Cum ne ferim de bolile transmisibile?

Cum ne ferim de bolile transmisibile?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ne-am obişnuit să ne spunem că „am luat” multe dintre bolile care ajung să ne chinuie şi care uneori se dau duse abia după administrarea unui tratament riguros şi de durată. Cum se transmit astfel de afecţiuni şi de ce ar trebui să ne păzim ca să nu cădem în capcana unei îmbolnăviri?

Ei bine, specialiştii vă spun că unele dintre boli se pot transmite prin contact direct (inclusiv prin contact sexual) sau prin contact indirect, după ce noi atingem, fără să conştientizăm, obiecte sau suprafeţe deja contaminate.

Există bineînţeles şi microorganisme care îşi croiesc drum pe alea aerului, fără ca persoana care a tuşit sau a strănutat în preajma noastră să ne fi atins propriu-zis.

Tot pe calea aerului şi chiar fără ca noi să intrăm în contact cu fluidele bolnavului din preajmă, ne-am putea îmbolnăvi de afecţiuni grave, precum tuberculoză sau de unele dintre „bolile ale copilăriei”, de tipul pojarului.

Transmiterea prin contact direct

În unele cazuri, îmbolnăvirea se produce în urma unui contact fizic direct (asociat unui schimb de microorganisme între o persoană deja infectată şi una care este predispusă la contractarea infecţiei respective). Riscăm să contractăm în acest fel, printre altele, bolile cu transmitere sexuală.

Statistic, s-a constat că numărul îmbolnăvirilor produse în urme unor contacte directe pasagere şi de scurtă durată, cum ar fi o strângere de mână sau un sărut ocazional este destul de mic. Tocmai de aceea, cei mai expuşi unor îmbolnăviri prin contact direct sunt membrii familiei şi prietenii apropiaţi ai persoanei infectate.

Pe ce suprafeţe supravieţuiesc microorganismele?

Atunci când atingem o suprafaţă contaminată, pe care persistă microorganisme nocive pentru sănătatea noastră, riscăm, evident, să ne îmbolnăvim.

Fără a deveni paranoici sau ipohondri, ne putem gândi că riscăm să venim în contact cu astfel de agenţi patogeni ori de câte ori apăsăm clanţa unei uşi, deschidem o portieră, folosim un tacâm într-un loc public sau scriem câteva cuvinte pe o tastatură de computer folosită în prealabil de altcineva. Exemple de acest gen sunt cu nemiluita.

Ce e de făcut? Specialiştii vă recomandă să nu dezinfectaţi spasmodic toate suprafeţele pe care urmează să le dezinfectaţi, ci să vă spălaţi pe mâini înainte de a vă atinge faţa şi înainte de mese.

Ce e periculos: strănutul, tusea sau simpla prezenţă a bolnavului?

În mod evident, dacă picăturile de fluid eliminate de un bolnav cu gripă sau cu afecţiuni respiratorii transmisibile vă ating, sunteţi expuşi riscului de îmbolnăvire. Chiar şi reziduurile de picături pot fi periculoase.

Există microorganisme care reuşesc să supravieţuiască o vreme în mediu uscat, astfel că cel care intră în contact cu ele, cel mai adesea atingând o suprafaţă contaminată, se poate îmbolnăvi. Specialiştii susţin că printre bolile care se pot transmite astfel se numără şi tuberculoza.

(surse online)

Citit 1140 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.