De ce mor gălăţenii înainte de vreme?

De ce mor gălăţenii înainte de vreme?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Aproape 6.600 de gălăţeni au primit, anul trecut, semnătură pentru lumea cealaltă * 1.548 şi-au pierdut viaţa în spitale * Nivelul mortalităţii e alarmant, precizează Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică într-un raport recent * Se nasc puţini copii, dar mor mulţi * Ne pierdem viaţa mai devreme decât ceilalţi români *

Suntem tot mai puţin, mai bătrâni şi mai bolnavi, vă informam într-una dintre ediţiile precedente ale ziarului nostru. Dacă ne-aţi considerat atunci pesimişti, mai gândiţi-vă o dată!

Statistici recente întocmite de specialiştii Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) arată că, în cursul anului 2009, mortalitatea înregistrată în judeţul nostru s-a situat la cote înalte. Iată şi localităţile prin care moarte a dat iama mai des decât prin celelalte.

La Târgu Bujor se moare mai ceva ca la Vânători

„Mortalitatea în judeţul Galaţi a înregistrat în anul 2009 un alarmant 10,80 decese la 1.000 locuitori (în rural fiind de 13,80 la mie, iar în urban de 8,48 la mie), localităţile cu cel mai mare indicator fiind Tg.Bujor, Suceveni şi Băleni. Mortalitatea cea mai scăzută a fost consemnată în comuna Brăhăşeşti, urmată de Smârdan şi Vânători”, se arată în documentul înaintat de DJSP către Prefectura Galaţi.

Aceeaşi statistică arată că în România mortalitatea generală este de 12 la mia de locuitori, cei mai mari indicatori înregistrându-se în judeţele Teleorman, Giurgiu şi Dolj.

Ce ne omoară cu zile?

Potrivit DJSP, „principalele cauze de deces în judeţul Galaţi sunt bolile aparatului cardio-vascular (55 la sută), tumorile (17,59 la sută),  bolile aparatului digestiv (10,09 la sută), bolile aparatului respirator (5,58 la sută) şi accidentele (5,14 la sută), restul de 6,61 la sută reprezentând alte cauze”.

Dacă aruncăm o privire asupra statisticilor realizate la nivel naţional, vom vedea că ne înscriem în trendul general. Cei mai mulţi români mor din pricina bolilor cardio-vasculare, apoi din pricina tumorilor, bolilor digestive, respiratorii şi evident, din pricina accidentelor de tot soiul.

Pierim mai tineri decât ceilalţi români

Potrivit datelor Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) „speranţa de viaţă la naştere (durata medie a vieţii) în judeţul Galaţi este de 69,69 de ani, fiind mai mare la femei (74,05) şi în mediu rural (72,08), în timp ce durata medie a vieţii în România este de 73,33 ani (69,68 ani pentru bărbaţi şi 77,09 ani pentru femei), cele mai mari valori fiind în Cluj, Vrancea, Vâlcea şi Bucureşti.

Mulţi copii nu ajung la un an

Nimic nu poate fi mai traumatizant pentru un părinte decât moartea propriului copil. Nu vedeţi prea multe astfel de mărturii în presă pentru că mulţi dintre părinţi nu-şi mai revin niciodată cu totul dintr-un astfel de şoc şi deci nu pot vorbi despre dramele lor. Dar ele există în continuare şi nu sunt tocmai puţine, atestă statisticile.

„În ce priveşte mortalitatea în primul an de viaţă, deşi se remarcă o scădere a numărului brut faţă de anii anteriori, rămâne totuşi destul de ridicată (11,05 decese la 1.000 născuţi vii) datorită numărului mic de naşteri (9,17 născuţi vii la 1.000 locuitori)”, se arată în documentul DJSP.

La nivel de ţară, indicele mortalităţii infantile este de 10,1 decedaţi la mia de locuitori, cele mai afectate de acest fenomen fiind judeţele Mehedinţi, Sălaj şi Gorj. Potrivit DJSP, „cauzele principale de deces la copii 0-1 an sunt afecţiunile perinatale (45,16 la sută), malformaţiile congenitale (25,81 la sută) şi bolile aparatului respirator (17,74 la sută)”.0

Aproape un sfert mor în spitale

„E de remarcat că din totalul de 6582 de decese înregistrate în judeţul nostru în anul 2009, 1.548 de decese s-au înregistrat în cele 9 unităţi spitaliceşti, adică 23.52 la sută, rata mortalităţii spitalizate fiind de 1,30 decese la 100 persoane externate din spital”, se mai arată în documentul citat.

Cu alte cuvinte, traiul gălăţeanului e greu, aşa că şi viaţa îi este mai scurtă decât a altor conaţionali. Iar dacă învăţăm sau nu la timp cum să murim e treaba noastră. Oricum, timpul nu mai are cu noi infinită răbdare.

CITEŞTE ŞI Cod roşu la Spitalul Judeţean - Medicamente pentru maxim trei zile la Urgenţe

Citit 1537 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.