Merită să ne facem asigurare privată de sănătate?

Merită să ne facem asigurare privată de sănătate?
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* V-ar putea costa circa 200 de lei pe lună * Aţi beneficia în schimb de analize, investigaţii medicale de înaltă performanţă cu preţ ridicat * Fidelitatea şi poliţele consistente vă pot asigura chiar intervenţii chirurgicale în spitale private *  N-aţi mai sta la cozi şi nu v-aţi mai cumpăra vată, spirt şi medicamente, toate fiind acoperite de suma asigurată * Cine pleacă să lucreze în străinătate fără asigurare consistentă o face pe propria răspundere: acolo preţurile pe care trebuie să le plătiţi pentru îngrijiri medicale şi tratament sunt mult mai mari *

Ce înseamnă pentru fiecare dintre noi o asigurare privată de sănătate? Evident, înseamnă, înainte de toate, o cheltuială lunară sau trimestrială în plus, într-o perioadă tulbure în care până şi cei mai bogaţi dintre români au strâns baierele pungii.

Merită sau nu să scoatem aceşti bani din buzunar? Asigurătorii susţin că merită, tocmai pentru că e criză.

„Mai bine să te asiguri lunar sau trimestrial pe sume mai mici, pe care, până la urmă, le poţi plăti, decât să trebuiască să-ţi vinzi şi ultimul capăt de aţă ca să-ţi rezolvi problemele de sănătate sau de orice altă natură, atunci când ele apar pe neaşteptate!”, este sfatul pe care vi-l dau cei mai mulţi.

Sistemul de asigurări de sănătate de stat (derulat prin intermediul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate) funcţionează, dar în multe dintre cazuri pacientul gălăţean deja asigurat de mulţi ani  trebuie să-şi cumpere aproape tot tratamentul care îi este necesar, de la vată şi spirt până la medicamente dintre cele mai scumpe.

În astfel de condiţii, am încercat să aflăm la ce categorii de asigurări private de sănătate au acces gălăţenii, cât îi costă să-şi facă aceste poliţe şi, evident, ce beneficii au de pe urma lor. Ne-am oprit asupra câtorva dintre oferte, deşi majoritatea companiilor de asigurări şi-au creat deja şi o divizie pentru sănătate.

Investigaţii medicale după nevoi. Intervenţii chirurgicale, dacă e cazul

La Eureko, una dintre firmele de asigurări care aduc oferte de asigurări de sănătate şi pe piaţa locală, am vorbit cu agency managerul Florica Iancu (FOTO 1). Am înţeles că firma asigură pachete de asigurări de bază, care includ investigaţii medicale nelimitate (analize de laborator, computer tomograf, RMN etc.) în clinci din oraş, şapte controale medicale de specialitate, transport medical de urgenţă, dar şi un control medical total, o dată pe an.

Dacă aveţi mai puţin de 40 de ani, vă costă 116 euro pe trimestru, iar dacă aveţi între 40 şi 50 de ani, 180 de euro pentru fiecare trei luni.

Există şi pachete „full”, cu preţuri aproape duble, ce-i drept, dar în cadrul cărora beneficiaţi de mai multe servicii. După două trimestre de plată a poliţei, puteţi ajunge chiar să beneficiaţi de tratament şi intervenţii chirurgicale în spitalul Euroclinic din Bucureşti, un spital privat care nu seamănă cu nicio unitate spitalicească gălăţeană de stat.

Există şi varianta să vă asiguraţi întreaga familie şi să o puneţi la adăpost de o avalanşă de cheltuieli neprevăzute în cazul unor îmbolnăviri. În cazul asigurărilor de grup, aveţi deja dreptul să negociaţi şi să obţineţi discounturi.

„Avem, deja, peste 300 de persoane care şi-au făcut asigurări la noi. E drept că nu vin să ne caute la agenţie, ci mergem noi la dumnealor. Dar sunt deja companii mari care şi-au asigurat toţi angajaţii la noi”, a precizat Florina Iancu.

O operaţie de apendicită costă în Elveţia 3.700 de euro

Asirom Vienna Insurance Group are un serviciu oarecum similar, numit Medical Select. În cazul acestei poliţe, însă, nu veţi face analizele medicale în Galaţi, nici în Bucureşti, ci în Austria.

Oricum, gălăţenii nu sunt expuşi, zi de zi, doar riscului de a se alege cu o boală cronică, ci şi cu una rezultată dintr-un accident sau apărută subit, fără simptome prealabile. Tocmai de aceea, directorul de vânzări al filialei locale, Sorinel Şerban (FOTO 2), şi inspectorul de asigurări de viaţă Camelia Gheorghiţă ne-au vorbit şi despre asigurările mixte de viaţă sau despre cele de accident.

Din câte am înţeles, gălăţenii care pleacă în străinătate pentru puţin timp - câteva săptămâni, spre exemplu - preferă asigurările care să îi pună la adăpost în caz de accident sau boală imprevizibilă şi neaşteptată. Dar, cum preţul acesteia este mai mare, cei care pleacă pe durate mai mari - unul sau mai mulţi ani - optează cel mai adesea pentru diversele forme ale asigurărilor mixte de viaţă.

Sigur că puteţi să vă faceţi şi cardul de asigurat doar pentru că aşa vă cere legislaţia europeană şi să nu investiţi într-o poliţă serioasă.

Totuşi, „în Elveţia, spre exemplu, o operaţie de apendicită costă 3.700 de euro. Am avut un caz de acest gen. Or, dacă la noi astfel de cazuri pot fi, în  anumite situaţii, considerate urgenţe şi tratate ca atare - gratuit pentru pacient - la ei nu este aşa. Intri, eşti operat, dar nu pleci fără să plăteşti”.

„Iar noi colaborăm cu o instituţie medicală care se ocupă de toate aceste probleme pentru clienţii noştri, evident în funcţie de suma asigurată. Una este să te asiguri când pleci în Bulgaria sau în altă ţară vecină României şi alte e să te asiguri când pleci în Marea Britanie, să zicem”, a declarat directorul de vânzări, Sorinel Şerban.

Concluzii

Asigurările private de sănătate sunt aduse pe piaţa gălăţeană de oameni care vă spun că e bine să vă planificaţi bugetul personal sau pe cel al familiei, astfel încât să vă puneţi la adăpost de situaţii neprevăzute, care v-ar putea arunca într-o prăpastie financiară sau chiar v-ar putea costa sănătatea, din pricina lipsei de bani.

Ca să chibzuiţi banii, însă, trebuie mai întâi să-i aveţi. S-ar putea să puteţi pune ban pe ban şi să plătiţi o asigurare de sănătate. Dacă însă mai vreţi şi una de viaţă, o alta de locuinţă şi, evident, una auto, s-ar putea ca bugetul dumneavoastră să scârţâie din toate încheieturile.

Până la urmă, dacă puteţi sau nu să vă permiteţi o astfel de asigurare şi dacă merită sau nu să încheiaţi poliţa, doar dumneavoastră puteţi hotărî!

Citit 4185 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.