Ce şi când să mâncăm ca să fim energici?

Ce şi când să mâncăm ca să fim energici?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dacă vă simţiţi obosiţi, puteţi da vina pe ritmul de lucru, pe durata insuficientă a somnului de noapte sau pe stres. Specialişti în nutriţie susţin însă că şi alimentaţia este importantă în combaterea oboselii. Cu alte cuvinte, este foarte posibil să mâncaţi sănătos, suficient şi totuşi să vă simţiţi obosiţi.

Pentru astfel de situaţii, specialiştii v-au pregătit o serie de trucuri care să vă ajute să vă păstraţi ridicat nivelul energetic pentru a putea face faţă tuturor provocărilor zilei.

Nu e un mit: pâinea ne dă puteri noi

Carbohidraţii sunt „combustibili” indispensabili dacă vrem să fim vulcani de energie şi să ne bucurăm de o bună stare de spirit pe tot parcursul zilei. Ce trebuie să mâncăm pentru a-i permite organismului să se alimenteze cu carbohidraţi?

Ei bine, este vorba despre coşmarul tuturor celor aflaţi la dietă: pâine. E preferabil, ce-i drept, să optăm pentru pâinea integrală sau chiar pentru cerealele integrale. O bună sursă de carbohidraţi simpli sunt şi băuturile energizante.

Atenţie însă: consumaţi cu moderaţie atât pâinea cât şi băuturile energizante (bogate în calorii, dar foarte sărace în substanţe nutritive).

Dulciurile sunt de asemenea bogate în carbohidraţi, dar mulţi dintre specialişti recomandă consumul acestora în cantităţi foarte mici, din pricina faptului că sunt mai greu tolerabile la nivelul pancreasului şi pot sta la baza îmbolnăvirii de diabet sau obezitate.

Concluzie: carbohidraţii ne sunt indispensabili dacă vrem să avem o zi bună, dar consumul alimentelor din care organismul nostru îi extrage trebuie să fie unul raţional.

Carnea e importantă

Mulţi dintre nutriţionişti nu recomandă dietele vegetariene şi susţin că un consum moderat de carne este indispensabil menţinerii sănătăţii. Indiferent dacă preferaţi să consumaţi carne de vită, de porc sau de pui, alegeţi întotdeauna produse cu cât mai puţine grăsimi şi, de preferat, fără piele.

E important să includeţi carnea în alimentaţie pentru astfel vă veţi alimenta cu un aminoacid numit tirozina, a cărui prezenţă sporeşte nivelul dopaminei (unul dintre principalii neurotransmiţători la nivelul sistemului nervos şi care ne ajută să fim mai concentraţi).

Carnea de peşte este şi ea indicată, evident tot în cantităţi moderate. Preparatele din carne de somn, spre exemplu, sau din orice alt peşte gras, vă vor alimenta cu acizi omega-3 ale căror proprietăţi benefice sunt binecunoscute.

Fibre şi vitamine

Evident, o dietă bazată aproape exclusiv pe carne nu e benefică şi îngreunează ritmul de funcţionare al organismului şi poate chiar să stea la baza apariţiei unor afecţiuni grave. Un organism alimentat cu carne are nevoie şi de fibre, care să faciliteze digestia.

Astfel, este recomandat să consumaţi fructe şi legume din belşug, la minim jumătate de oră după mesele principale sau sub forma unor gustări ocazionale pe durata zilei.

Lichidele nu trebuie să lipsească

Un organism deshidratat va fi unul care funcţionează cu dificultate. Tocmai de aceea e bine să fiţi foarte atenţi atunci când vine vorba despre lichidele pe care le beţi.

Optaţi pentru apă minerală sau plată -minim 2 litri pe zi - sau pentru alte băuturi fără alcool şi fără îndulcitori. Cafeaua este o soluţie, dar numai atunci când vorbim despre energizarea pe termen scurt.

În plus, un consum mare de cafea poate avea efecte negative. Ceaiul este alternativă: câteva căni, pe durata unei zile, pot contribui la menţinerea nivelului optim de energie.

Mese frugale şi dese

E preferabil să mâncaţi mai puţin şi mai des decât să vă alimentaţi prin intermediul a două trei mese abundente, care vor pune cu siguranţă presiuni suplimentare asupra organismului, istovindu-vă.

Nu săriţi peste micul dejun - o masă care ar trebui să fie suficient de bogată ca să nu mai trebuiască să vă gândiţi la mâncare până la prânz, dar nu atât de abundentă încât să începeţi ziua deja suprasolicitaţi.

Nu săriţi peste prânz, dacă acest lucru vă stă în putinţă şi nici peste cina care trebui să vă asigure necesarul în materie de nutrienţi până a doua zi dimineaţă.

Combinaţiile alimentare care asigură organismului calorii suficiente, dar şi o uşoară stimulare ocazională (de genul celei care se obţine cu ajutorul cofeinei) sunt cele mai indicate pentru a vă asigura că întotdeauna veţi avea suficientă energie ca să duceţi la bun sfârşit ceea ce aţi început.

Citit 1481 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.