Ultimele medicamente compensate?

Ultimele medicamente compensate?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Există deja farmacii care nu îşi mai permit să onoreze reţete compensate şi gratuite * „Încă aşteptăm plăţi pentru luna noiembrie a anului trecut”, spun farmaciştii * În alte judeţe, procurarea compensatelor e deja o aventură  * Câţi bani vor veni la Galaţi, în urma rectificării bugetare de 2,81 miliarde de lei, făcută joi în sprijinul Ministerului Sănătăţii? * Fără bani, urmează colapsul * „Nu se va sista onorarea de reţete compensate”, spune preşedintele CJAS, Olimpia Buzia *

Farmaciştii avertizează că, în lipsa unor noi plăţi din partea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS), nu vor mai putea onora reţete compensate şi gratuite decât până cel târziu la finele acestei luni.

Aşa cum CJAS ne informase încă din primăvară, cea mai recentă suplimentare de fonduri nu a acoperit decât nevoile lunii iunie şi a celor precedente, lăsând perioada iulie-august fără acoperire. Farmaciştii s-au întâlnit zilele trecute, pentru a evalua situaţia lipsei de fonduri.

Preşedintele CJAS Galaţi, Olimpia Buzia, apreciază că situaţia nu va scăpa de sub control în perioada imediat următoare. 

Farmaciile mici – în impas

„Cei mai mulţi dintre farmacişti au hotărât să onoreze în continuare reţete compensate şi gratuite, în următoarele zile. Totuşi, există şi farmacii mai mici, cum ar fi VitalFarm şi AdriaFarm, care au hotărât că nu mai pot onora astfel de reţete. În genere, fiecare farmacie încearcă să îşi ajute clienţii şi să elibereze ce are pe stoc, fără să se mai afunde în datorii faţă de furnizori”, a precizat preşedintele filialei gălăţene a Colegiului Framaciştilor, Florina Bonifate.

Potrivit unui comunicat remis de instituţie, farmaciştii se vor întâlni din nou după data de 20 august pentru a stabili o nouă strategie pe termen scurt. Dacă plăţile se vor lăsa în continuare aşteptate, este foarte posibil ca după 1 septembrie să nu ni se mai onoreze reţetele.

Exemplu trist al altor judeţe

„Există deja judeţe în care s-a întâmplat acest lucru. Vorbim despre Covasna, Braşov - în proporţie de 80 la sută, despre jumătate din farmaciile din Prahova, despre cele din judeţul Mureş etc”, a mai precizat preşedintele Colegiului Farmaciştilor.

Cu alte cuvinte, acolo unde piaţa este acaparată de lanţuri farmaceutice, cu putere financiară mare, se mai pot onora reţete chiar şi în lipsa banilor. Farmaciile mici, însă, îşi asumă cu greu astfel de riscuri. 

Speranţe în rectificare

„Problema este că, până în acest moment, stăm cu multe dintre facturile pe iunie şi cu toate cele de pe iulie în farmacii, pentru că la CJAS nu există încă filă de buget. Este adevărat că noi am avut întotdeauna o relaţie foarte bună cu CJAS, bazată pe transparenţă”.

„Dar nu este corect să plătim TVA pe nişte facturi pe care nici nu le-am predat. Încă nu ni s-a plătit integral luna noiembrie, deci am depăşit 240 de zile de la data onorării respectivelor reţete”, mai spune farmacistul Florina Bonifate.

„Nu se va sista onorarea de reţete”

„Aşteptăm în acest moment să vedem ce bani ni se vor aloca în urma rectificării bugetare. Oricum, nu se va ajunge la situaţia în care bolnavii să nu îşi mai poate procura medicamentele eliberate în regim de compensare sau gratuitate”, a precizat preşedintele CJAS, Olimpia Buzia.

Rămâne de văzut dacă banii care vor fi alocaţi Galaţiului  vor fi suficienţi măcar pentru a prelungi boala sistemului, dat fiind faptul că de vindecarea maladiilor financiare nu prea poate fi vorba, momentan.

Să nu uităm că parte din banii acordaţi prin rectificare de buget trebuie folosiţi pentru plata datoriilor spitalelor care au trecut sub tutela autorităţilor locale.

Ce va rămâne, trebuie să ajungă pentru medicamente. Asta, ca să nu mai amintim şi despre toate celelalte nevoi ale instituţiilor din sănătate, care sunt, indirect, nevoi ale bolnavilor şi pentru care banii nu mai ajung de mult.

Citit 805 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.