Când (nu) e nevoie de adeverinţă de asigurat?

Când (nu) e nevoie de adeverinţă de asigurat?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nu staţi la rând fără rost! * „Copiii şi pensionarii nu trebuie să prezinte adeverinţă de asigurat!”, precizează preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi, farm. Olimpia Buzia *

Mai mulţi cititori ne-au vizitat, în ultimele zile, la redacţie, supăraţi din cauza faptul că trebuie să stea la coadă la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) pentru a-şi procura adeverinţe de asigurat. Iată ce ne-a spus cititoarea care a venit ieri la redacţie, direct de la coadă.

„Să ştiţi că eu am stat şi ieri la rând şi n-am apucat să ajung la ghişeu, ca să-mi scot adeverinţa. Eu am şi lucrat în sistemul sanitar gălăţean. Acum sunt bolnavă de hepatită şi îmi fac un dosar pentru obţinerea unui tratament”.

„Nu înţeleg ceva: dacă prezint cuponul de pensie - original sau copie - de ce trebuie să mai vin şi cu această adeverinţă de asigurat, a cărei obţinere durează atât de mult? Nu e destul de clar că se plătesc asigurările?”, se întreabă cititoarea.

„Vă daţi seama că în condiţia mea nu e foarte uşor să stai la rând. Dar mă gândesc şi la oamenii veniţi din tot judeţul, de la Tecuci sau de pe la ţară, care trebuie să se trezească dimineaţă, să vină aici, să stea la rând şi abia apoi să se întoarcă acasă. Iar dacă nici n-au pe nimeni care să-i ajute…”, încheie cititoarea noastră.

„Viaţa liberă” relata recent necazul unei vârstnice care, în ciuda faptul că avea un picior în ghips, trebuia să meargă mai întâi la medicul de familie, apoi la specialist, dar numai după ce îşi procurase adeverinţă de asigurat.

Ei bine, femeia s-a hotărât între timp să renunţe la obositorul circuit medical, să roage o rudă să îi taie ghipsul la finele perioadei recomandate de medic şi să meargă la un control abia atunci când starea de sănătate îi va permite să se deplaseze singură.

Iar acesta este doar un exemplu. Există, cu siguranţă, mulţi alţi gălăţeni care se simt puşi pe drumuri, în ciuda bolii, şi recurg la ajutorul cabinetelor medical private atunci când acest lucru este posibil. Probabil că asta era şi dorinţa celor care au complicat sistemul până într-atât!

„Exces de zel!”

„Este adevărat, de vreo săptămână ne luptăm cu problema asta! Am încercat în repetate rânduri să le explicăm medicilor care solicită nejustificat aceste documente: nu este necesar ca pensionarii şi copiii să prezinte adeverinţă de asigurat. Primii îşi pot dovedi calitatea de asigurat prin intermediul cuponului de pensie, iar cei din urmă cu ajutorul certificatului de naştere”, a precizat preşedintele CJAS.

Citit 1545 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.