„La Spitalul Judeţean s-a internat o fantomă!”

„La Spitalul Judeţean s-a internat o fantomă!”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* De 6 ani, mica „fantomă” nu există decât pentru cei apropiaţi * Nicio instituţie a statului nu poate să ateste că acest copil este aievea  * Fără o identitate scriptică, bănuim că fata nu figurează pe lista vreunui medic de familie, aşa că singura soluţie, în caz de boală, o reprezintă Urgenţele şi, ulterior,  tratamente cumpărate de familie * Faptul că mai multe femei ajunse la vârsta înţelepciunii s-au dedat unor ospeţe bahice în noaptea când spiritele mişună la graniţa cu lumea noastră trebuie să fie o simplă coincidenţă *

Deşi o puteţi vedea, de fapt ea nu există! Vorbim despre o fetiţă de 6 ani care locuieşte în Iveşti, alături de familie. Se pare că mama copilului a avut ceva probleme cu propriile acte de identitate atunci când a născut-o, aşa că n-a putut-o înregistrat pe moment.

Apoi, ar fi plecat în Italia. De atunci, a curs multă apă pe Dunăre. Acum, din câte am putut înţelege, femeia are de gând să se întoarcă în ţară şi să rezolve problema. Bine ar fi să o facă mai devreme decât mai târziu.

„La Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi s-a prezentat o fantomă. Este vorba despre cineva care nu există, dar care a venit totuşi cu un ochi crăpat. Fetiţa, a cărei mamă este plecată în Italia, n-are acte”.

„Dacă n-are acte, pentru orice fel de autoritate din România (inclusiv pentru cele sanitare), ea este o non-existenţă. Iar când operezi o non-existenţă se cheamă că nu faci nimic”.

„Şi noi nu avem nici aţă chirurgicală specială pentru ochi. Deci cineva trebuie să cumpere. Iar ca să cumperi ceva, chiar şi atunci când faci un act de caritate, tot trebuie să dovedeşti că ajuţi o persoană reală. I s-a cusut ochiul, să vedem ce o să mai fie”.

„Cheltuim în continuare, deşi suntem un spital care gâfâie de sărăcie. Evident, banii nu ne vor fi returnaţi din cauză că în calculatoarele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi nu figurează fantome”, a precizat purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, dr. Nicolae Bacalbaşa (FOTO).

Doar familia o poate ajuta

Evident, în cazul unei urgenţe medicale (cum a fost cea care a adus-o în secţia de Oftalmologie a Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi), copila va beneficia de îngrijire de specialitate.

Problema este că neavând absolut nici un act de identitate, cu excepţia cazurilor de criză, nicio instituţie a statului n-o poate ajuta în nici un fel, oricât ar vrea. Fără să cunoaştem toate detaliile poveştii, putem spune că atitudinea celor care o au în grijă pe copilă nu e una tocmai responsabilă.

Cu bună ştiinţă sau nu, refuzându-i identitatea oficială, tocmai cei care o iubesc mai mult îi refuză dreptul la îngrijirea medicală de durată, la educaţie şi la toate celelalte beneficii (din ce în ce mai puţine, ce-i drept!) care rezultă din calitatea de cetăţean al României.

Nu putem decât să sperăm că fata de 6 ani - căreia nu îi vom dezvălui numele frumos, dar neatestat - va avea în curând certificat de naştere. Nu de alta, dar în mai puţin de un an va trebui să meargă la şcoală.

Citit 2053 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.