Viceprimarul Ciumacenco şi lecţia de solidaritate: „Gălăţenii nu sunt nesimţiţi”

Viceprimarul Ciumacenco şi lecţia de solidaritate: „Gălăţenii nu sunt nesimţiţi”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Viceprimarul municipiului Galaţi, Nicuşor Ciumacenco (FOTO), şi-a amânat plecarea în vacanţă cu familia, în Turcia, rămânând pe baricade până când situaţia Dunării se va stabiliza, iar pericolul va fi eliminat.

Politicianul a făcut o radiografie a desfăşurării de forţe din ultimele două săptămâni, exprimându-şi optimist încrederea că totul se va termina cu bine:

„Cred că este unul din rarele momente pe care le-am trăit în Galaţi, în care am reuşit să fim solidari – civili, armată, localnici, Primărie. Am fost plăcut impresionat să văd că, dacă de obicei Primăria e oaia neagră a oraşului, au fost mulţi oameni care chiar au zis că de data aceasta Primăria şi societăţile din subordinea CL s-au implicat în mod activ şi au fost alături de oamenii îngrijoraţi”.

„Părerea mea sinceră este că tot ce a fost mai greu a trecut. Sper să fi învăţat toţi din această poveste câte ceva”.

Pe baricade

Dacă Mircea Ispas, directorul tehnic Apaterm a avut ieri, în sfârşit, prima zi fără dig, directorul de producţie de la Apă Canal, Niţă Podaru, era în continuare în misiune acolo.

De altfel, zilnic, în ultimele două săptămâni, aproximativ o sută de salariaţi ai Apaterm, o sută de la Apă - Canal, 30 de la Ecosal, 30 de la Administraţia Domeniului Public şi 150 de poliţişti comunitari au participat alături de militari,  jandarmi, reprezentanţi ISU şi voluntari la acţiuni privind combaterea inundaţiilor, atât în valea Oraşului, cât şi la Barboşi.

„Practic cele două societăţi au avut cel mai delicat segment de pe cheiul Dunării unde existau infiltraţii foarte mari şi unde nivelul apei este peste chei. Situaţia s-a ameliorat acum. La acţiune s-au folosit 20 de utilaje şi sute de tone de materiale, care vor fi plătite de către Primărie”, a declarat Ciumacenco.

Viceprimarul a lăudat bunăvoinţa unor sponsori şi a unor instituţii subordonate Consiliului Local, de a asigura masa pentru câteva sute de jandarmi, angajaţi ISU şi voluntari.

„Am asigurat cel puţin o masă caldă, sandvişuri, apă, ce au avut nevoie. Am livrat în fiecare zi 300 de pâini, iar de azi reducem la 200 pentru că mulţi dintre jandarmi au început să plece. Au fost multe societăţi comerciale implicate în ajutorarea voluntarilor şi a structurilor militarizate”.

„Astfel, a fost oferită hrană pentru 450 de salariaţi ISU (Marina Prod Prest), mic dejun pentru 300 de jandarmi (Cantina Socială), hrană pentru voluntarii salvatori (Arcada), 1.000 de sandviciuri pentru jandarmi (REAL), prânz pentru 30 de voluntari salvatori (Cantina Socială), cină pentru 30 de voluntari salvatori (Restaurant Pescăruş) şi prânz pentru 30 de voluntari (Terasa Tineretului)”, a spus Ciumacenco.

Voluntarii şi-au putut alege ce au dorit din meniul celor două restaurante.

Mulţumiri pentru voluntari

Ciumacenco a mulţumit voluntarilor veniţi de la Bucureşti, din Galaţi, din Valea Oraşului şi din alte judeţe şi a condamnat informaţiile apărute în presa centrală referitoare la „indolenţa gălăţenilor”:

„A fost o exagerare, peste tot există situaţii în care unii muncesc, alţii stau şi se uită şi eventual pun piedici. A spune că suntem puturoşi şi aşteptăm ajutoarele centrale mi se pare o exagerare. Nu toţi suntem premianţi!”.

„Pentru că pe trei terase erau 50 de oameni care beau şi făceau glume nesărate, nu e corect să generalizăm”. 

Ce urmează?

„Cheiul e monitorizat nonstop. Să nu ne închipuim că digul se va rupe şi apa va năvăli în oraş. Vom avea o perioadă în care vom şti că situaţia este delicată. Se va porni alarma ca oamenii să aibă timp să îşi părăsească locuinţele şi să se îndrepte către o zonă mai înaltă. Probleme or să apară dacă Dunărea sare de 690-695 de centimetri”, a declarat viceprimarul.

Politicianul spune că greu foarte greu să cuantifici pagubele care ar fi dacă apa inundă Valea Oraşului.

„Sunt 1.500 de case unifamiliale, iar o casă este evaluată la 20-30.000 de euro. Sunt  24 de blocuri – unul cu patru etaje şi trei scări costă aproximativ 3-4 milioane de euro să-l construieşti”.

„Dacă timp de câteva luni, un bloc stă în apă chit că e doar la parter, apar probleme de rezistenţă. Vor fi în plus probleme la infrastructură, canalizare, conducte de apă potabilă, gaz. Pierdem canalizarea şi nu numai pe segmentul acela, pentru că pompele nu ar mai lucra”, a spus viceprimarul.

După

Viceprimarul speră că gălăţenii vor da dovadă de solidaritate şi după ce se retrag apele:

„E foarte greu cu câteva zeci de angajaţi Ecosal şi eventual ADP să strângi ceea ce au pus peste 2.000 de oameni. Vom cere ajutor şi de la jandarmi. Oricum va dura 2-3 luni până strângem”.

Amintind că Primăria plăteşte taxe sute de miliarde de lei vechi către Apele Române şi Ministerul Mediului, Ciumacenco afirmă că banii pot fi folosiţi pentru a consolida şi ridica cheiul de pe malul Dunării:

„Pentru porţiunea de la îmbinarea cheiului cu Faleza Inferioară ar trebui gândit un sistem hidraulic. În timp ar trebui făcut un dig de protecţie, un parapet şi pe Faleza Inferioară. Nu cred că trebuie să tratăm cu relaxare acest subiect”, a punctat viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

Citit 2519 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.