„Puţini medici ajung profesori în chirurgie”

„Puţini medici ajung profesori în chirurgie”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Prof. Michael Dobson, un pionier al medicinei mondiale, spune că parcursul profesional al medicilor specialişti este dificil şi în Australia * Bazele tradiţiei gălăţene în O.R.L., din păcate, tocmai în judeţul vecin *

La finele săptămânii trecute, Teatrul „Maria Filotti” din Brăila a găzduit o conferinţă de otorinolaringologie (ORL) organizată de filiala locală a Colegiul Medicilor şi care s-a bucurat de participare unor medici specialişti de renume din ţară şi străinătate.

De ce vă atragem atenţia asupra unui eveniment desfăşurat în judeţul vecin? Pentru că iniţiator a fost dr. Corneliu Codreanu, medic specialist al Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, în cadrul serviciului de ORL.

Pe durata a 3 zile, au conferenţiat la Brăila, printre alţii dr. Emmanuel Racy, de la Universitatea Paris-Sud XI, prof. univ. dr. Codruţ Sarafoleanu de la Spitalul Clinic Sf. Maria Bucureşti şi conf. univ. dr. Dan Cristian Gheorghe, de la Spitalul Clinic Marie Curie din Bucureşti.

Invitatul special al evenimentului a fost dr. Michael Dobson, de la Eye and Ear Hospital din Melbourne, Australia.

Dr. Dobson este profesor de chirurgie, recunoscut la nivel internaţional pentru că a făcut parte din echipa medicală care a realizat primul implant cohlear din lume.

Reuşita acţiunii este una dublă: pe de o parte medicii specialişti au reuşit să se bucure de un schimb valoros de experienţă. Pe de altă parte, conferinţa de la Brăila a fost un prim pas pe calea construirii unei tradiţii anuale.

Din postura sa de secretar general al Societăţii australiene de ORL, dr. Micheal Dobson a precizat că va susţine participarea medicilor din ţara sa la fiecare ediţie a conferinţelor desfăşurate sub genericul „Actualităţi în diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor O.R.L”.

Şcoala Franceză de O.R.L. şi-a manifestat de asemenea interesul de a participa anual la conferinţe. Cu alte cuvinte, poziţia regiunii noastre pe harta lumii, în ceea ce priveşte aspectele legate de O.R.L. tocmai a căpătat un contur mai bine definit.

O singură nelămurire avem: cum de nu s-au putut crea condiţii propice pentru desfăşurarea unui astfel de eveniment marcant în oraşul nostru?

Exclusivitate pentru „Viaţa liberă”: „Puţini medici ajung profesori în chirurgie”

Prof. dr. Michael Dobson, secretarul societăţii Australiene de O.R.L., a avut amabilitatea să ofere „Vieţii libere” un scurt interviu, la finalul conferinţei de otorinolaringologie de la Brăila. Ne-a interesat, înainte de toate, calea pe care trebuie să o urmeze un australian până la gradul de profesor în chirurgie, dar am încercat să aflăm şi cu ce ochi îi vede profesorul de renume mondial pe românii din Australia. Printre altele, profesorul Dobson este cunoscut pentru că a făcut parte din echipa medicală care a realizat primul implant cohlear din lume.

- Viaţa liberă: Cum se formează un medic australian?

- Prof. Michael Dobson: Ca să deveniţi medic în Australia, trebuie să urmaţi cursurile unei universităţi de profil, care durează şase ani şi se finalizează cu un examen şi câştigarea titlului de „junior specialist”. Absolvenţii vor face un stagiu de doi ani pe durata cărora vor lucra ca interni.

La finele stagiului, trebuie să vă hotărâţi ce specializare doriţi să urmaţi şi să vă înscrieţi la selecţia ce vă va permite să urmaţi cursurile unui colegiu.

Se organizează în acest sens o selecţie naţională, care constă într-un interviu, dar la care trebuie să prezentaţi şi rezultate ale activităţilor de cercetare din perioada de internship, dar şi referinţe din partea şefilor sub coordonarea cărora aţi lucrat.

Odată admis, dacă nu faceţi greşeli mari, vă veţi atinge scopul de a deveni medic specialist.

Avem colegii de medicină generală, de dermatologie, de obstetrică ginecologie etc. Specializările pe durata parcursurilor profesionale se pot face şi în Statele Unite, în Canada şi mai rar în Europa.

- V.L.: Cât timp îi trebuie unui medic tânăr, talentat şi cu dorinţă de muncă să devină cunoscut?

- Prof. M.D.: Când îşi termină pregătirea de bază în chirurgie, un medic australian e puţin trecut de 30 de ani. Pe la 45-50 de ani are şanse să devină cunoscut, deşi doar profesioniştii excepţionali ajung cunoscuţi. Puţini medici ajung profesori în chirurgie pentru că este un parcurs foarte dificil. Majoritatea specialiştilor remarcabili nu devin profesori.

- V.L.: Aţi avut vreodată un pacient român?

- Prof. M.D.: Sigură că da, am avut chiar mai mulţi pacienţi. Sunt români în Australia. Chiar lunile trecute am operat un băiat din Moldova care venise în ţara cu mama lui, în urmă cu vreo doi ani.

- V.L.: Aţi cunoscut medici români care au imigrat în Australia?

- Prof. M.D.: Da, există o femeie chirurg român în Tasmania. A fost foarte dificil pentru ea la început, pentru că a trebui să dea examene în Australia, pentru a-şi confirma pregătirea medicală, dar s-a adaptat, iar acum totul decurge normal.

- V.L.: Cum îi vedeţi pe români, în genere? Unii ne-au numit profesionişti aproape desăvârşiţi, alţii hoţi şi barbari… Cum sunt românii din Australia?

- Prof. M.D: Sunt încă sunt imperiul impresiilor bune pe care le-am acumulat cunoscându-l pe dr. Codreanu şi pe alţi colegi români din lumea medicală. N-am cunoscut până în prezent nici un român care să nu vă facă cinste. Ceea ce nu înseamnă că nu există şi din aceştia.

Explicaţie foto: Profesorul Michael Dobson, alături de medicul rezident Corneliu Codreanu şi de medicul specialist Corneliu Codreanu de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ap. Andrei”, iniţiatorul întregii acţiuni

Citit 2376 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.