că mi-am făcut timp să vin la târg, pentru că discut direct cu cei din licee şi aflu informaţii actualizate - de exemplu, nu ştiam că mai există şcoli particulare”.

Deja studente, câteva boboace de la „Dunărea de Jos” consideră că liceul le-a format mai degrabă cultura generală, nu specializarea.

Psihologii şcolari îi sfătuiesc şi ei pe elevi să ţină cont de stilul de viaţă pe care vor să-l adopte, dar şi de eventualitatea că nu vor avea acelaşi loc de muncă până la sfârşitul vieţii.

Admitere computerizată

Elevii şi părinţii trebuie să mai ştie că Ministerul Educaţiei va publica în curând şi broşura cu locurile la licee şi cu informaţiile necesare completării opţiunilor pentru admiterea computerizată.

Şi în acest an, elevii vor intra la liceu pe baza notelor din cei patru ani de gimnaziu şi de la testările din clasele a VII-a şi a VIII-a.

Standurile liceelor pot fi vizitate şi astăzi, 15 aprilie, până la ora 16, la Universitate.

Vineri, echipele liceelor vor prezenta, la Casa de Cultură a Sindicatelor, un Marş al Meseriilor, prin care CJRAE marchează a zecea ediţie a Târgului de Oferte Educaţionale.

Locuri pentru clasa a IX-a

* Teoretic: 1800 locuri

-    18 clase profil uman

-    42 de clase profil real

* Tehnologic: 3940 locuri

-    73 de clase profil tehnic

-    39 de clase profil servicii

-    20 de clase profil resurse naturale şi protecţia mediului

* Vocaţional: 240 de locuri

-    3 clase profil sportiv

-    2 clase profil teologic

-    câte o clasă la profilurile muzică, arte vizuale şi pedagogie

Citit 1442 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.