Catalogul şcolii se mută pe internet

Catalogul şcolii se mută pe internet
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Au trecut vremurile când elevii plastografiau semnătura mamei în carnetul cu note. Sau cele când un cinci devenea un opt mai chircit.

Părinţii ocupaţi cu serviciul, dar preocupaţi şi de ultimele aventuri şcolare ale copilului lor, au un aliat de nădejde în performanţele internetului.

Catalogul online, consultat pe calculatorul din biroul mamei sau pe laptopul personal al tatălui, este sau, în orice caz, poate deveni sperietoarea şcolarilor.

Iniţiativa părinţilor

Deşi, de regulă, copiii sunt cei care stau în faţa calculatorului, ei vor trebui să facă schimb cu părinţi. Iniţiativa consultării rapide a notelor odraslei lor a venit chiar din partea părinţilor.

Aşa s-a întâmplat şi la Şcoala 43 „Dan Barbilian” din Galaţi, unde sistemul este pe cale să se extindă la toate clasele.

De câteva săptămâni, familiile elevilor de clasele I, a II-a şi a V-a au acces la cataloage virtuale.

Părinţii au un cont şi o parolă pe siteul oficial al şcolii, unde informaticianul actualizează zilnic notele sau calificativele.

Aşa cum au văzut numai la şcolile din străinătate, profesorii Şcolii 43 „Dan Barbilian” au amenajat la intrarea în instituţie şi un infochioşc modern cu touchscreen, de unde elevii sau alţi vizitatori pot accesa site-ul web al şcolii. Părinţii pot intra şi din acest punct pe catalogul online.

Comunicare instantanee

„Lucrăm în continuare la introducerea datelor celorlalţi elevi, în cazurile unde avem acordul părinţilor. Sistemul ne este foarte util deoarece le transmitem şi alte mesaje importante şi urgente familiilor copiilor”.

„Părinţii s-au arătat foarte interesaţi de noul mod de comunicare, însă, e drept, elevii, mai ales cei de-a VIII-a, l-au primit cu ceva reticenţă”, ne-a spus directoarea Violeta Neamţu, de la Şcoala 43.

Dumneaei ne-a asigurat însă că obişnuitele cataloagele n-au dispărut din cancelarii şi că părinţii tot nu sunt scutiţi de şedinţele cu diriginţii.

Doamna Florentina Matei, mama unui băieţel de clasa I, accentuează avantajele unui asemenea catalog:

„În acest fel testez şi sinceritatea copilului. În plus, aflarea notelor în timp real îmi permite să identific imediat motivele pentru care a luat o notă mai mică - o indispoziţie trecătoare sau, poate faptul că nu i-am acordat destul timp pentru lecţii”.

„Cred însă că acest sistem îşi dovedeşte maxima utilitate în cazul părinţiilor copiilor de gimnaziu, care nu îi mai supraveghează tot timpul la lecţii”.

Părinţii intră pe blog

Încercări de implementare a unui catalogul virtual mai sunt şi la Colegiul Naţional „Costache Negri”. Învăţătoarea Rodica Ştefănică transcrie calificativele copiilor pe un blog de pe internet.

Elevii pot interveni cu opinii sau comentarii, învăţătoarea le aminteşte ce au de pregătit pentru ziua următoare de la şcoală, iar părinţii au posibilitatea să verifice notele, cu ajutorul unei parole.

De trei ani, o parte dintre părinţii elevilor de la Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza” primesc pe mail avertizări, în cazul în care au apărut noutăţi în catalogul virtual.

Acesta din urmă se actualizează o dată la o săptămână, iar părintele trebuie doar să intre la o adresa de internet. 

În acest an şcolar, programul a fost solicitat de zece părinţi, dar în anii trecuţi au fost mult mai mulţi, am aflat de la directoarea adjunctă, Pamfilia Dumitraşcu.

Minim 1.200 de euro

În funcţie de veniturile extrabugetare disponibile, investiţia şcolii într-un catalog online poate părea mai mult sau mai puţin costisitoare.

„Implementarea softului de catalog online, accesibil de pe orice calculator conectat la internet, costă 1.200 de euro”.

„Dacă şcoala vrea şi infochioşc cu touchsceen, cu configuraţie hardware şi software inclusă, mai plăteşte 1.500 de euro”, ne-a spus realizatorul de softuri Alex Andraşcu, de la Visual Candy, firma care a lucrat cu Şcoala 43.

Pe părinţii de la Şcoala „Dan Barbilian” nu îi costă nimic verificarea notelor. Părinţii nu trebuie să scoată bani din buzunar nici pentru consultarea catalogului întocmit pe blog.

La „Cuza”, serviciul oferit de şcoală este remunerat de părinţi cu 10 lei lunar. Cel mai în pierdere par a fi elevii - pe ei îi aşteptă supraveghere mai drastică, posibil mai multe pedepse şi mai puţini bani de buzunar.

Toate liceele ar putea avea catalog virtual

Un proiect european care valorifică platforma AEL din şcoli ar putea extinde în cel mai scurt timp utilizarea cataloagelor virtuale.

„Ne-am propus să extindem aceste iniţiative ale şcolilor aplicând un proiect din fonduri structurale, pentru care aşteptăm răspunsul final”, ne-a declarat Maria Mîndru, informatician al Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi.

Inspectorul şcolar general Doru Resmeriţă spune că, în calitate de părinte, ar dori să consulte online nu doar notele copilului, dar şi absenţele din catalog.

„Ascunsul notelor ţine de viaţa de elev”

Preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor, Cristian Leaţă, nu crede că generalizarea catalogului online este de bun augur, mai ales în contextul în care se mizează pe strângerea relaţiei părinţi-elevi-şcoală.

„Iar pentru elevi va fi… periculos, pentru că ascunsul notelor de părinţi ţine de însăşi viaţa de elev. Bine, s-ar putea ca în aceste noi condiţii elevii să devină mai sinceri şi să nu-şi mai permită să mai ia note mici”.

Citit 2202 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.